Son Mühür/Tenzile Aşçı - Geçtiğimiz günlerde İzmir’in Karabağlar ilçesi 4 Nolu aile Sağlık Merkezi’nde görev yapan Savaş Avcı, maske takmasını konusunda uyardığı hasta ve yakınları tarafından darp edildi. Avcı’yı darp eden hasta ve yakınları Avcı’ya yardım etmek için gelen meslektaşı Mehmet Akça’yı da kafasına sert bir cisimle vurarak yaraladılar. 

Türkiye’nin en önemli sorunlarından sağlık çalışanlarına şiddetin sistematik bir hale gelmesini ve her geçen gün daha da artmasını protesto eden İzmir Sağlık Platformu, sağlıkta şiddete “Dur” diyebilmek için bir araya geldiler. İzmir Konak Meydanı’nda toplanana sağlık çalışanları adına basın açıklamasını yapan İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Birol Kocaman, sağlıkta şiddete karşı düzenleme yapılmasının şiddet olaylarını engellemede yetersiz olduğunu ifade ederek, “Yaşanan bu şiddet olayları motivasyonumuzu düşürüyor, bizim için hizmet sürdürmek gittikçe güçleşiyor. İzmir sağlık platformu olarak şiddet yaşanan birimlere acil dışındaki hizmeti durdurmayı düşünüyoruz” diye konuştu.

YASA ŞİDDETİ ENGELLEMEDİ

Konuşmasına şiddet gibi üzücü bir olay nedeniyle toplanmalarından duyduğu üzüntüyü dile getirerek başlayan Kocaman, “Her defasında tekrar etmesin “Sağlıkta şiddet son ersin” sloganıyla sesimizi duyurmaya çalıştık. Meydanları doldurduk, dilekçeler yazdık. Ama sağlıkta şiddet pandemi günlerinde de devam ediyor! Sağlık çalışanları coronavirüsle mücadelede en ön saflarda mücadele ettiler. Binlerce sağlık çalışanı hastalığa yakalandı, onlarcası yaşamını yitirdi. Başlangıçta halkımızdan gelen alkışlar hepimizi duygulandırdı, umutlarımızı çoğalttı. Çünkü bizler uzun süredir mesleğimizin değersizleştirilmesine, sağlığın bir meta haline getirilmesine karşı çıkıyorduk. Uzun süredir meslek örgütleri olarak çıkması için çaba harcadığımız Sağlıkta Şiddet Yasası Pandemi günlerinde Mecliste kabul edildi. Ama bu yasaya karşın çok sayıda şiddet olayı ile karşılaştık” dedi. 

HALKIN BİLİNÇLENMESİ ÇOK ÖNEMLİ

Sağlık çalışanlarının pandemi sürecinde, hayatlarını ve sağlıklarını ikinci plana atarak en ön saflarda mücadele ettiklerini söyleyen Kocaman, en önemli önlemin halkın bilinçlendirilmesi olduğunun altını çizerek, “Maske takmak sadece kendimizi değil, ailemizi, yakın çevremizi ve toplumu enfeksiyondan korumak için gerekli bir önlemdir. Hastalığı belirtisiz ya da hafif olarak atlatan gençler evdeki büyüklerine kolaylıkla bulaştırabilmekte ve onların yaşamlarını tehlikeye atmaktadır” diyerek vatandaşları uyardı. 

“HİZMET DURDURMAYI DÜŞÜNÜYORUZ”

Kocaman, yaşanan son şiddet olayının sağlıkta şiddetin ne kadar büyük bir sorun olduğunu dile getirerek sözlerine şöyle devam etti; “Sağlıkta şiddet için yasal düzenleme yapılsa da yasaların uygulanmasının da sağlanması, saldırganların tutuklu yargılanması çok önemlidir. Ayrıca uygulanan sağlık politikalarından, sağlık çalışanlarını itibarsızlaştıran söylemlerden vazgeçilmeli, sağlık kuruluşlarındaki güvenlik zafiyeti giderilmelidir. Sağlık emek ve meslek örgütlerinin önerilerine kulak vermeyen yöneticilere de seslenmek istiyoruz. Yaşanan bu şiddet olayları motivasyonumuzu düşürüyor, bizim için hizmet sürdürmek gittikçe güçleşiyor. İzmir sağlık platformu olarak şiddet yaşanan birimlere acil dışındaki hizmeti durdurmayı düşünüyoruz. Biz bu sağlıkta şiddet pandemisinin sona ermesini, sağlığımızı ve yaşamımızı koruyamazken hastalarımıza yardım edemeyeceğimizi bir kez daha haykırıyoruz.”

MÜCADELE EDERKEN ŞİDDETE UĞRUYORUZ

Birol Kocaman’ın ardından konuşma yapan İzmir Tabipler Odası Başkanı Funda Varlık Obuz, pandemiyle mücadele ederken saldırıya uğradıklarını belirterek, “Maske takma pandemi sürecindeki en önemli bireysel korunma yöntemidir. Aslında bunun zorunlu olması bile gerekmez, hepimiz bu kurallara uymalıyız. Çünkü sadece kendi sağlımız için değil, toplumun tamamı için, tüm kesimlerin sağlığını korumak için çok önemli bir kural. Bu kadar önemli bir kurala uyması için uyarılan hastalar ise iki tane hekim arkadaşımıza saldırdılar, darp ettiler. Bu olayı kesinlikle kınıyor ve tekrarlanmamasını istiyoruz. Ancak sağlıkta şiddet, sağlıkta dönüşüm programı sürdüğü sürece devam edecektir. Hangi yasayı çıkartırsanız çıkartın bu sistemle ne yazık ki sona ermeyecek ancak bizler bu konuda mücadelemizi bugün olduğu gibi yarın da sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.

SALDIRILAR SON BULSUN

Karabağlar 4 Nolu Aile Sağlık Merkezi'nde görev yapan ve şiddete uğrayan iki hekimden biri olan Savaş Avcı ise saldırı sonrası psikolojik olarak iyi bir durumda olmadığını söyledi.  Sağlık çalışanlarına karşı yapılan tüm saldırıları kınayan Avcı, gerek sağlık ocağındaki çalışan arkadaşlarının gerekte ailesinin bu saldırıdan çok etkilendiğini ve çok üzgün olduklarını söyledi. Avcı ayrıca bu saldırıların son bulmasını dilediklerini söyledi.

 

Editör: TE Bilişim