Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları, tartışma çıkaracak bir girişime imza attı. TCDD Bölge Müdürlüğü, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin toplu ulaşım araçlarına her ay ÜFE oranında zam yapılmasına olanak sağlayan UKOME kararının kabul edildiği Genel Kurul'a yasal olmamasına rağmen katılıp lehte oy kullanan CHP'li başkanlar veya temsilcileri ile tüm bürokratlar hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.

ZAM KARARI ALINDI
Gündem maddelerinin teknik kurula sevk edilmeden direkt olarak oylandığı genel kurula Başkan Tunç Soyer'in çağrısı ile katılan ilçe belediye başkanları lehte oy kullanmıştı. Şimdi tüm gözler savcılığın yürüteceği soruşturmaya çevrildi. Kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinin ret oyu verdiği önerge, belediye başkanları veya temsilcilerinin oyu ile kabul edilmişti. 9 Mart'ta gerçekleştirilen genel kuruldan oy çokluğu ile geçen önerge doğrultusunda otobüs, metro, vapur, tramvay ve İZBAN gibi toplu ulaşım araçlarına binişler yüzde 38 zamlanmıştı.

KARAR İPTAL EDİLMİŞTİ
Yine aynı toplantıda toplu ulaşıma TÜİK tarafından her ay açıklanan üretici fiyat endeksi oranında zam yapılması karara bağlanmıştı. TCDD 3. Bölge Müdürlüğü'nün yargıya taşıdığı kararla ilgili İzmir 6. İdare Mahkemesi, geçtiğimiz günlerde ilçe belediye başkanlarının ancak ilçeleri ile ilgili gündem maddelerinde oy kullanabileceğini belirtip toplu ulaşıma yapılacak zamları otomatiğe bağlayan UKOME kararı ile yüzde 38'lik zammı şekil yönünden iptal etmişti. Mahkeme, dava konusu kararın hukuka aykırı olduğuna ve uygulanması halinde telafisi mümkün olmayan zararlar doğuracağına dikkat çekmişti.

YAPILAN YÖNETMELİĞE AYKIRI
Tartışmalı UKOME kararıyla ilgili savcılığa yapılan başvuruda UKOME Genel Kurulu'nda Büyükşehir Belediyeleri Koordinasyon Merkezleri Yönetmeliği'nin 17/1 (j) maddesi hükmüne aykırı şekilde teknik kurula sevk edilmeden direkt olarak oylandığına dikkat çekildi. Dilekçede ayrıca İzmir 6. İdare Mahkemesi'nin 2022/882 esas sayılı yargı kararına rağmen UKOME toplantısında oylamaya katılmaması gereken ilçe belediye yetkililerinin Büyükşehir Belediye Başkanlığınca toplantıya katılımı sağlanıp oy kullandırıldığı ifade edildi. TCDD'nin muhalefet şerhine rağmen gündem maddesinin oy çokluğu ile kabul edildiğine dikkat çeken başvuruda önergenin de yine UKOME Teknik Kuruluna sevk edilmeksizin, yürürlükteki yönetmelik ve daha önce alınmış mahkeme kararlarına rağmen kabul edildiğinin altı çizildi. Başvuruda sorumluların tek tek tespit edilip haklarında TCK'nın ilgili maddesi uyarınca işlem yapılmasını talep etti. (Yeni Asır)

Editör: TE Bilişim