Son Mühür/Haber Merkezi- Programın ilerleyen dakikalarında Bakan Yardımcısı olduğunu söyleyen Dilek Ayhan, daha sonra iki farklı bölümde Norveç’te bakanlık yapmış olduğunu şu sözlerle ifade etti:

“Ben bakanken, aynı zamanda turizm sorumlusuydum. O dönemler buraya 400 – 450 bine yakın Norveçli geliyordu.”

“Ben gerçi bakan olduğumda, birkaç hafta sonrası buraya büyük bir heyetle gelmiştim. Kralla beraber…”

Peki, Dilek Ayhan kimdir?

Norveç’teki bir özel üniversitede danışmanlık yapmakta olan Ayhan, 2013-2018 yılları arasında Norveç Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nda müsteşarlık görevi üstlenmişti. (Ref: Sözcü) Kısacası, Dilek Ayhan’ın geçmişte herhangi bir bakanlık görevi edinmediği kayıtlarca sabit. Ayrıca, 2010 Nisan ayında Eski Amerikan Başkanı Barack Obama’nın Oslo temaslarında bulunduğu günlerde başkanın yolunu kesip sebebi anlaşılmaz bir biçimde Obama’yı kucaklamasıyla da Norveç ve Türkiye basınında gündeme gelmişti. (Ref: TV2) Diğer yandan, Norveç’te Eylül ayında düzenlenecek olan genel seçimlerde iktidar partisinden milletvekili adayı.

Yazar Sercan Leylek’in makalesiyle tartışmalar alevlendi.

EkoTürk ekranlarında yayınlanan program, Norveç’te yaşayan Sercan Leylek’in dikkatini çekti. Program içeriğiyle beraber şaşkına dönen yazar, yaşananları özetleyen yazısıyla eski müsteşar Dilek Ayhan’ı Utrop Gazetesi aracılığıyla açıklama yapmaya davet etti. “Bu kargaşanın sıradan bir iletişim sorunu olduğuna inanmak güç. Öncelikle, Dilek Ayhan bakan ve müsteşar arasındaki ayrımı kavrayabilecek kadar Türkçeye hâkim. Üstelik hem program sunucusunun hem de stüdyo personelinin aynı hatayı yapmış olması şüphe uyandırıyor. Tüm bunlara göz yumsak bile, Dilek Ayhan bunca zaman boyunca neden bir düzeltme yazısı yayınlamadı? Eski bir hükümet yetkilisinin bilhassa basınla sürdürdüğü ilişkilerinde çok daha dikkatli olması beklenir.” diyen Sercan Leylek yazısında hükümete yüklendi.

Bu skandal 8 yıldır iktidarda olan Norveçli Høyre Partisi’ni zor durumda bırakabilir. Zira, iktidar partisi son haftalarda yaşanan olaylarla birlikte güven sorunları yaşıyor. Başbakan Erna Solberg Korona tedbirlerini hiçe sayarak doğum günü kutlaması organize ettiği gerekçesiyle çok eleştirildi ve Solberg geçtiğimiz günlerde Norveç polisi tarafından 20,000 NOK tutarında cezaya çarptırıldı. Bu gelişmenin yankıları sürerken, Høyre Partili Pakistan asıllı Afshan Rafiq televizyonlarda halka yurtdışı seyahatine çıkmayın çağrısı yaparken, aynı partide görevli kocası Aamir Sheikh’in Pakistan’da olduğu ve orada bir düğüne katıldığı ortaya çıkmıştı. Dilek Ayhan’ın kafa karıştırıcı televizyon programı yüzünden milletvekili adaylığı listelerinde değişiklik yapılıp yapılmayacağı ise yeni bir merak konusu.

Tüm bunlara ek olarak, Dilek Ayhan sözü geçen hatanın EkoTürk tarafından yapıldığını Norveç’teki Utrop Gazetesi’ne bildirdi, fakat programda neden iki kere ‘Eski Bakan’ olduğunu söylediği konusunda herhangi bir açıklamada bulunmadı.

Editör: TE Bilişim