Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG), ortaklarından Anadolu Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, TOGG’un satış şekli ve servis hizmetinin geleneksel yöntemlerin dışında olacağını açıklarken, aracın “Türk vatandaşının ulaşabileceği bir fiyatla” çıkacağını vurguladı. Özilhan’ın açıklamasına göre TOGG piyasaya 900 bin liradan giriş yapacak.

Dünya gazetesinden Aysel Yücel’in sorularını yanıtlayan Tuncay Özilhan, projeyle ilgili her şeyin yolunda gittiğine vurgu yaparak, “Fabrika inşaatı tamamlandı, montaj hatları kuruldu, müthiş bir boyahane kuruldu. Aşağı yukarı 290 robot şu anda çalışır vaziyette. Solar enerji üzerine yatırım yapılıyor. Dolayısıyla üretim bilimi tamamlandı. Bu arada önemli miktarda araç üretildi. Norveç ve Arjantin gibi çeşitli ülkelere iklim koşullarını test için gönderildi. Kış şartlarında deneniyor, testleri geçti. Çarpışma ve dayanıklılık testlerini geçti. Gerçekten iyi bir ürün oldu” diye konuştu.

‘TOGG’U 4-5 SEFER TEST ETTİM, ÇOK MEMNUN KALDIM’


Özilhan, kendisinin de 4-5 sefer TOGG’u pistte kullandığını ve çok memnun kaldığını belirtirek, “Türkiye’nin ihtiyacı olan bir projeydi. Cumhurbaşkanı da çok destekledi projeyi ve devletin çok desteği oldu. Şimdi 5 ortak sermayeleri koyduk ve koymaya devam ediyoruz. Taahhütleri herkes yerine getiriyor” sözleriyle ifade etti. Fabrikanın 29 Ekim’de açılacağını belirten Özilhan, “Üretim yavaş yavaş başlayacak. Ondan sonra da mart ayında ticari satışa başlayacağız” dedi.

TOGG’UN SATIŞ MODELİ NASIL OLACAK?

Bayilik ağı olacak mı? Özilhan TOGG’un satışının geleneksel bir modelle yapılmayacağını söyledi. TOGG’da bayilik sistemi de olmayacak. TOGG’un servis hizmeti de farklı olacak. Özilhan bu konuda, “Tam olarak açıklamayalım. Ama şunu söyleyebilirim ki, geleneksel modellerin dışında bir servis hizmeti olacak. Servis konusunda da çalışmalar var, tüketicinin bu konuda da hiç endişesi olmasın” dedi.

TOGG KAÇ MODEL ÇIKACAK? 

Peki, TOGG’da ihracat ne zaman başlayacak? Tuncay Özilhan, bu konuda “İlk aşamada ihracattan çok iç pazara yönelik olacak. Ama kademe kademe rekabet edebileceğimizi de tahmin edebiliyoruz” dedi.

Özilhan, TOGG’un 5 farklı model piyasaya sunacağını söyledi.

TOGG’UN FİYATI 900 BİN TL 

TOGG fabrikası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla 29 Ekim’de açılıyor. Bu tarih itibarıyla seri üretme geçmeyi planlayan TOGG, satışa Mart 2023’te başlayacak. Birçok kesim tarafından heyecanla beklenen TOGG’un fiyatı ve satış stratejisi en çok merak edilen konuların başında geliyor.

TOGG NASIL SATILACAK? SATIŞI NEREDEN OLACAK? 

TOGG, ABD’li elektrikli otomobil devi Tesla gibi, sadece online satılacak. TOGG’un da Tesla’da olduğu gibi Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde tanıtım ve deneyim mağazaları olması bekleniyor. Bu konudaki ayrıntılar da 29 Ekim’deki lansmanda açıklanacak.

TOGG’un satışa çıkacağı Mart 2023’e henüz çok var. TOGG’un yüzde 10 ÖTV dilimine gireceği kesin gibi. Bu ilk kez bir TOGG yöneticisi tarafından net dile getirilmiş oldu.

Elektrikli araçlarda yüzde 10 ÖTV dilimine, motor gücü 160 kW’ı, vergisiz fiyatı 700 bin TL’yi geçmeyen otomobiller girebiliyor. Bu da vergisiz fiyatı maksimum 700 bin TL üzerinden hesaplandığında TOGG’un giriş fiyatının “bugünün koşullarında” en fazla 900 bin olacağı anlamına geliyor.

Ancak 908 bin TL, vatandaş için ulaşılabilir bir rakam olmaktan çok uzak. İşte bu noktada Tuncay Özilhan, aracı yüzde 7 ÖTV dilimine sokma hedefleri olduğunu ve bunu sağlayacaklarını söylemesi önemli.

Editör: TE Bilişim