SON MÜHÜR-KAZİM BOZKURT/Türkiye Tanıtım ve Araştırma Demokrasi ve Laik Oluşum Vakfı’nın (TÜLOV) Türkiye’nin turizmden tarıma bir çok değerini tanıtan bir vakıf olduğunu belirten Prof. Dr. Demir, bilimsel ve toplumsal araştırmalar yaparak demokrasinin güçlenmesi için çalıştıklarını vurguladı. Genel merkezi İzmir’de bulunan vakıf, Türkiye genelinde ve yurtdışında çalışmalar yapıyor.

“Demokrasinin önemini Afganistan’da anladık”

Afganistan’da Taliban rejiminin iktidarı ele geçirmesi tüm dünyada şaşkınlığa yol açmıştı. Afganistan ve Ortadoğu coğrafyasında yaşanan iç savaşların ardından, demokrasinin önemini bir kez daha anladığımızı dile getiren Prof. Dr. Demir, “Ülkemizin yüzde 90’ı, ister muhafazakar olsun ister çağdaş, demokrasinin önemini anlamış oldu. Özellikle, dünyayı güzelleştiren en önemli faktör kadın. Kadınları toplumdan uzaklaştırmak, o toplumu geriye götürür. Fakat bu uzun sürmeyecek, kadınlar orada da güçlenecektir” dedi.

“Fütürizm Çalıştayı’yla geleceği şekillendireceğiz”

Geçmişten günümüze olan olaylardan feyz alarak, toplumun, siyasetin ve emeğin nasıl şekillendirileceğini ele alan Fütürizm Çalıştayı’nda Prof. Dr. Demir, siyasilerin ne düşündüklerini, ve geleceğin nasıl şekillendirileceğini konuşacaklarını ifade etti. Prof. Dr. Demir, “Emperyalist ülkelerin çizdiği yolda yalnızca seyirciyiz. Bir türlü kaoslardan, ezilmişliklerden kurtulamıyoruz. Çağdaş Türkiye’yi nasıl oluşturmalıyız başlığı altında, fütüristleri ve bilim insanlarını çağırıyoruz, ve bunu tartışacağız. Kemal Kılıçdaroğlu da katılacak. Siyasetten uzak kalmaya çalışıyoruz, fakat siyasetle uğraşıyorum demek doğru değil. Tek başımıza değiliz. İzmir Büyükşehir Belediyesi, CHP Emek Büroları’nın katkıları oluyor. Toplumun geleceğini oluşturacak güzel bir çalıştay olacak” şeklinde konuştu.

“Geleceği bilimsel olarak tahmin edip planlamalıyız”

Fütürizm Çalıştayı’nın, geçtiğimiz süreçte üç kere iptal olmasına karşın halen geç kalınmadığını söyleyen Prof. Dr. Demir, katılımcıların geniş kapsamlı olacağını umut ettiğini vurguladı. Siyasi partilerin il başkanları ve genel başkanlarını da davet ettiğini aktaran Prof. Dr. Demir, “Fütürist gelecekçi demek. Bilimsel bir geleceği, tahmin edip planlamak. 50 sene sonra İzmir’in hali ne olacak? Bunun kurgulanması gerekiyor. Biz gelecek konusunda yalnzıca seyirci oluyoruz. Ortadoğu’da gelişen durumları önceden sezinleseydik, bunca mülteciyi ağırlamak zorunda kalmadan, Suriye’deki savaşı engelleyebilirdik. Şimdi Cumhurbaşkanı bile diyor, bu kadar göçmeni kaldıramıyoruz diye” ifadelerini kullandı.

“Barış olmadan, demokrasi ve ekonomi gelişmez”

CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun, “Dostlarımızla birlikte barışı sağlayacağız” sözünü yerinde bulan Prof. Dr. Demir, “Barış olmadan, demokrasi ve ekonomi gelişmeyecek. Bu dostlukların içinde HDP de olur, AKP de olur. Biz aynı gemideyiz, hamur gibi yoğruluyoruz. Batılıların bugün çok yoğun planları var. Ben barışı önemsiyorum, dünyada da ülkemizde de. Ne HDP, ne o şu bu gibi düşünmemek gerekiyor. Güncel olaylarla boğuluyoruz. Bunları aşmamız gerekiyor” sözlerini aktardı.

“En önemli konu eğitim”

Prof. Dr. Demir, ülkenin “Kanayan yarası” olarak tanımladığı eğitim hakkında şunları söyledi:

“Gündemimiz Ali Erbaş, laiklik falan olmamalı. Çocuklarımız üniversitelerde kalacak yer bulamıyor, bulunan yerler 2 bin 3 bin liradan aşağı değil. Toplum olarak bunu çözmemiz gerekiyor. Ben de yapmalıyım, evdeki Ayşe Hanım de bir şey yapabilmeli Herkesin katkıda bulunması gerekiyor. Bizim gençlerimiz geleceklerimiz onlar. Yazlıklar bomboş, çocuklara kiralanabilir. TOKİ binaları bomboş. 167 TOKİ binası açık artırmayla satılacak deniyor. Devletimizin bu çocuklara el uzatması lazım. Her dönemin gençliği karakoldan polis şiddetinden geçemeyecek mi? Bunları aşamayacak mıyız? İlk 20 devletten biriyiz diyoruz, ama çocuklarımıza ev bulamıyoruz. Polis teşkilatından ziyade daha iyi alternatifler sunacak birileri yönlendirilebilir”

Editör: TE Bilişim