Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün paylaştığı verilere göre  Ağustos ayında İzmir, Aydın ve Muğla'nın da içinde bulunduğu Ege sahilerine yağış düşmezken; Marmara ve Ege dışında kalan tüm bölgelerde yağış miktarı normallerinin üzerinde seyretti. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün "2021 Yılı Ağustos Ayı Alansal Yağış Raporu"na göre, ülke genelinde geçen ay 20,9 milimetre ölçülen yağış miktarı, "mevsim normaline göre" yüzde 52, "geçen yılın aynı zaman dilimine  oranla yüzde 73 artış gösterdi. 

Ege Bölgesi'nde ise ağustosta 1,1 milimetre olarak ölçülen yağış miktarı, ağustos normaline göre yüzde 87, geçen yıla göre yüzde 89 oranında azalış yaşandı. Bu rakamlara göre Kıyı Ege son 23 yılın en kurak ağustosunu geçirdiği kaydedildi. 

Marmara Bölgesi için beklenen  yağış düzeyi 18,1 milimetre olarak belirenmiş; geçen yıl  bölge normalinin 3'te 2 düşüğünde seyrederek  5,8 milimetre ye düşmüştü. 2021'de ise geçen seneye oranla nispeten toparlanma yaşayarak;  yağış miktarı  9,7 milimetreye yükseldi. Özetle mevsim normaline oranla göre % 46 oranla az yağış alan Marmara Bölgesi, geçen yıla göre yüzde 67 oranında daha fazla yağış aldı. 

Ege Bölgesi, İç Anadolu'nun batısı, İstanbul, Yalova, Çanakkale, Bursa ve Balıkesir çevrelerinde yağışlar yüzde 80'den fazla düştü. 

İzmir, Aydın ve Muğla için kuraklık alarmı

Ege ve MArmara haricinde diğer bölgelerde yağışlar mevsim normallerinin üzerinde artış gösterdi.. Orta Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun batısı, Antalya, Mersin'in doğusu, Konya, Nevşehir, Niğde, Yozgat, Ordu, Gümüşhane ve Erzurum çevrelerindeki yağışlarda, mevsim normallerinin 2 katından fazla oranda artış gözlemlendi. 

Ağustos ayı verilerine göre il geneli yağışlarında 173 milimetreyle Rize rekor kırdı. Buna karşın yudun batı illeri, İzmir, Aydın ve Muğla ise neredeyse hiç yağış görmedi. Batı Karadeniz'de ise son 91 yılın en yüksek yağışı gördü. Bu etkiler bilhassa Kastamonu ve Sinop'ta hissedildi. 

Yağışlı gün sayıları yurdun iç, batı ve güney kesimlerinde 3 gün ve altında, Orta ve Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu'nun kuzeyi, Mersin'in doğusu ve Kahramanmaraş çevrelerinde 15 günün üzerinde, Trabzon ve Rize çevrelerinde ise 20-25 gün aralığında gerçekleşti.

Editör: TE Bilişim