İzmir ve Ege’nin gündemini mercek altına alan Son Mühür Tv’de bu kez Doğu’nun incisi Ağrı rüzgarı esti. Dört ay önce yaşama geçen ve bünyesinde 7 dernek bulunan Ege Ağrı Kültür Federasyonu’nun 16-17-18 Aralık tarihlerinde Tarihi havagazı Fabrikası’nda düzenlenecek Ağrı Tanıtım Günleri Festivaliyle ilgili tüm bilgileri Federasyon Başkanı İsmail Kaya anlattı.  
İşte İsmail Kaya’nın açıklamalarından öne çıkan detaylar…
GENÇLİĞİN DİNAMİZMİ

Ağrı Patnosluyum STK’larla 3 senedir ilgileniyorum. 4 ay önce doğan bir platform bu. Dernekleşme enflasyonu var. Aktif kullanılmıyor çoğu, sıradanlaşma, hantallaşma ihtiyacı olduğunu gördük ve konuda harekete geçme ihtiyacını hissettik o yüzden 4 ay önce yola çıktık. Gençliğin dinamizmini yakalamaya çalışıyoruz. Bizim federasyonumuzda 50 yaş üstü başkanlık yapamaz, iki dönemden başka kimse başkanlık yapamaz.
KÖPRÜ VAZİFESİ GÖRMEK İSTİYORUZ
Dünya çok hızlı değişiyor. 10 yıl önceki üniversitelilerin şimdiki üniversitelerin yaşam biçimini yakalaması mümkün değil. O yüzden gençliğin dinamizmi dedik. STK’lar hem kurumlar hem kuşaklar arası hem bürokrasi hem halk arası köprü vazifesi gördükleri için bunu önemsiyoruz.
GENÇLERE YÖNELİK PROJE ÜRETMELİYİZ
STK’lar kişisel ikbal noktasında kullanıldıkları için gençler ben eğitimliyim, birilerinin koltuk sevdasına neden kendimi harcayayım diye düşünebiliyor, biz gençlere kota koymadık, liyakat ölçüsünde her cinse açığız, benim yol arkadaşlarımın çoğu 50 yaş hatta 30 yaş altı. Gençliğe yönelik projeler üretmek zorundasınız. Kurumsal anlamda gençlerin teveccühüyle karşı karşıyız.
BÜNYEMİZDE 15 BİNE YAKIN ÜYE VAR
7 ayrı derneğimiz var bu derneklerde yaklaşık 10-15 bin üyemiz var. Sadece doğum yeri Ağrı olan 58 bin Ağrılı tespit ettik. Konuşulan rakamlara 250 binin üzerinde Ağrılı yaşıyor İzmir’de. Daha önce İzmir’e gelmiş yerleşmiş, artık kütüklerinde İzmir yazan Ağrılıları düşünürseniz yaklaşık 500 bin Ağrılı olduğunu söyleyebiliriz.
ANA DİLİMİZİ UNUTMAMALIYIZ
Bizden bir önceki kuşak ana dilini, Kürtçeyi kullanabiliyor, dil bir zenginliktir, bizim kuşak de az çok kullanıyor ama yeni nesil bu konuda sıkıntılı. Özellikle genlerin yeni dönemde ana dillerine yönelik ilgisi artıyor. Yeniden insanların resmi dille beraber kendi dillerini de muhafaza etmeleri için çalışıyoruz.
4 AYLIK FEDERASYONUZ AMA ÇALIŞMALARIMIZ ÇOK YOĞUN
4 aylık federasyonuz ama öncesinde dernekler aracılığıyla zaten yoğun bir çalışmamız vardı. Önümüzdeki etkinlik bizim dördüncü etkinliğimiz olacak. Geniş katılımlı Karşıyaka sahilinde sünnet organizasyonu yapmıştık, ardından Ağrı gastronomisini tanıttığımız Anadolu yemekleri festivaline katıldık.  İzmir Kitap Fuarı’nda ağrılı yazar ve düşünürlerimizi ya da Ağrı üzerine yazılmış kitapları bir araya getirdik.


DENGBEJ KÜLTÜRÜ
Festivalimiz şöyle, İnce sitemim olsun, il tanıtım günleri sıradanlaşmayı başladı. Biz, bu il tanıtım günleri etkinliğinin içini doldurmayı hedefliyoruz. Sözlü tarih olarak Dengbej kültürünü yaşatmayı istiyoruz. Gastronomi olmazsa olmaz, buna yönelik çalışmalarımız olacak ve elbette müzik. Ağrılı sanatçılarımızla beraber Ağrıyı sadece Ağrılılara anlatmayalım, Ağrı’yı hem İzmirlilere hem Egelilere anlatalım. Çift yönlü kültürel etkinlik olsun dedik. İzmirliler de kendini ağrılılara anlatsın dedik, bu Cuma başlayıp, cumartesi ve Pazar toplamda üç gün sürecek bir etkinlik olacak. Resmi açılışımızı 17 aralıkta saat 14.00’de yapacağız. Hem İzmirlileri hem de Ağrılıları etkinliğimize bekliyoruz. Tarihi Havagazı fabrikasında olacak, ulaşım da çok rahat olacaktır. Şehrin göbeği, merkez, herkesi etkinliğimize bekliyoruz. İlk defa Havagazı fabrikası bir ilin tanıtımına tahsis ediliyor, bunun için de İzmir Büyükşehir belediyesine teşekkür ediyorum. Gece 02-03.00’lere kadar bu etkinlik için çalışıyoruz ekip olarak. 
MİKRO MİLLİYETÇİLİK DİYE BİR KAYGIMIZ YOK
Mikro milliyetçilik diye bir kaygımız, duruşumuz yok. 81 il bir mozaikten oluşuyor. Biz o mozaiği muhafaza etme anlamında en iyi bildiğimiz yeri anlatmaya çalışıyoruz.
Ağrı’nın 104 tane türküsünü derledik. Bu şarkılar bir CD formatında hazırlandı. Ekim ayında İshakpaşa Sarayında tanıtmayı düşünüyorduk ama olmadı. 04 Nisan’da Ağrı’da bunun galasını yapmayı düşünüyoruz. Buradan da 3-4 otobüs hem ağrılıları hem Ağrıyı görmek isteyen İzmirlileri götürmek istiyoruz. Biz menfaatçi bir kurumuz ama bizim baz aldığımız menfaat toplumcu bir menfaat.
Ağrı Kanada’ya çok fazla göç veriyor. Bununla ilgili ne yapabiliriz noktasındayız. İzmir’deki kooperatif yaklaşımının Ağrıya da örnek olmasını dilerim. Bütün Ağrılılar çağırımdır, halaylarımız yan yana çekmemiz gerekiyor, o alanı hep birlikte doldurmamız gerekiyor. 16-17-18 Aralık günlerinde sabah 10’dan akşam 21.00’e kadar konser, dengbej, belgesellerimizle, mutfağımızla orada olacağız, herkesi bekliyoruz. 

Editör: TE Bilişim