Ayşegül Koç ile Gün Başlıyor programının konuğu Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray oldu. Oray, Kemalpaşa’nın kırmızı altını kirazın hasadında yaşadıkları sıkıntıları, ihracatta son durumun ne olduğu ve kiraz üreticisinin nasıl bir sezon geçirdiğini anlattı.

Sezona büyük bir ümitle başladıklarını söyleyen Oray,” Üreticinin geçimini sürdürebilmek ve üretimi devam ettirebilmek için fiyatların üreticiyi koruyacak seviyelerde olması gerektiğini her yerde söyledim. Geçen yıl pandeminin getirdiği zorluluklarda bile 56 bin ton rekoltemiz vardı. Kemalpaşa’da bu sene havalardan kaynaklı hasatta gecikme ama rekoltemizde yüzde 15 -20 seviyelerinde artış vardı. Gübredeki, ilaçtaki, mazottaki ve elektrikteki fiyat farklarına rağmen bir umutla üretici hasadını toplayacak hale getirdi. Eksizsiz bir şekilde hazırlandık. Pazara çıktığımızda beklediğimiz rakamlarla karşı karşıya gelemedik.  İç piyasadaki Pazar hareketliliğini göremedik. Bugün itibariyle bir kiloda üreticinin cebini giren para fiyat 5-15 lira arasıdır. Büyük marketlerde 60-80 lira civarında etiketler var ama üreticiyi soran yok.” Dedi.

“SİYASALLAŞTIRILMADAN YEREL VEYA GENELDE ÜRETİCİYE DESTEK OLUNMALI”

Karşılaştıkları sıkıntıları anlatan Ziraat Odası Başkanı, ”Şöyle sorunlarla karşılaştık. Tam hasat öncesinde kendini bilmez, tarımın ne olduğunu bilmez birkaç kişi , birileri tarafından yönlendirilerek bu fiyatlara kiraz toplanır mı toplanır gibi çıkışlarla sosyal medya üzerinden algı yaratılmaya çalıştılar. Aynı kişiler bu üreticinin ürünü para yapmıyor buna destek olalım demiyorlar. Memlekette patates soğan dağıtıldı. Aziz başkan zamanında başlayan Türkiye tarımına oturmuş bir okul sütü projesi var. Aynı şekilde üretimin olmadığı yerlerde, okullarla konuşularak bu kirazlar dağıtılabilir. Siyasallaştırmadan, yerel veya genel fark etmeden bu algı yaratılıp üreticiye destek olunabilir. Bizim bu konuda biraz sıkıntılarımız var.

“A PARTİSİ, B PARTİSİ DİYE BİR ŞEY YOK”

Geçtiğimiz günlerde bir milletvekilimiz ziyaretimize geldi. Bu konuyu kendisine de aktardım, destek istedim. Sağ olsun 2 gün sonra İzmirli bir firma alım yapmaya başladı. Üretime devam etmek istiyorsak bunların arttırılması lazım. Kiraz bahçelerini gelecek nesillere kaliteli bırakmak istiyorsak destek olmaz zorundayız. Bunun A partisi, B partisi diye bir şey yok. Üreticinin ürettiği ürünün sonuna kadar arkasında durmamız lazım. “ şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE’DE ÇİFTÇİLER HER GEÇEN GÜN ERİYEREK YOK OLMAYA GİDİYOR”

Çiftçilerin tarımdan vazgeçmeye başladıklarının, üretimin yok olma tehlikesinin yaklaştığının altını çizen Oray, “Bugünlerde ihracat kirazımız başladı. O da beklentilerimizin altında başladı. İnşallah birkaç firma daha girdikten sonra fiyat artışı olur yoksa Kemalpaşa’da kiraz üreticilerimiz sezonu ciddi bir zararla kapatacak.  Arazisini satıp, borçları kapatıp, asgari ücrete çalışmayı düşünüyorlar. Bu insanlar tarımın dışına çıkıyor artık. Emeğinin karşılığını alamıyor. Desteklemenin artırılması gerekiyor, verilen destekler çok anlamlı değil. 2009’da beldelerin Büyükşehir’e bağlanmasıyla bazı yatırım ve desteklerden kapsam dışı kaldı. Mazot, gübre destekleri serbest piyasadaki üreticilerin rakamlarıyla kıyaslandığında çok düşük kalıyor. Bunların ciddi bir şekilde kontrol altına alınması lazım. Gübrelerin fiyatları belli, bu konuda ciddi bir şekilde destek yapılması lazım yoksa Türkiye’de çiftçiler her geçen gün eriyerek yok olmaya gidiyor.” Dedi.

“HDP HARİCİNDE SIKINTILAR NEREDE ÇÖZÜLECEKSE O PARTİNİN KAPISINDA YATARIM”

CHP üyeliliğinden AK partiye geçeceği iddia edilen Bülent Oray, ”Siyasetin yapılacağı yer ziraat odası değil. Her partiye eşit bir noktaydım. Çözüm neredeyse o taraf gitmek zorundayım. HDP haricinde sıkıntılar nerede çözülecekse o partinin kapısında yatarım. Bölgemizdeki üreticilerin sıkıntılarının çözümü noktasında isteklerimizi, taleplerimizi Binali Bey’e ilettim. Diğer partilerden milletvekilleriyle de görüşüyorum herkese eşit olmak zorundayım.  Ben siyasetçi değilim. Siyasilerin, milletvekillerinin ve bakanların sahaya geldiğinde durumlar hakkında bilgileri aldıktan sonra çözüm için yapılacakların arkasında durmaları istiyorum. Sadece gelip fotoğraf çekip sosyal medyada paylaşmak yeterli değil. Kısa zamanda hızlı çözüm noktasında yanımızda olmaları gerekiyor. “ ifadelerinde bulundu.

“OKUL KİRAZI PROJESİ”

Eski Başkan Aziz Yıldırım’ın ‘Süt Kuzusu’ projesinden esinlenerek ‘Okul Kirazı’ projesi fikrinden bahseden Oray, “Üretimin olmadığı Çeşme, Bergama gibi yerlerde okullarda kiraz dağıtılabilir. İstanbul Ankara gibi yine üretimin olmadığı şehirlere de gönderilebilir. Bunun gibi sezonu hareketlendirecek projeler üretilebilir. Dedi.

Oray son olarak, Kemalpaşa’da 18 Haziran’da Tarım İl Müdürlüğü Projesi kapsamında Kamberler Köyü’nde bir hasat etkinliği düzenlendiğini ve toplanan kirazların alımının İzmir Ticaret Borsası tarafından yapılacağını söyledi.

Editör: TE Bilişim