9 numara kuru üzüm için 16 TL fiyat beklenirken, TMO tarafından açıklanan kilogram başı 13 TL fiyat üreticiyi mağdur etti. Şimdi de üzümde numaralandırma krizi yaşanıyor. TMO ve TARİŞ’in üzümleri bir numara düşük değerlendirdiği öğrenilirken, üzüm üreticileri tüccara mahkûm ediliyor.

Berkay Sağol'un haberine göre, Manisa Salihli Ticaret Odası Başkanı İbrahim Yüksel, Salihli’nin gelirinin yüzde 60’ının tarımdan, bu gelirin ise yüzde 40’ının sultani çekirdeksiz kuru üzümden olduğunu söyledi. Yüksel, “Bu sene çeşitli doğal afetler yüzünden rekoltede yüzde 25 gibi bir düşüş yaşandı. Fiyatta 16 TL beklenirken 13 TL olarak açıklandı. Hem fiyat hem de rekolte düşüşünden dolayı Salihli’ye kuru üzümden girecek olarak para 900 milyon TL olarak beklenirken, 500 milyon TL’de kalacak. Bu aradaki 400 milyon TL’lik açık sadece üreticileri değil, Salihli’deki tüm sektörleri etkileyecek” dedi.

Çiftçinin üzümleri 13 TL’den bile satamadığını dile getiren Yüksel, “Üzüm satışları 10,5 TL’ye kadar düşüyor. Üzümler 8 numara olduğunda fiyat 12 TL’ye düşüyor. Tüccarın alım rakamı ise 10,5 TL ile 11 TL arasında değişiyor. 13 TL’den üzüm satsak mutlu olacağız. Maalesef o rakamı bile bulamıyoruz” diye konuştu.

TARİŞ’in alımı bu sene erken durdurduğunu ifade eden Yüksel, şunları söyledi: “Her sene kasım ve aralık ayında üzüm alımını durduran TARİŞ, alımı bu sene eylül ayında durdurdu. TARİŞ alımı durdurunca, tüccarda üzümü düşük fiyattan alınca TMO’da inanılmaz bir kuyruk oluştu. Üretici üzümü kasım ayında teslim edince parasını anca aralık ayında alabiliyor. Üreticinin borçları, senetleri ve ödemeleri genelde 30 Eylül 30 Ekim arasındadır. TMO kasım ayında sıra verdiği için üretici mecburen düşük fiyattan tüccara satıyor.”

ÜRETİCİ BAĞINI KÖKLEDİ

Salihli Ovası’nda dünyaca ünlü sultani üzümünü yetiştiren üretici Turgay Başgönül, TARİŞ’in üzüm alımını durdurmasına tepki göstererek 25 dönümlük üzüm bağını söktü. Başgönül, “Üretici nefes alamaz hale geldi. Gözümüz gibi baktığımız bağlardan vazgeçmek zorunda kaldık. Yapacak bir şeyimiz kalmadı” dedi.

Editör: TE Bilişim