‘’Gıda enflasyonunu neden durduramıyoruz? Ya da dünyada bu kadar yüksek değilken bizde neden bu kadar yüksek?’’ sorularını masaya yatıran  Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Harun Reşit Uysal, ‘’Bazı yetkililer dünyada da yüksek olduğunu söylüyor. Doğru değil. Dünyada yüzde 10 civarında’ hatırlatmasında bulundu.
İşte Harun Reşit Uysal’ın açıklamalarından öne çıkan satır başları…
MAKAS AÇILIYOR
Türkiye’de genel enflasyon rakamı TÜİK’e göre yüzde 85. İTO’ya göre yüzde 103 civarında. ENAG yüzde 280 olarak açıkladı. Arada yüzde 100’lük fark var. ÜFE ve TÜFE arasında arada büyük makas var. Bir gıda üreticisi 125 liraya mal etti, üzerine market karo konuldu ve market bunu 85 liraya satıyor. Böyle bir şey mümkün mü? İki şey var burada. ÜFE doğru bence. TÜFE doğru değil. Belki sepete konulanlar doğru değil, sepetteki ağırlıklar gözden geçirilmeli. Ya sepette bir problem var
TÜKETİCİ YAŞAYARAK GÖRÜYOR
En iyi araştırmacı grup tüketicidir. Bir sene önce eti kaçtan alıyorsunuz şimdi kaça alıyorsunuz. Arabanıza kaç paradan benzin koyuyordunuz şimdi kaça koyuyordunuz? Geçen sene ekim ayından itibaren fiyatlar aşırı yükselmeye başladı. N’oldu o tarihlerde? Faiz düştü? Faiz düşünce dolar yükseldi. Mazot 8 TL’den 28 liraya çıktı. Mazo5, gübre, tarım ilaçları dışarıdan alındığı için her şeyin fiyatı arttı. Gerçekten maliyetler çok yüksek. Zeytinyağı pahalı değil mi? Sadece şişenin fiyatı 18-20 TL civarında. Dökme zeytinyağının fiyatı şu anda 80 TL. Üretim pahalıya mal ediyor mu geçen seneye göre. Üretici üzerine kar koyuyor, bunun taşımacılık maliyetini üzerine koy. Toptancının karını, marketin karını üstüne koy. 


EN BÜYÜK MALİYET ENERJİ
Şu anda en büyük maliyet enerji. Üreticiyi de tüketiciye de etkileyen kalem o. Zincir marketlere ürün veren bir kooperatiften bir yetkili geldi geçenlerde. Zincir market yetkilisi kooperatiften 400 bin lira elektrik parası istemiş, sizin malları raflarımızda tutuyoruz diye. Döviz düşmeden, enerji fiyatları düşmeden bu işler çözülmez. Yılbaşından sonra çok daha yüksek fiyatlarla gıda tüketeceğiz. Aralık ayında baz etkisiyle enflasyonda düşüş bekleniyor. 
PEYNİR NEDEN PAHALI?
Süt konseyi 8,5 lira açıkladı. Şu anda 10-11 lira civarında. 7 kilo sütten bir kilo peynir çıkartıyor. Sadece süt maliyeti 65-70 lira. Bunu soğuk hava deposuna koyacak, ambalaj maliyetini düşünün. 100 liraya çıkacak. Bu kadar yüksek olması normal. Mandıracı yüzde 20 koysa oldu 120 lira zaten. Maliyetlere baktığınız zaman ülkemizde satılan gıdanın pahalı olmadığını göreceksiniz. Neden? Çünkü üretici pahalıya üretiyor da ondan. Asgari ücretli çalışanların oranı yüzde 60. 
EKMEK 8 LİRA OLUR!
TMO ucuz un vermese ekmek 8 liradan aşağı olmaz. Evde kullanıla elektrik ve doğalgazda devletin sübvansiyonu olmasa faturalar çok daha yakıcı olur. Nereye bağlanıyor bunlar? Hukuka bağlanıyor. Yatırım yapacak şirketlere hukuki güvence vermeden hiçbir şey yapamazsınız. Çin neden bu kadar büyük yatırım çekiyor? Orada devlet kapitalizmi var. Siz orada biriyle takıştığınızda devlet yatırımcıyı koruyor. Siz olsanız Suudi Arabistan’a yatırım yapar mı? 
2-3 AY SONRA PEYNİR 200 TL’Yİ BULUR
Süt fiyatları düşük olduğu zaman hayvanlar kesime gider. Sütten para kazanıyorsa bu kişi hayvanını kesime göndermez. Şu anda üretici iyi para kazanıyor. Fiyatlar 7,5 lirayken hayvanlar kesime gitti. Şimdi üretilen peynirler soğuk hava deposuna girdi. 2-3 ay sonra çıktığında muhtemelen peyniri 200 liradan yiyeceksiniz.

Editör: TE Bilişim