CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ödemiş Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen İzmir Çiftçi Buluşması'nda konuştu. "Size söz veriyorum sizi bu milletin efendisi yapacağız" diyen CHP liderinin açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"İster Doğu'ya ister Batı'ya gidin, çiftçinin her yerde aynı sorunu yaşadığını göreceksiniz. Madem Gazi Mustafa Kemal Atatürk "Köylü, çiftçi milletin efendisidir" diyor, size söz veriyorum sizi bu milletin efendisi yapacağız. Alın teri ile çalışan, biz evlerimizde otururken karnımızı doyurmak için çalışan sizler efendi olmayacaksınız da kim olacak? Kadın kardeşlerimiz "zorda değiliz battık" diyorlar. Hepsinin farkındayım; onlar Amerikalarda gökdelen yapıyor, çiftlikler satın alıyor ben sizi düşünüyorum. Sizler çalışınca bizim karnımız doyacak.

'SİZ ZARAR EDERSENİZ, TÜRKİYE KAYBEDER'

Kim neyi ekecek, neyi biçecek bu önceden planlanacak. Tüm çiftçiler neyi ekeceğini bilecek ki çiftçiler zarar etmeyecek. Siz zarar ederseniz Türkiye kaybeder. Köylünün maliyetini çıkarıp üstüne makul bir kar vereceğiz, diyeceğiz ki "Bu fiyata alıcı bulabiliyorsan istediğine sat, onun altına düşüyorsanız devlet satın alacak." Biz buna yeni taban fiyat diyoruz, hiçbir çiftçi maliyetinin altında ürün satmayacak.

'MİLLİ GELİRİN YÜZDE BİRİ ORANINDA PAY VERECEĞİZ'
TARSİM'i çiftçi birlikleri ile oturup yeniden oluşturacağız. Hiçbir çiftçi zarara girmeyecek, bir felaket durumunda yine devlet zararını karşılayacak. Her ay milli gelirin yüzde biri oranında size pay vereceğiz. Bunun da denetlenmesini sağlayacağız. Yani işi sözün ötesine taşıyıp çiftçi birliklerine de denetleme yetkisi verilecek.

Haciz uygulamasına da son vereceğiz, çiftçi üretecek bizim tek aradığımız bu. Şehirde yaşayan birisi mazota zam geldiğinde arabasını isterse kullanmayabilir. Ancak çiftçi tarlada ne yapacak? Mecburen kullanacak. Bunun için tüm Avrupa ülkelerinde yapılan "kırmızı mazot" uygulamasına geçeceğiz. Sadece çiftçiye düşük fiyattan kırmızı mazotunu alıp kullanacak. KDV ve ÖTV olmayacak. Çiftçi üretmediğinde hepimiz aç kalıyoruz, dolayısıyla çiftçiye destek vereceğiz.

Elektrik paralarından şikayet ediliyor. Önce Doğu'da 6 ilden başlayacağız, sonra ülke geneline yayarak güneş enerjisinden elektrik üreteceğiz. Çiftçi elektriği ücretsiz kullanacak, artanı satıp kar elde edecek. Diyeceksiniz ki "Bu mümkün mü?". Elin oğlu yapıyor da biz neden yapmayalım? Allah'ın güneşi parayla mı? Sadece paneller kurup elektrik elde edeceksin, kooperatif şeklinde olacak. Bir kısmını siz kullanacaksınız, kalanını satacaksınız ve kâr elde edeceksiniz. Gençler kırsalda çalışmak istemiyor. Kırsalda çalışan gençlerin sosyal güvenlik primini devlet ödeyecek.

'KADINLARIN KIRSALDA ERKEKLERDEN DAHA ÇOK ÇALIŞTIĞINI BİLİYORUM'
Bir şeyden emin olmanızı isterim; alın terinin değerli olduğunu biliyorum. Kadınların kırsalda erkeklerden daha çok çalıştığını da biliyorum. Burada konuşan bir kardeşimizin hayvanlarına evlatları gibi nasıl baktığını da biliyorum. Bütün bu sorunları ortadan kaldırmak, her şeyi değiştirmek mümkün. Bunun için bir şey yapacağız; sandık gelecek ve oy kullanmaya gideceksiniz. Söylediklerimi sakın unutmayın.

Bizim karnımızı doyuran sizlersiniz, bu milletin efendisi olması gereken sizlersiniz. Sadece güvenin, bizim saraylarla işimiz yok. Eğer saray arıyorsan çiftçinin evine gelip oturacak "işte saray burası" diyeceksin. Çünkü çiftçi üretiyor."

Editör: TE Bilişim