Son Mühür – Zeynep Günay

Olay 14 Ekim 2020 tarihinde Menemen’de Aycan Yörük’ün kullandığı 35 AİM 602 plakalı kamyon ile bisikletiyle antrenman yapan Karşıyaka Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Bisiklet Takımı sporcusu Zeynep Aslan’a çarpmasıyla gerçekleşti.

Kazadan sonra savcılık Menemen 1’inci Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede Aslan’a çarpan kamyon sürücüsü Aycan Yörük ile yol kenarında park halinde olan 35 MFE 70 plakalı kamyon sürücüsü İdris Karataş ve iş makinesinin operatörü Mustafa Yaman sanık olarak mahkemede yer aldı.

SANIKLAR SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİ

Kazaya sebep olan Aycan Yörük yolda çalışma olmasına rağmen hiçbir işaret tabelasının olmadığını aynı zamanda aracını 10 kilometre hızla kullandığını belirtti. Sanık üzerine atılan suçlamaları kabul etmediğini ifade etti.

ŞOK EDEN TAHLİYE

Menemen 1. Asliye Ceza Mahkemesinde Zeynep Aslan davasında sanıkların ifadesi alındı. Dava sonucu kazaya sebep olan sanık Aycan Yörük tüm incelemeler sonucunda tahliye oldu.

AVUKATI SON MÜHÜR GAZETESİNE KONUŞTU

Kazada hayatını kaybeden Zeynep Aslan’ın avukatı Cansu Koç Son Mühür’den muhabir Zeynep Günay’a davanın sonucunu anlattı: Savcının ve bizim itirazlarımızla soruşturma aşamasında tutuklanan ve bugünkü duruşmaya kadar tutukluluğu devam eden  Zeynep Aslan’a kamyonla çarparak ölümüne sebebiyet veren Aycan Yörük, maalesef bugünkü duruşmada tahliye edilmiştir. İşin en trajik kısmı ise ölüme sebebiyet veren sanığın “bisiklet bana çarptı” savunmasıdır. Diğer 2 sanıkta, yurt dışı çıkış yasağıyla tahliyesine karar verilen Aycan Yörük kadar kusurludur. Her 3 sanık da kusurlu olmasına rağmen tutuksuz yargılanmaları ölen bisikletçi Zeynep Aslan’ın ailesi, bisiklet kullanıcıları ve bizler için oldukça üzücüdür. Ülkemizde kullanımı oldukça yaygınlaşan bisiklet kullanıcılarının ve ölen Zeynep Aslan ailesinin üzüntülerini paylaşıyor, “ Bilinçli Taksirle Ölüme Neden Olmak” suçundan yargılanan sanıklar hakkında gerek hukuki, gerek cezai yaptırımların üst sınırdan uygulanması için aile adına sürecin takipçisi olmaya devam edeceğimizi bildiriyoruz.

AİLE: ZEYNEP ASLAN DAVASI OLMAKTAN ÇIKTI

Kaza sonucu hayatını kaybeden Zeynep Aslan’ın ailesi ise tahliye kararı sonrası Son Mühür'e konuştu: 

TAHLİYE VAHİM BİR KARAR
Dünya genelinde fosil yakıtlara ve ulaşım problemine alternatif çözümler üretilirken, ülkemizde bisikletin bu kadar değersiz olduğunu gösteren bu tahliye kararı milyonlarca bisiklet tutkunu için acı verici nitelikte. Zeynep’in, Umut’un ve daha yüzlerce bisikletlinin hayatına neden olan şahısların salıverilmesi, bisikletin yaygınlaşmasının önünde büyük bir sorun.

PİŞKİNLİĞE RAĞMEN TAHLİYE
Zeynep’in ölümüne neden olan sanık tüm trafik ve insani kuralları hiçe sayarak bu eylemi gerçekleştirdi. Kusurları tüm bilirkişi raporlarında ve olay yeri tutanaklarında açıkça belirtildi. Ona rağmen Duruşma sırasında “bisiklet geldi bana çarptı” dedi. Bu sözün üstüne tahliye edildi. Söyleyecek söz bulamıyorum. Kelimelerle anlatılamaz bu ayıp.

ADALET HER YERDE LAZIM
Ülkemizde adalet sistemi ne yazık ki kanser olmuş durumda. Cezalar caydırıcı olmaktan ziyade teşvik edici. Bir çok insan bize “demek ki düşmanlık duyduğun bir insanı trafik kazası ile öldürebilirsin, 2 ay yatıp çakarsın” şeklinde şaşkınlıklarını ifade ediyor. Haklılar. Verilen tahliye kararlarına bakınca sonuç maalesef bu. Oysa o aramızdan ayrılan değerli insanlar ne emeklerle o günlere geldi.

ZEYNEP ASLAN DAVASI OLMAKTAN ÇIKTI
Daha önce de kamu oyundan destek istemiştik. Bu karar sonrası artık bu dava Zeynep’in davası değil, tüm bisikletlilerin, tüm çocukların, tüm kadınların, tüm kuryelerin, kısacası aslında her bir bireyin davası. Çünkü adalet bir gün hepimize lazım olacak. O kutsal bir ana gibi, baba gibi olmalı. Bizi kalbimizden yaralamamalı. 6 Mayıs tarihindeki duruşmaya geniş katılım için kamuoyundan destek bekliyoruz. Birlik olma zamanı. Umut Gündüz'ün katili sarhoş. Nurican'ın katili idrarında uyuşturucu bulundu Zeynep'in katili ben yolumda giderken  bisikletli gelip bana çarptı diyor ve hepsi aramızda dolaşıyor...

Editör: TE Bilişim