Cumhurbaşkanı Erdoğan 2021 yılı burs ve kredi ücretleri ile ilgili açıklama yaptı. Her yıl ocak ayında belirlenen KYK ve burs ücretleri 23 Aralık'ta paylaşıldı.

2021 KYK VE BURS ÜCRETLERİ NE KADAR OLDU'

2020 yılında 550 TL olan lisans bursları 100 TL'lik artışla 650 TL'ye, yüksek lisans bursları 200 TL'lik artışla bin 100 TL'den bin 300 TL'ye ve doktora bursları 300 TL'lik artışla bin 650 TL'den bin 950 TL'ye yükseltilmiş oldu.

KYK BURS PARALARI NE ZAMAN YATACAK'

KYK burs ve kredi başvuru ücretlerinin Ocak ayı içerisinde ödenmeye başlanması bekleniyor.

ÖDEMELER KİMLİK NUMARASINA GÖRE YAPILACAK

TC kimlik numarasının sonu "0" olanlar 6 Aralık, "2" olanlar 7 Aralık, "4" olanlar 8 Aralık, "6" olanlar 9 Aralık, "8" olanlar ise 10 Aralık'ta ödemelerini alabilecek.

KYK BURSU HANGİ KOŞULLARDA ÇIKIYOR'

Başvuru sırasında öğrencilerin beyan ettiği ekonomik, sosyal ve başarı durumuna ilişkin bilgiler, 12 kamu kurum ve kuruluşu aracılığıyla teyit ediliyor. Yapılan değerlendirme sonucunda durumu mevzuata uygun olan öğrencilere burs ya da öğrenim kredisi tahsisinde bulunuluyor.

KREDİLER BURSA DÖNÜŞÜR MÜ'

KYK kredi ve burs başvurusunda kredi almaya hak kazanan öğrencilerin ödemeleri kredi kapsamından çıkartılıp bursa dönüştürülebiliyor. Öğrenim süresinde kredi almaya hak kazanan öğrenciler KYK tarafından belirlenen ‘öncelikli burs verilecek öğrenciler’ kapsamına girerse dilekçeyle kredilerini bursa dönüştürebilir.

OKULUM UZARSA BURS VE KREDİ ALMAYA DEVAM EDEBİLİR MİYİM'

KYK tarafından verilen burslar üniversiteler tarafından belirlenen öğrenim sürelerini kapsamakta. Bu nedenle okulun uzaması durumunda öğrencilerin kredi ve burs ödemesi kesilir.

OKULUM ERKEN BİTTİ BURS VE KREDİ ALMAYA DEVAM EDER MİYİM'

Kredi ve burslar eğitim hayatını desteklemek amacıyla sağlanan paradır. Okulunuzu erken bitirmeniz durumunda krediniz ve bursunuz otomatik olarak kesilecektir. Eğer okulu erken bitirirseniz kredi geri ödemesini aldığınız para üzerinden yaparsınız.

KYK BURSU HANGİ DURUMLARDA KESİLİR'

KYK bursu ise öğrencinin başarısız olması, öğretim kurumundan ayrılması, çıkarılması ya da geçici olarak uzaklaştırılması, vazgeçme, izin alma, kayıt dondurma ve sağlık nedeniyle öğretim kurumuna devam etmemesi durumlarında kesiliyor. Bunun yanı sıra öğrencinin öğretim kurumunu değiştirmesi sırasında eski öğretim kurumunda bir yıl başarısız olması veya öğretimine bir yıl ara vermesi, kesin hükümle mahkum olması, kurum yurtlarından süresiz çıkarılma cezası alması ve öğretim kurumunun kapatılması hallerinde öğrenci bursu kesiliyor.

ÖĞRENİM KREDİSİ BORCU NASIL HESAPLANIR'

Üniversitede okuyan ya da doktora eğitimi gören öğrenciler önemli için bir maddi kaynak olan KYK burslarında zam oranları belli oldu. Başvuru sonuçları da açıklandı. Buna göre ödemeler ocak ayında başlayacak.

KYK tarafından sağlanan kredilere faiz uygulamaktadır. Faiz oranı ise Türkiye İstatistik Kurumunun Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'ne (Yİ-ÜFE) belirlenmektedir. Kredi alan öğrenciden alınacak toplam faiz kredi miktarının üç katını geçmez.

KREDİYİ NASIL ÖDEYEBİLİRİM'

KYK kredi alan öğrencilere mezun olduktan sonra iki yıl süre vermektedir. İki yılın dolmasının ardından öğrenciler aldıkları krediyi taksitler halinde ödeyebilir.

KREDİ BORCU ERTELENEBİLİR Mİ'

Mezun olduktan 2 yıl sonra krediyi ödeyecek maddi durumunuz yoksa başvuruyla ödemeyi bir yıl daha erteleyebilirsiniz. Askerlikle mükellef olan adaylar ödemelerini askerlik süresince erteleyebilir. Bu süre içerisinde kredi ödemelerine faiz uygulanmaz.

ERKEN ÖDEME İNDİRİMİ NEDİR'

KYK kredi alan öğrencilerden ödemelerini 2 yılın ardından yapmasını beklemekte. Öğrenciler mezun olduktan sonra ödemek isterlerse faiz üzerinden indirim yapılmaktadır. Ana para üzerinden indirim ise söz konusu değildir. İlk yıl faizlerden yüzde 30 ikinci yıl yüzde 20 erken ödeme indirimi yapılmaktadır.

Editör: TE Bilişim