BÜNYAMİN DOBRUCALI /
Üniversite tercihlerinin açıklanmasının ardından gözler şimdi de ‘barınma’ probleminin nasıl çözüleceğine çevrildi. Geçtiğimiz yıl kalacak bir yer bulamadığı için uzun süre parklarda sabahlayan öğrencilerin görüntüleri hafızalardaki tazeliğini koruyor. Devlet yurtlarının kapasitesinin yeterli olmadığı, belediyelere ait yurtlarının da açığı kapatmada yetersiz kalması nedeniyle alternatif olarak iki şık kalıyor geriye. Ailesinden ayrılarak başka bir şehre üniversite eğitimi için gelecek olan gençler ya özel bir yurdu tercih edecek ya da kiralık ev tutacak. 


BİZİM BUNLARI EYLÜLDE DEĞİL MART-NİSANDA KONUŞMAMIZ GEREK!
Ege Yurtlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Kasım Akdağ’a göre her yıl ağustos sonu eylül başı gibi başlayan ‘öğrenci yurt’ konusunun asıl tartışılması gereken zaman dilimi mart-nisan ayları. Üniversitelerin kontenjanları belli, özellikle dışarıdan gelecek olan öğrenci sayısı hemen hemen belli, devlete ait yurtların kapasitesi belli, özel yurtların kapasitesi belli hatırlatmasında bulunan Kasım Akdağ, ‘’özellikle yerel iktidarların oluşacak boşluğa aylar öncesinden önlem almaya başlaması gerek. Gerekirse ‘yer benden, yurt sizden’ diyerek, gerekirse öğrencilere yönelik 1+1 evler için yeni imar alanları açarak öğrencilerin barınma sorununa son dakika gelmeden önlem alması gerekir’ dedi. 


ÖZEL YURT FİYATLARI CEP YAKIYOR
Tercihini bu yıl özel yurtlardan yana kullanacak olan ailelerin aylık 3 bin 900 TL’yle, 8 bin TL arasında bir rakamı gözden çıkarması gerekiyor. Konaklamayla sabah ve akşam yemeklerini kapsayan fiyatlandırmada odayı kaç kişiyle paylaşacağınız verilecek rakamı etkileyen ana faktör. Barınması, yemesi, ulaşımı gibi kalemlerle bir öğrencinin öğrenim gördüğü kente katkısı bugünkü rakamlarla yıllık 150 binle 200 bin arasında değişiyor. Bir öğrenci kenti olan Buca’da devlet ve özel yurtlar 7 bin civarında öğrenci için barınma imkanı sunarken 10 bin civarında 1+1 ev de öğrencilere kiralanıyor. 


CHP’DEN SEFERBERLİK ÇAĞRISI
CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, partili belediye başkanlıklarına gönderdiği yazı ile öğrencilerin barınma ihtiyaçlarının karşılanması için seferberlik kampanyasının başlatılmasını istedi.

CHP'li Seyit Torun, partinin tüm belediye başkanlıklarına, öğrencilerin barınma ihtiyaçlarıyla ilgili talep yazısı gönderdi. Seferberlik kampanyası başlatılması istenilen yazıda, "Belediyelerimiz, yeni eğitim-öğretim yılı için gelebilecek taleplere yönelik araştırmalara başlamalı, bu taleplerin karşılanmasında en etkili yöntemi şimdiden belirlemelidir. Öğrenci yurdu bulunmayan ya da mevcut kapasitesi talepleri karşılamaya yeterli olmayan belediyelerimiz; hizmet binalarını, lojmanlarını, misafirhanelerini ya da kiralama yolu ile bölgelerindeki özel tesisleri öğrencilerimizin kullanımına sunmak için gayret göstermelidir. Belediyelerimiz, barınma desteği yanında, dar gelirli olduğu tespit edilen öğrencilerimizin ev kiralarına ya da özel yurt ücretlerine imkanlar ölçüsünde nakdi yardım desteği sunmalıdır" denildi.

Editör: TE Bilişim