KAZİM BOZKURT-SON MÜHÜR/Emperyalist güçlerin Ukrayna’yı kışkırtmasının ardından, Rusya ile arasındaki hareketlenme gecikmedi.

Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesinin 8’inci gününde, Batı ve NATO güçleri yaşanan krizi ‘sessiz’ bir biçimde izliyor.

Savaşı kimsenin arzu etmediğini, kaybedenin her zaman halk olduğunu ifade eden Saadet Partisi İzmir İl Başkanı Mustafa Erduran, bugün Ukrayna Lideri Zelenski’nin, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği ülkelerine güvenerek Rusya’ya meydan okumasını ‘cehalet’ olarak tanımladı.

Erduran, şunları kaydetti:

“Cumhurbaşkanı olacaksınız, uluslararası politikaları, ABD gibi katil devleti tanımayacaksınız, Avrupa gibi iki yüzlü topluluğa güvenerek yola çıkacaksınız. Sonunda başınıza gelen hal ortada. ABD ile kim ittifak etmiş de arkasında durmuş? Biz, NATO müttefikiyiz. Sınır ötesinde PKK ile mücadele ediyoruz. Bırakın arkamızda durmayı, PYD’ye PKK’ya destek olan katil devlet. ABD’ye güvenerek nasıl yola çıkıyorsunuz? Geçmişi, mazisi belli, Afrikalılara, Kızılderililere yaptığı zulümlerden Burada Ukrayna’nın büyük kabahati var. Kan, kültür bağı olan devletle, dibindeki büyük bir ülke dururken, iki yüzlü ABD ve AB’yi müttefik seçerek bunları başına getirdi”

“Filistin’deki insanlar can değil mi?”

Batı’nın iki yüzlü olduğunu vurgulayan Erduran, bugün Ukrayna’da yaşananların uzun süredir Filistin topraklarında yaşandığına dikkat çekti. Erduran, “Bugün Filistin’de her gün akan kan ve gözyaşı var. Tüm dünya bunu görmezden geliyor. Filistin’deki insanlar can değil mi? Gözümüzün önünde Irak, Suriye örnekleri var. Milyonlarca göçmen, botlarla karşıya geçerken Yunanistan o botları batırıyor. Her gün İslam coğrafyasında kan akıyor. Batı’dan kelime çıkmıyor. İki yüzlü ABD ve Avrupa’yı görmelisiniz” diye konuştu.

“Her iki tarafa eşit mesafe”

Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaşta, Türkiye’nin rolünün tarafsızlık ve eşitlik ilkesi olduğunu ifade eden Erduran, hukuka bağlı kalmak kaydıyla uzlaştırıcı bir kimlikle olaya dahil olunmasını dile getirdi. Erduran, “Burada hedef Türkiye’dir. Buna malzeme olmamamız lazım. İşin komik tarafı, yangını çıkaranlar uzaktan üflüyor, Türkiye’nin itfaiye ile gitmesini bekliyorlar. Hangi eylemi yaptınız? SWIFT Rusya’ya engel koyamazsınız. Bu çözüm değil. Barışın desteklenmesi gerekiyor. Ancak, ABD ve AB bunu istemiyor. Onlar, kaostan beslenen zihniyetin mahsulleridir” sözlerini aktardı.

“Türkiye’de bozuk bir tezgah var”

20 yıllık AK Parti iktidarını, bozuk bir tezgaha benzeten Erduran, bu tezgahın arkasına kim getirilirse getirilsin, bozuk ürün vereceğini vurguladı. Hazine Ve Maliye Eski Bakanı Berat Albayrak’ın sözlerini hatırlatarak konuşmasını sürdüren Erduran, “Pembe tablo çizemiyorum. Ekonomi yarın bugünden daha iyi olacak demek isterdim, ancak bu umut tacirliği. Neye göre iyi oalcak? Hangi tarım adımlarını attınız? Yatırım fikirleriniz neler, ortaya ne koyuyorsunuz? Ekonomi alanında hangi politikaları uygulayacaksınız? Böyle bir şey yok. Adalet olmayan yerde, kimse ticaret yapmak istemez” dedi.

Elektrik faturalarına çözüm: “Erbakan bu hamlelere pansuman derdi”

2022’nin ilk sabahında Türkiye, fahiş zamlara uyandı.

Doğalgazdan elektriğie, akaryakıttan köprü ve yol ücretlerine gelen zamlar, yurttaşın belini büküyor.

Hükümet kanadından gelen, elektrik faturaları için ‘tedbirleri’ bir pansumana benzeten Erduran, şunları kaydetti:

“Necmettin Erbakan, bu tür hamelelre pansuman tedbir derdi. Bataklığın kenarına üç beş asker dikmiş, sivrisinekleri vuruyorsunuz. Bataklığın kurutulması gerekiyor. Burada, asıl sorun üretim. Üretim artınca istihdam da artacak. İşsiz ordusu yükünü kim taşıyor? Onun çilesini biz bölüşüyoruz. Üretime dahil olursa, onların da cebine para girmeye başlayacak. Pazara girecek. Bu da, devletin kasasına vergi olarak geri dönecek. Şu anda kısmi bir üretim var. Yüzde 70’i ithal ürünlerle, montajla yürüyen üretimler var. Hükümetin bazı yatırımları vari örneğin Sivas’a hızlı tren. Temel Karamollaoğlu, bu hızlı trene karşı çıkmıştı. Çünkü, Sivas’ın şu anda gündemi göç. Bu hızlı tren yapılırsa, göçü daha da hızlandırırsınız, gelin sanayi bölgelerini açalım, dedi. Gerekiyorsa hızlı trenin en güzelini ondan sonra kazandıralım. Yatırımın önceliği çok önemli. Hizmet sektörüyle yürüyen, ekonomik altyapı var. Betonun karın doyurmadığını hep birlikte görmeye başladık”

Yurttaşı elektrik çarptı

Saadet Partisi İzmir İl Başkanlığı olarak, Konak Meydanı’nda yürüttükleri eylemden söz eden Erduran, yurttaşların dikkatini çekecek, toplumun anlayabileceği bir şey yapmak istediklerini belirtti. Elektrik faturasından elbiseler yaparak, AK Parti ve MHP’nin ortaklaşa yürüttüğü, vatandaşı n elektrik çarpmasını simgelediklerini anlattı. Erduran, “Hükümet duymazlıktan gelemezdi. Adımlar attı. Kendini sonraki faturalarda gösterecek. Kimsenin iyi demesi mümkün değil” şeklinde konuştu.

Güçlendirilmiş parlamenter sistem: “Güzel bir ittifak oldu”

6 muhalefet liderinin ortak bir mutabakata imza atmasını değerlendiren Erduran, düne kadar birbirine merhaba diyemeyen görüşteki insanların, bugün bir araya gelip konuşmasının çok değerli olduğundan bahsetti. AK Parti döneminde Başbakanlık yapmış olan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’yu, yine AK Parti içinde Ekonomi Bakanlığı görevini üstlenmiş DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ı içeren bu ittifakın, mutabakat sağlamasının önemine dikkat çekti. Erduran, “20 yıllık siyaset, kutuplaşmayı getirmişti. Fikirlerimizi beyan ettiğimiz zaman ötekileştirilyiorduk. Bu oluşum bunu engellemiş oldu. Açıklanan metinde, ilk olarak adalet, ikinci olarak liyakat, üçüncü olarak şeffaflık var. Temelinin parlamenter sistem ve kuvvetler ayrılığı olan bu mutabakatın, ülkeye hayır getireceğini düşünüyorum” mesajlarını verdi.

Editör: TE Bilişim