Bir dizi programlara katılmak için İzmir’e gelen İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in kentte ikinci durağı, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği oldu.

Esnaf ve sanatkar temsilcileriyle bir araya gelenin toplantıya, Akşener’in yanı sıra; İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, İYİ Parti TBMM Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale, İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu katıldı.

Akşener İzmir'den seçmene seslendi: Dik durun siz velinimetsiniz

Toplantıda, esnafın hak ettiği değeri göremediğini ifade eden Akşener, mevcut siyasi iklimde birçok şeyin değişmesi gerektiğini ifade etti ve seçmenlere seslendi.  

“Bu sistemi bizim yıkmamız lazım”

Mevcut siyasi sistemde, siyasi partilerin seçmenlere “kesin” gözüyle baktığını ve değer vermediğini ifade eden Akşener, sistemi değiştirmeyi hedeflediklerini belirtti ve “Çok uzun bir zamandır şehir şehir ilçe ilçe sizlerle beraberim. Çok uzu bir zamandır kutuplaşma üzerinden çok pis bir dil üzerinden komşunun komşusunun karşısına dikildiği bir düzenekle siyaset işledi. Şapkamı assam seçilirim kavramını siyasete bu dil getirdi. Şuculuk buculuk üzerinden tariflerin yapıldığı Türkiye’de hizmetin konuşulmadığı bir siyasi atmosfer doğdu.  Rahat bozmak üzere yola çıktım. Asıl mevzu budur. Çünkü dertlisiniz, dertliyiz. Esnaftan, işçiden, iş sahibinden, gençten, tencere kaynatmakta zorlanan kadından bahsediyorum. Ama onların lehine bir cümle söylemeniz terör örgütü mensubu oluyorsunuz. Bu rahat ettiren bir iş. Birinin buna dur demesi gerekiyordu. Yola çıkış nedenim budur. Biz bu kısır döngüyü, seçmenin çırak çıktığı siyasetçinin de çok kolay oy aldığı bu sistemi bizim yıkmamız lazım.  

"Esnaf hak ettiği değeri göremedi"

Esnafın, hak ettiği değeri görmediğini belirten Akşener, esnafın sesi olmak için yola çıktıklarını ifade etti ve vatandaşlara siyasetçilerin karşısında dik durma çağrısında bulunarak şunları söyledi; “Covid yokken elektrik paralarından, dükkan kiralarının stopajından, alım gücünün düşmesinden ve satılan malların maliyetinin arttığından bahsedip pahalılıktan şikayet ediyorlardı. Biz bunları kamuoyuna sunduk. Ardından pandemi geldi. Sonra da pandemide siz neler yaşadınız diye gezmeye başladık. Kahveci esnafının, lokantanın, kafenin, berberin, kuaförün derdini anlatmam mümkün değil. İnanılmaz bir dönem geçildi. Çok mantıklı, vicdanlı talepleriniz oldu. Biz o taleplerin tamamını ilettik. İşveren asgari ücretin vergi dışı kalmasını talep etti ‘Çalışanların sigortasını almasın’ dedi. Ben acımasız dile ve tavra karşı sesi çıkmayanları sesi olmak, güçlünün elindeki sopanın başına indiği fakir fukaranın sesi olmak ve onların yani seçmenin velinimet olması için ne gerekiyorsa yapacağıma yemin ettim. 

“Hani nerede sosyal devlet ?”

Saha çalışmalarında girdiği diyaloglar üzerinden örnek vererek halkın yoksulluğunu duygulanarak bir kez daha anlatan Akşener, “Yanıma yaklaşan bir kadın, bin 900 lira maaş ile 3 torununa bakıyor. Kadın yanıma yaklaşıp torunlarımın burnuna köfte kokmuş. O kadın gelip benden köfte istedi. Ben bunları anlatıyorum, onlar ise ‘Kim aç ki’ diyor. O evlerin içinde o insanlar aç. Bir ülkeyi bu hale getiremezsiniz. Yüzünüze gözünüze dursun. Millet aç aç. Bu milletin devlet anlayışı açı yedirmek, çıplağı giydirmektir. Hani nerede sosyal devlet? 

“Bizler ahiliğin temsilcisiyiz”

Esnaf ve sanatkarların toplumun temel taşlarından olduğunu ifade ederek konuşmasına başlayan İESOB Başkanı Mutlu, “Biz esnaflar ahilikten aldığımız terbiyeyle alın teri ve emeğimizi bilim ve teknolojiyle yoğurarak insanlığın hizmetine sunuyoruz. Yani bizler ahiliğin temsilcileri olarak görevimiz eksiksiz yerine getirmek için çalışıyoruz. 128 meslek odamız, bin 250 delegesi ve 300 bin üyesiyle temsil ediliyoruz. Onların varlıklarından onur duyuyorum. 128 meslek odamız 2022 Ocak ayından 31 Mart’a kadar 128 genel kurul yapacak. Her ziyaretinizde esnafın dertlerini dinlemeniz bizim için çok kıymetli. Bir ilçede ve ilde durumu öğrenmek için karşınıza ilk gelen dükkâna girip işlerini sorduğunuzda o bölgedeki belediyeyi, kamuyu ve ekonomiyi hemen anlarsınız. Bir berber, taksi, bakkal sanki ölçek gibidir. Bu nedenle siz hep esnaf ziyaretinde bulundunuz. Çünkü esnaf toplumun temel direğidir. Çimentosudur, harcıdır. Esnaf olmazsa toplumun direği çöker. " dedi.

“İki şey bizi çok üzdü”

Pandemiden en çok etkilenen kesimin esnaf ve sanatkarlar olduğunu ifade eden Mutlu, pandeminin üstüne yüksek enflasyonla da mücadele etmek zorunda kaldıklarına dikkat çekti ve “2019 sorularımızla uğraşıp gidiyorduk. Covid-19 gibi bir musibetle karşılaştık. Dünya ülkeleri, liderleri tıp, ekonomi... Herkesin ezberi bozuldu. Ülkemiz de bu durumdan etkilendi. Biz esnaflar da çok mağdur olduk ve sıkıntı çektik. Şunu anlarım. Hesapta olmayan bir şey toplumun başına gelebilir. Ama bu zorluğun adil paylaştırılması gerekmez miydi? En çok sıkıntıyı biz çektik. 2 şey bizi çok üzdü. Birinci, pandemiye sebep gösterilmemiz. Virüsün lokanta, kahvehane gibi işletmelerde bulaşılıyormuş gibi gösterilmesi. Biz tüm tedbirleri almaya çalıştık. Ama kongrelerde ve 5 yıldızlı otellerde bizden kat kat fazla insana hizmet sunuldu. Biz pandemiye sebep gösterilmemiz nedeniyle üzüntü içendeyiz. İkincisi, pandemi nedeniyle alınan tedbirler adil olmadı. Biz kapalıyken AVM’ler açık kaldı."  diye konuştu.

Editör: TE Bilişim