Evsel atıklar ve erozyon nedeniyle daralan ve tıkanan dere yatakları çiftçinin korkulu rüyası. Zaman zaman yaşanan su baskınlarının önüne geçerek, üreticinin maddi kayıp yaşamamasını hedefleyen DSİ 2. Bölge Müdürlüğü Manisa genelinde seferberlik ilan etti. Son 3 yılda başlatılan “ Dere Islah ve Yatak Tanzim” projesi ile 8 ayrı nehir yatağında çalışma başlatan DSİ ekipleri, 63 bin 841.5 metrelik alanı temizledi. Suyun rahat akışı için nehir yatağını yeniden düzenledi.

Bakırçay sil baştan

Manisa’nın en büyük akarsularından biri olan Bakırçay’ın Soma-Kınık arasında 14 km’lik bir hatta başlatılan çalışmalar kapsamında 11 km’lik nehir yatağı yeniden düzenlendi. Yaklaşık 20 bin dekar taşkın riski minimize edildi. Ayrıca Bakırçay nehri üzerine biri Soma biri de Kınık’ta olmak üzere 2 köprü inşa edildi.

Bakırçay nehri üzerindeki yatak temizlik ve tanzim çalışmaları İzmir-Çanakkale Karayolu üzerindeki Çanakkale köprüsü ile Sindel Köprüsü arasında devam ediyor.

Gürdük Çayı’ndan 613.880 m3 rüsubat çıkarıldı

Akhisar Gürdük Çayı’nda geçen yıl başlatılan çalışmalar 20.500 metrelik bir hatta başladı. Şu ana kadar yaklaşık 15 bin 180 metrelik dere yatağı yeniden tanzim edilirken, Gürdük Çayı’ndan 614 bin m3 rüsubat çıkarıldı.

2 dozer, 1 paletli ekskavatör ve 2 kamyonla devam eden çalışmalar kapsamında 5,5 kmlik bir hat yeniden tanzim edilecek. Binlerce dönüm arazi taşkında kurtarılacak.

50 bin dekar bağ taşkından kurtulacak

Türkiye’nin en büyük kuru üzüm merkezi olan Alaşehir’deki yaklaşık 50 bin dekar bağdaki taşkın riskini minimize etmek için Alaşehir Çayı’nda başlatılan çalışmalar kapsamında ise 55 km’lik hat yeniden düzenlenecek.

DSİ 2. Bölge Müdürlüğü ekipleri şuana kadar Alaşehir Çayı’nda yaklaşık 22 kmlik bir alanı temizledi. Çalışmalar 32 km’lik hatta devam edecek.

Zaman zaman yaşanan su baskınlarıyla üreticinin zor durumda kaldığını ifade eden DSİ 2. Bölge Müdürü Birol Çınar, “ Manisa’da son 3 yılda 8 ayrı büyük nehir yatağında temizlik çalışması başlattık. Şuana kadar yaklaşık 63 km’lik bir hattı temizleyerek, binlerce dekar araziyi taşkın riskinden kurtardık. Çalışmalarımız hızla devam ediyor. Hedefimiz yağışlar hızlanmadan dere yataklarını temizleyerek üreticimizin bu kış korkulu rüya görmesini engellemek” diye konuştu.

Vatandaşı da uyaran DSİ 2. Bölge Müdürü Çınar, evsel atıklar ve molozların dere ve nehir yataklarına atılmamasını istedi.

Editör: TE Bilişim