Son  Mühür/Tenzile Aşçı - İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel in çağrısıyla avukatlık kanununda yapılması planlanan değişikliğe tepki olarak başlanan ve dün polis engeline takılan İzmir avukatlarının savunma eylemi ikinci gününde de devam ediyor.

Dün İzmir Barosu avukatları Çoklu Baro Kanunu’na tepki olarak baro binasından yürümek istemiş ve polis engeliyle karşılamışlardı. Baro binasının önünde polis ablukasına alınan avukatlar oturma eylemine geçmişlerdi. Eylem sırasında açıklama yapan İzmir Barı Başkanı Av. Özkan Yücel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Çoklu Baro Kanunu’nun Bugün Meclis’e gönderileceğini açıklamasının ardından diğer illerin baro başkanlarıyla buluşmak için Ankara’ya gideceğini söylemiş ve tüm avukatları yasa teklifi geri çekilene kadar İzmir Barosu önünde eylem yapmaya davet etmişti.
Başkan Yücel’in açıklamasının ardından İzmirli avukatlar savunmanın susmadığını göstermek için ikinci kez İzmir Barosu’nun önünde toplandılar. İzmir Barosu adına konuşma yapan İzmir Barosu Başkan Yardımcısı Av. Özgür Yılmazer, “Üstünlerin hukukunu değil, hukukun üstünlüğünü savunuyoruz, savunmaya da devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

"CÜBBELERİMİZİN ÖNÜNDE İLİK YOK"

Tüm avukatları 3 Temmuz’da Ankara’da gerçekleşecek büyük avukatlar eylemine davet eden Yılmazer, “Siyasi iktidar bugün baroların bölünmesine, sesinin kısılmasına, içinin boşaltılmasına ve işlevsizleştirilmesine yönelik bir yasa tasarısını Meclis’e sundu. İstiyorlar ki borların sesi çıkmasını ve sussun. Çünkü barolar; insan haklarını, çevre haklarını, kadınların, istismara uğrayan çocukların, ötekileştirilen LGBTİ+ bireylerin, hayvanların, kısacası her türlü hak ve özgürlük noktasında mağduriyete uğrayan kim varsa bunu savunan kurumlar. İktidar ne zaman hukuk çizgisinin dışına çıksa onu hukuk çizgisine çekmeye çalışan yani yanlışa yanlış diyen kurumlardır. Bu nedenle bizi susturmaya çalışıyorlar. Ama avukat olduğumuzu unutuyorlar. Bizim cübbelerimizin önünde ilik yok. Bizler üstünlerin hukukunu değil, hukukun üstünlüğünü savunuyoruz” dedi.

"BİAT ETMEYECEĞİZ"

İktidarın, baroların boyun eğmeyen tavrından rahatsız olduğunu söyleyen Yılmazer, dün yapmak istedikleri yürüyüşte polis engeliyle karışmalarını hatırlattı ve sözlerine şöyle devam etti; “Anayasa ve uluslararası sözleşmelerden kaynaklı en demokratik haklarımızdan biri olan toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkımızı kullanmak istedik ama maalesef bizi engellediler ve yürüyüş yapmamıza izin vermediler. Bugün Adana’da yeni düzenlemeye karı yürümek isteyen meslektaşlarımıza gaz fişekleriyle müdahale ettiler. Yürümemizi ve konuşmamızı istemiyorlar çünkü korkuyorlar. Çünkü biliyorlar ki yenilecekler. Ama unuttukları bir şey var. Bizler asla yılmayacağız. Biz bu yasa teklifinin geçmeyeceğine inanıyoruz. Ama eğer geçerse susacağımızı mı sanıyorlar! Biz asla ve asla hiç kimsenin karşısında düğmelerimizi iliklemeyeceğiz, teslim olmayacağız, biat etmeyeceğiz.”

Avukat Yılmazer, tüm avukatları 3 Temmuz’da Ankara’da bütün avukatların katılımıyla gerçekleşecek olan büyük yürüyüşe davet etti. Avukatlar, 3 Temmuz Cuma günü saat 14.00’da Anıt Park önünde toplanılıp büyük bir eylem gerçekleştirilecek. 

Konuşmanın ardından tüm avukatlar saat 21.00’a kadar devam edecek olan oturma eylemine başladı.

 

Editör: TE Bilişim