Tepecik semtinde bulunan ve daha önce karakol olarak kullanışmış tarihi bina Konak Belediyesi tarafından restore edilerek  Roman Kültür Merkezi’ne dönüştürüldü.

Merkezin açılış töreni bugün Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcıları Gülizar Biçer Karaca ve Yüksel Taşkın ile CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu katılımı ile gerçekleşti. Açılışta ayrıca Konak’ın eski belediye başkanları Ahmet Sarışın, Erdal İzgi, Hakan Tartan ve Sema Pektaş açılışta yer aldı.

ROMAN DOĞMAK, ROMAN OLMAK ASLA SUÇ DEĞİL
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur yaptığı açılışı konuşmasında “Bugün 8 Nisan dünya roman günü. Öncelikle dünya roman gününüz kutlu olsun. Bugün özellikle aramızda bu mahallere hem de Konak'ımızın her köşesine hizmet yapmış, Konak’ta geçmişte belediye başkanlığı yapmış arkadaşlarımız var. Onlara tek tek teşekkür ediyorum. Sayın Ahmet Sarışın, Erdal İzgi, Hakan Tartan ve Sema Pektaş da aramızda… Geçmiş dönemde taş taş üstüne koymuş, ilçemize hizmet etmiş çok değerli arkadaşlarımız bizleri kırmayarak bu güzel törenimize geldikleri için kendilerine teşekkür ediyorum. Yaklaşık 400 bin nüfuslu, çeşitli dinleri içinde bulunan, hemen hemen tüm etnik kökenli insanların içinde yaşadığı ilçemizde yaklaşık 70 bin roman vatandaşın yaşadığı bilinmekte. İlçe bazında Roman vatandaşlarımızın en yoğun yaşadığı ilçe Konak… Konak Belediyemiz Roman vatandaşlara yönelik parti genel merkezi tarafından hazırlanan Roman Eylem Planı doğrultusunda çalışma ve faaliyetleri yürütmektedir. Belediyemiz Roman faaliyetlerin temel sorunları içinde yer alan, eğitim, çalışma hakları, Roman kadınlar, barınma hakları, sağlık haklarına erişim, sosyal hizmet haklarına erişim konularını göz önünde bulundurarak tüm çalışmalarını bu kapsamda yürütmüş ve yürütmeye devam etmektedir. Belediyemiz bu kapsamda tüm çalışmalarını gerçekleştirip 16 semt merkezi ile bu plana yönelik stratejilerini gerçekleştirmektedir. Tüm bu çalışmalarımızı Roman dernek ve STK'ları ile birlikte yürütüyoruz. Roman olmak dün zordu ancak bugün düne kadar daha kolay olsa da bu yetersiz. 15'nci YY'dan itibaren horlandınız, katledildiniz, sindirildiniz… Ne yazık ki birçok ülkede zulüm gördünüz. İş gücü piyasasından dışlanan sizlersiniz, düzenli gelir çok azınız için geçerli, barınma koşullarınız son derece yetersiz… Oysa Roman doğmak, Roman olmak asla suç değil. Sizler yaşamın rengisiniz. Sizlerle yaşamak, sizlerin belediye başkanı olmak ayrı bir güzellik bizler için. Konak Belediyesi olarak 2019 yılında en Roman Dostu ödülünü aldık. Bu ödülü alarak belediye başkanının sizlerin bir kardeşi olduğu bir kez daha tescillendi” dedi.

3 VE 6 YAŞINDAKİ ÇOCUKLARIN EĞİTİMİNE TALiBİZ
Roman çocukları için gelişimi için engelsiz yaşam köyü çalışmalarını hızlandırdıklarını söyleyen Batur, “Roman çocuklarımızın eğitimlerinin küçük yaşta başlaması için hemen biraz ilerde Alman Kulesi'nin arkasında şimdiki engelsiz yaşam köyü hale getirdiğimiz alan için iki tane kreş hazırladık. 3 ve 6 yaşındaki çocukların eğitimine talibiz. Hiçbir ücret ödemeden semt merkezimize ve kreşimize bırakacaksınız çocuklarınız orada öncelikli eğitime başlayacak. Sizden ricam çocuklarınızı bu merkezlere gönderin. Muhtarlarımıza burada çok görev düşüyor. Çocuklarımızı 3 ve 6 yaşlarında eğitime alıştırırsak bunun devamı gelir.  Eski Kemer Tren İstasyonu'nun olduğu yeri Konak Gençlik Destek Merkezi haline getirdik. Burada gençlerimize meslek kursları vereceğiz ve uyuşturucu belasının da önüne geçmiş olacağız” dedi.

İKİ TANE BELEDİYE BAŞKANI KARDEŞİNİZ VAR BİRİ BEN, DİĞERİ DE TUNÇ SOYER
Zeytinlik Mahallesi’nde bulunan eski Papaz Okulu’nun kamulaştırmasını başlattıklarını söyleyen Batur, “Tunç Başkanımızın da bilgisi var. Orası gerçekten harika bir bina… Orayı Büyükşehir'in de gücü ile Roman çocukların eğitimi için bir merkeze dönüştürmek istiyoruz, bunu sayın Başkanımızın Tunç Soyer ile birlikte yapmak istiyoruz, sizin bu konudaki hassasiyetinizi de biliyorum. Bu bina Romanlara yakışır. Bu dönem şanssız bir dönemden geçen bir kentiz. Sel pandemi, deprem… Hepsini bir arada yaşadık. Bir göktaşı düşmedi demiştik, geçen o da düştü. Hep birlikte ve dayanışma içinde olursak projelerimizi yürütmeye devam edeceğiz. Sizin iki tane belediye başkanı kardeşiniz var biri ben, diğeri de hepimizin kardeşi, abisi, büyüğü Tunç Soyer” dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM MÜJDESİ
Hilal Mahallesi’nde kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında konuşan Başkan Batur, “Büyükşehir Belediyemiz ve Konak Belediyemiz alanda çalışıyor görüyorsunuz. Alanda sondaj yapan ekiplerimiz mevcut. Bu müjdeyi de buradan vermek istiyorum. 8 Nisan itibari ile jeolojik etütlere başladık, bu mahallede de kentsel dönüşüm ile ilgili çalışmalara başladık. Daha çok sürprizlerimiz olacak. Bizim roman vatandaşlarımız ile aramızda çok kuvvetli bir bağ var. Seçim zamanında bizim arkamızda dolaştınız yardım ettiniz, biz bunu unutmuyoruz. Size minnettarız” dedi.

SOYER AÇIKLADI: KEMERALTI’NA YENİ ROMAN MERKEZİ
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise Roman Araştırma Merkezleri’nin bir yenisinin Kemeraltı’nda açılacağını belirtti. Soyer yaptığı açıklamada  “Öncelikle levanten mimarisi özelliği taşıyan binayı kamulaştırarak böyle bir merkezi İzmir'e kazandıran Konak Belediye Başkanına çok teşekkür ediyorum. Hiç şüphe yok ki bu merkez burada yaşan hemşerilerimizin sosyal ekonomik ve kültürel yaşamına çok önemli katkılar sağlayacak. Toplumsal yaşamda var olan tüm dezavantajlı durumu ve eşitsizliği ortadan kaldırmak, farklılıkların bir aradalığını sağlamak amacıyla eşit ir yurttaşlık mümkündür diyoruz. Günümüzde eğitim, ekonomi ve sağlık gibi en temel haklar konusunda eşitsizlikler yaşayan roman vatandaşlarımızın hizmetlere eşit erişimini sağlamak, onlara yönelik ayrımcılık algısını kırmak ve roman kültürünü tanımak için çok çalışıyoruz. Pandemi ile birlikte yoksulluğun derinleştiği bu dönemde roman müzisyenlerimize destek oluyoruz. Temel amacımız demokrasini yaşam bulduğu, herkesin birbirinin hakkına sahip olduğu bir şehir hayatı yaratmak. Bugün burada, kültür merkezinin açılısından sonra yine Kemeraltı’nda Ayyıldız adı ile bilinen  konağı roman kültürünü araştırma merkezine dönüştürmek için öneriyi önümüzdeki hafta meclisten geçirip çalışmaya başlayacağız. Tüm bunları yapmamızın çok önemli bir nedeni var. Konak Belediyemizin Roman vatandaşlarımız için hizmete sunduğu merkezin bu bölgenin kalkınmasında önemli katkıları olacağına inanıyorum. Değerli kardeşlerim İzmir'i dünyanın en roman dostu kenti yapmak için canla başla çalışacağız” dedi.

Editör: TE Bilişim