Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın metrekare farkıyla ilgili düzenleme yapacağını açıklaması üzerine konuyla ilgili bilgi veren EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık Genel Müdürü ve Lisanslı Değerleme Uzmanı Cansel Turgut Yazıcı, Bakanlığın attığı adımı çok önemli bir gelişme olarak nitelendirdi.
Yasal düzenleme yapılması halinde metrekarelerin netleşeceğini ifade eden Yazıcı, “Ancak yasa hazırlanana kadar tüketiciye de çok iş düşüyor” diyerek, konut alıcılarını bu konuda dikkatli olmaları konusunda uyardı.
Konut satın alırken insanların kaç metrekare ev aldıklarını bilmediklerini belirten Yazıcı, konut alıcılarının satış danışmanlarına projeden daire alırken, ‘Alacağım konutun brüt, net alanı kaç metrekare? Ben kaç metrekare süpüreceğim?’ gibi sorular yöneltmesi gerektiğini vurgulayarak, “Brüt ve net alan hesabı her projede değişir. Üstelik evinizin kullanım metrekaresi ve kaç oda salon olduğu tapularda yazmaz” dedi.
Şehirlerin şuandaki imar yönetmeliklerine göre her şehrin kendi açısından brüt alan ve net alan tanımını yapabildiğine dikkati çeken Yazıcı, “Her şehrin kendine öz brüt ve net alanına dahil edilemeyen kısımları oluyor. Yasal mevzuattaki eksiklik alan tanımının farklı şekilde yorumlanabilmesini sağlıyor” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim