"Bir Işık da Siz Yakın" , üniversitede okuyan ancak maddi yetersizlikler nedeniyle eğitimini devam ettirmekte zorlanan öğrenciler için bir burs projesi. ÇYDD bu projede eğitimde fırsat eşitsizliği şartları göz önünde bulundurularak genç kız öğrencilere pozitif ayrımcılık uygulamayı hedefledi.

 2019-2020 eğitim-öğretim yılında ailesi eğitim masraflarını karşılayamadığı için 1 milyon 156 bin öğrencinin öğrenim kredisi çektiğini belirten ÇYDD şu açıklamayı yaptı:

“Maddi durumundan memnun olan gençlerin oranı önceki araştırmalara göre büyük bir azalma göstererek 2017’deki yüzde 61 düzeyinden yüzde 47’ye düşmüştür. Öğrenci olan, çalışan ve hem öğrenci olup hem çalışan gençlerde, özellikle Koronavirüs salgını döneminde hane halkı geliri 3.000 TL ve altında olan gençlerin yaklaşık yarısı (yüzde 47) ödeyemediği kira, elektrik, su gibi masrafları olduğunu ifade etmiştir. Gençlerin yarısından fazlası çalışmaktadır, kadınlar arasında çalışanların oranı biraz daha düşüktür. Araştırmaya katılan erkeklerin yüzde 9’u iş aramaktayken, kadınların dörtte biri ne çalışmakta, ne okumakta ne de iş aramaktadır. Kadınların çalışmamalarının en önemli sebebi evde üstlendikleri rollerdir. Öğrencilerin yüzde 90’ı,iş arayanların yüzde 93’ü ve ev gençlerinin yüzde 81'i nin gelirleri 1500 TL nin altındadır. İş arayanların yüzde 80’i, öğrencilerin yüzde 62’si, diğer grupların yüzde 70’i 600 TL ve altında gelire sahiptir. Gençlerin aylık gelirlerinin en önemli kaynakları maaş (yüzde 55) ve aileden alınan harçlık (yüzde 32) olarak görülmektedir. Burs ya da öğrenim kredisi alanların oranı yüzde 7’dir.

ÇYDD, eğitimde fırsat eşitliği için eğitimin her kademesi için çalışmalar yürütmektedir. Bu çalışmalar öğrencilerin eğitim hayatındaki maddi zorlukların giderilmesi ve aynı zamanda öğrenim hayatlarının geliştirilmesini amaçlar. Öğrenim hayatlarının geliştirilmesi için öğrencilerimizin 21. yüzyıl yetkinliklerine sahip olabilecekleri eğitimler düzenleyerek katılımlarını teşvik eder. “

İzmir koşusu

Bu yıl Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve şubeleri olarak, yardımseverlik koşularında üniversite öğrencilerimizin bursları için koşulacak.ÇYDD İzmir Şubesi olarak, N Kolay 43. İstanbul Maratonu Sanal Koşusu’na 30 Ekim 2021 Cumartesi günü Saat:11:00’de İzmir Kültürpark Koşu parkurundan (Lozan Kapı Girişi başlangıç noktası) koşarak destek verecek. İzmir Köy Koop Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Neptün Soyer, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği İzmir Şubesi ile birlikte koşuda yer alarak, gençlerimizin eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak için çok önemli bir destek verecek. Yerel kalkınma projeleri ile kadınların ve çocukların toplumsal yaşamda güçlendirilmesi için önemli projelere önderlik eden Neptün Soyer’e teşekkür een ÇYDD şube yönetimi halkı katkıda bulunmaya çağırdı.

Editör: TE Bilişim