Dünya Belediyeler Birliği (UCLG) Kültür Zirvesi’nin dördüncüsü, Türkiye’de ilk kez İzmir’de gerçekleşiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde, 9-11 Eylül tarihleri arasında ‘Kültür: Geleceğimizi Kurarken’ temasıyla düzenlenen UCLG Kültür Zirvesi, Kültürpark 4 Nolu Hol’de başladı.

Zirvenin açılış programında; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, UCLG Genel Sekreteri Emilia Saiz, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı ve UCLG Eş-Başkanı Uğur İbrahim Altay, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, yerel yönetim temsilcileri ile akademisyenler yer aldı.

DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDAN YÖNETİM TEMSİLCİLERİ BULUŞUYOR

Dünyanın dört bir yanından yerel yönetim temsilcileri, akademisyenler ve diğer paydaşların katılacağı zirve kapsamında geleceğin adil, müreffeh ve dirençli kentlerine ulaşmak için izlenecek yollara dair deneyimler ve görüşler paylaşılacak. Toplamda 65 ülkeden kültür üreticilerinin buluştuğu ve 3 gün boyunca sürecek olan zirvede 346’sı çevrim içi olmak üzere toplam 864 konuşmacı ve katılımcı yer alıyor.

EMİLİA SAİZ'DEN TUNÇ SOYER'E TEŞEKKÜR

Zirvenin açılış konuşmasını yapan UCLG Genel Sekreteri Emilia Saiz, “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Tüm katılımcılara hoş geldiniz demekten onur duyuyorum. Kültür bizim için son derece önemli. Kültür geleceğimizi kuruyor. Kültürü tüm politikalarımıza entegre ediyoruz, zorluklara karşı çözümlerimizi böyle ortaya koyuyoruz. Kültürün geçmiş ve gelecek arasında köprü olmasını istiyoruz. Kültürle birlikte bir araya gelmemiz gerekiyor. Sürdürülebilir kalkınma hedeflerini takip etmemiz gerekiyor. Bizi bu güzel şehirde ağırladığınız için Tunç Soyer’e çok teşekkür ederim” dedi.

'KÜLTÜR,GELECEĞİMİZİ İNŞA EDECEK UNSURDUR'

Zirvede İngilizce bir sunum yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Dördüncü UCLG Kültür Zirvesi’ne ve İzmir’e hoş geldiniz. Sizi burada ağırladığımız için ayrıcalıklı hissediyorum’ Burada birlikte fikir alışverişinde bulunacağız, ortak aklı ortaya koyacağız. Kültür, geleceğimizi inşa edecek unsurdur. Biz bir kişiysek yalnızız, çok kişiysek tamamlanmış oluyoruz. Kültür bizi bir araya getiren şey. Köklerimizi bir arada tutan şey. Hayatımızda ne yapıyorsak; siyaset, bilim, spor… Kültür tüm bunların hepsinde mevcut. Kültür tüm her şeyi bir arada kılan şeydir, yapı taşıdır. Bilim, siyaset, spor, tüm dünyanın açıları kültürün omuzlarında yükselmektedir. Kültürü sanatla kısıtlamak, her şeyin gelişmesinin önüne geçmektedir” ifadelerini kullandı.

KÜLTÜR TOHUMLARINI İZMİR'DEN ATALIM

Zirvenin önemine vurgu yapan Başkan Soyer, “Kültür olmaksızın bilim olmaz, kültürsüz ekonomi olmaz, kültürsüz siyaset olmaz. Biz hayata, bu noktadan bakıyoruz. İzmir’deki bu tarihi zirve, insanlık için doğru bir bağlamı ortaya koyuyor.  Bu zirve içerisinde şehirler, kentsel dayanıklılığı ortaya koyacak. Burada çok değerli bir etkinlik yapıyoruz. İzmir, 8 bin 500 yıllık tarihi bir geçmişe sahiptir. Yıllardır İzmir’deki tüccarlar ipek yoluyla Avrupa’ya ve diğer ülkelere ürünlerini sunmakta. Dünyanın ilk şehirleri burada kurulmuş. Tarım tiyatro mimari ve müzik hepsi Anadolu’da ortaya konulmuştur. Pek çok ekonomik inovasyon, ticaret hepsi bu muhteşem yarımadada karşımıza çıkmakta. Binlerce yıldır bu kültür bir tohum gibi ilerlemiştir ve kabuğunu aşmıştır, İzmir’den geçerek tüm Akdeniz’e yayılmıştır. Anadolu Batı medeniyetinin temeli İzmir’den beslenmiştir. İzmir Akdeniz’i beslemiştir. Demokrasi burada ortaya çıkmıştır. Buradaki kültür, sınırlarını açmıştır ve insanlığın değerlerini yüzyıllar boyunca tanımlanmıştır. Bu nedenle bu kültür zirvesi çok önemlidir. Her şey aslına rücu eder. Kültürün tohumlarını İzmir’de atalım, dünyaya yayalım istiyoruz” diye konuştu.

‘ KÜLTÜRÜN DÖRT SAC AYAĞI’

Kültür’ün 4 sac ayağı olduğunun altını çizen Başkan Soyer, “Bir duruş sergilemeliyiz. Kapitalizm kültürün yerini tutamaz, eğer tutarsa bugünkü gibi birçok sorunla karşı karşıya kalırız. Kültürün 4 sac ayağı var; ilki doğayla uyumumuz, ikincisi geçmişimizle uyumumuz, üçüncüsü birbirimizle uyumumuz ve dördüncüsü de değişimle olan uyumumuz. UCLG üyelerine, tüm katılımcılara teşekkür ediyorum. Böyle büyük bir etkinliği İzmir’de düzenlediğimiz çok mutluyum. İzmir deklarasyonu, yani zirvemizin çıktısı da aynı zamanda evrenimizi şekillendirecektir” dedi.

'KÜLTÜR HAYATI YAŞANABİLİR KILAN ŞEYLERDEN BİRİ'

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Mukim Temsilcisi Louisa Vinton da “Bu sabah dışarıda kutlamalar vardı hayatımda gördüğüm en büyük bayrak taşındı. İzmir halkının kurtuluş gününü kutluyorum” dedi. Vinton, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Belediye başkanlarıyla çalışmış biri olarak alınan kararların öneminin farkındayız. Toplumla birlikte karar alınmalı. Öte yandan Türkiye Belediyeler Birliği’nin de çalışmalarının farkındayız. Birlikte çalışıyoruz. Sürdürülebilir kalkınma hedefi var ve kimseyi arkada bırakmıyoruz. Kültür her şeyde var olmalıdır, kimseyi arkada bırakmadan ilerlemek son derece önemli. Kültür yeterince takdir edilmiyor. Kültür ihmal edilen bir şeydi ancak sürdürülebilir kalkınmayla kültür birbirine yakınlaştı. Kültür hayatı yaşanabilir kılan şeylerden biridir.”

‘ÖN PLANDA TUTUYORUZ’

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise, “Adil, yeşil ve yaratıcı olması İstanbul’un hedefi olacak demiştik. Bu yolda İstanbul’un en fazla beslendiğimiz karakteri tarihsel birikim ve kültür çeşitliliği. Kent mirasına sahip çıkarken yeni kültürel alanlar açmaya devam ediyoruz. İstanbul’un eşsiz kültür ekosistemine yakışan tavrı sergilemek en önemli görevimiz. Karşı karşıya olduğumuz sorunların çözümü için de kültürün en üst seviyede birleştirici ve iyileştirici gücünü ön planda tutuyoruz” açıklamalarında bulundu. 

'DÜNYADA Kİ EN İYİ ÖRNEKLERİ GELİŞTİRMELİYİZ'

İmamoğlu ayrıca, “Kültür ve sanat ile dünyasını zenginleştiren nesil yetiştirmenin yolarını bulmalıyız ve dünyadaki en iyi örneklerini geliştirmeliyiz. Yerel demokrasilerin gerçekleştirilmesinde ekonomik kalkınmada kültürün rolünü fark ederek gelecek vizyonumuzu bu potansiyel üzerine mutlaka kurmalıyız. İstanbul’un bu yolda kararlı adımlarla ilerleyeceği taahhüdünü yineliyorum. Bu etkinliğin kentlerimizin kültür politikasının ilerlemesi yönünde umut verici sürece vesile olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

‘KÜLTÜR ENDÜSTRİSİ’ VURGUSU

Zirvede açıklamalarda bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, şunları söyledi: “Birleşmiş Milletlere bağlı ekonomik ve sosyal konseyin 2012’de gerçekleştiği bir çalışmanın metninde kültürün sürdürülebilir kalkınmayı yönlendirici ve destekleyici olarak 2 yoldan desteklendiği dikkate alınmalıdır deniyor. Kültürün kalkınma için ciddi bir itici güç olduğu vurgulanıyor. Kültür mirası, kültürel ve yaratıcı endüstriler sürdürülebilir kültürel turizm ve kültürel altyapı gelişmekte olan ülkelerde gelir yaratmada stratejik bir araç olarak hizmet verebilir. Dünyanın durma noktasına geldiği son 2 yıl öncesinde 2009-2018 yılları arasını kapsayan 10 yıllık süreçte kültür endüstrisinin Türkiye ekonomisine katkısını mercek altına alan bir çalışma yaptık bakanlık olarak. Ülkemizde kültür endüstrilerinin yarattığı ciro yüzde 100’ün üzerinde bir değer artışı göstermiştir ki, yarattığı katma değerin gayri safi yurt içi hasıla içindeki payı yüzde 2,88 seviyesine yükselmiştir. Bu alandaki istihdam yüzde 4,82 oranında artmıştır.”

Editör: TE Bilişim