Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, 3 yılını anlattı. Pandemi ve ekonomik krizden dolayı zorlu bir süreç yaşadıklarını vurgulayan Karakayalı tüm olumsuzluklara rağmen yatırımların sürdüğünü ve insan odaklı çalıştıklarını hedefinin 2023 seçimleri olduğunu söyledi.

Kemalpaşa Meclis Salonu’nda gerçekleşen basın toplantısında, 3 yılda hayata geçirdikleri ve önümüzdeki süreçte yapmayı planladıkları projeleri aktaran Başkan Karakayalı, soruları da yanıtladı
KORONA GÜNLERİNDE HALKLA BİRLİKTE... 

2019’da seçimleri kazandıktan sonra 15 gün mazbata vermediler, sonra vermek zorunda kaldılar. Akabinde dünyanın başına dert olan Covid-19 ile tanıştık. Yaklaşık 2 buçuk yıl pandemiyle uğraştık Tüm belediyelerimiz çok zor durumda kaldı. Her işi bıraktık pandemiyle, halk sağlığıyla uğraştık. Belediyemizin kapasitesi yüzde 50 azaldı, süreci zorluklarla atlattık. İzmir’imizin başına deprem geldi, tsunami geldi. Ama hizmet hiç durmadı, elimizden geldiği kadar halkımızın yanında olduk. Türkiye’nin şu an ekonomik durumu iyidir diyen yoktur. 

HER ŞEY ARTTI... 

Demir, çimento, asfalt malzemelerinin fiyatları katlandı. İhaleye çıkacak müteahhit bulamadık, müteahhitlerin birçoğu kaçtı. Birçok alanda paranın kısıtlı olduğu halde, bu enflasyona rağmen 96 milyon borçla devraldığımız belediyede insan odaklı yatırımlar yaptık. Birçok yatırımız insan odaklı oldu.  Ayda 2 buçuk milyon lira İller Bankası kesintisi var, daha önceki borçlardan dolayı…. Devlete 5 yıl boyunca hiç vergi ödenmemiş, hepsi bize kaldı. Bunlara rağmen yatırımlarımıza devam ediyoruz


GELİR AYNI GİDER... 
Akaryakıt giderimiz 500 bin lira iken 1 buçuk milyon liraya çıktı, gelirimiz aynı… Nasıl iş yapalım? İhalelere kimse girmiyor, çünkü fiyat veremiyorlar. Hiç kimse bu fiyatlar neden artıyor, nasıl artıyor demiyor ama niye yapmıyorsun diyor. Bu beni üzüyor. Mümkün olduğunca tasarruf ederek hizmet yapmaya çalıştık. İnşallah yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatı olacak diyorum.

BORÇ ÖDEDİK... 
‘Geçmiş yönetimden kalan borçlar olmasaydı Kemalpaşa hangi projeler yapılırdı?’ sorusuna yanıt veren Başkan Karakayalı, “Yapacak olduklarımızı daha kısa zamanda yapardık. Bazı projelerimizi Büyükşehir’den yardım almadan kendimiz yapardık” dedi.

MECLİS ARİTMETİĞİ... 
Karakayalı, ‘Meclis çoğunluğunun Cumhur İttifakı’nda olması nedeniyle zorluk yaşıyor musunuz?’ sorusuna ise, “Meclis azınlığı olan tek ilçeyiz. Zorlukları var mı çok var. İstanbul, Ankara ne ise aynısını yaşıyoruz. Kemalpaşa KOSBİ’de yüzde 52 hissemiz var, benim temsil etmem lazım amam meclis vermedi. Buna benzer birçok şey… örneğin bir müdürlük kuracağım, müsaade etmediler. ‘Şuranın ismi şu olacak, oranın ismi bu olacak’ gibi pek çok şey…” yanıtını verdi. 

HEDEF 2023...
İkinci dönem adaylık düşünüp düşünmediği yönündeki soruyu da yanıtlayan Başkan Karakayalı, “Asla yerel seçimleri düşünmüyorum. Türkiye’nin önünde büyük bir viraj var. Yerel seçimler zerre kadar aklımın ucunda değil. Her şey 2023 genel seçimleridir” ifadelerini kullandı. 

CHP AÇIK ARA BİRİNCİ PARTİ
CHP’nin 2024 genel seçimlerinde Kemalpaşa’da birinci parti olup olmayacağına ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine Karakayalı, “Şu an yeni anket yapıldı, CHP açık ara birinci parti…” dedi.

KİRAZ VE ZEYTİN... 
Kemalpaşa tarım ve sanayi bölgesi… Baş meyvemiz kiraz, ikincisi ise zeytin… Bağyurdu Belediyesi’nin daha önce mezbahane olarak kullandığı yeri aldık, zeytinyağı fabrikasına çevirdik. Tüm hazırlıklarımızı yaptık, halkımızın hizmetine sunacağız. Özel şirketlere oranla sıkma fiyatını yarı yarıya olacak. 

ÜNİVERSİTE KENTİ KEMALPAŞA
En büyük hayalim üniversitenin Kemalpaşa’ya kazandırılmasıydı, geçen dönem çalmadığım kapı kalmamıştı üniversite konusunda… Bu dönem de birçok kapıyı çaldık. Demokrasi Üniversitesi’ne gittik. Kongre merkezi var, yanına düğün salonu yapmışlar, hangi mantıkla hareket ettiler bilmiyorum. 14 milyona mal olmuş, ödüyoruz. Demokrasi Üniversitesi’ni gezdirdik, yer gösterdik. Ben, gerekirse Belediye’yi boşaltır çadıra çıkarım, siz yeter ki gelin dedim. Son teklifim buydu. İnşallah önümüzdeki yıl üniversite öğrencilerini burada misafir edeceğiz. 

HEDEF İNSAN.... 
Mola evimizde engelli çocuklarımızın annesini babasının biraz rahat edebilmesi için açıldı. Engelli çocuklarımızı gün içinde buraya bırakıyorlar, biz eğitim veriyoruz. Masal evimizi açmak üzereyiz, rekreasyon alanının içerisinde… Bu ay içerisinde açacağız.  Büyükşehir ile beraber meslek fabrikasını açtık, 156 kişiye sertifika verdik. Birçok kursumuz var; bilgisayar, aşçılık, konfeksiyonculuk kursu vs… Hedefimiz insan odaklı çalışma… Kadınlarımızın iş hayatına atılarak aile bütçesini katkı sağlaması için çalışıyoruz. Kiraz, Kemalpaşa’nın ana meyvesi… Bunun için kiraz alım merkezleri yaptık. Kiraz Borsası’nı hayata geçireceğiz. Ulucak’ta rekreasyon alanı vardı, onu hizmetimize sunduk. Kemalpaşa’mıza 3 kütüphane kazandırdık. Tarımsal amaçlı su depoları yaptık. 

EĞİTİM VE SPOR... 
Eğitim ve spora çok önem veriyorum. Tenis’e çok müracaat var. İki üç tane daha tenis kortu yapacağız. Eğitimde fırsat eşitliği diyoruz. Parası olan aile çocuğunu dershaneye gönderiyor, parası olmayan aile çocuğunu gönderemiyor, sonra o çocuklar aynı sınava giriyorlar. Bu büyük haksızlık… Bunun için eğitim merkezi yapıyoruz, önümüzdeki yılda hizmet vermeye başlayacağız. Çöp kamyonlarını yeniledik. 

GÖÇ ALIYORUZ
Kuzey İmarı dediğimiz Kuzey Kentsel Gelişim Alanı Uygulama İmar Planı sürecini tamamladık. Burası 11 yıl aradan sonra imara açıldı. Özellikle pandemi ve depremden sonra İzmir, İstanbul, Türkiye buraya akıyor.

METRO GELİYOR... 
İzmir’in en büyük yatırımı Buca Metrosu diye lanse edilmişti, Kemalpaşa Metrosu Buca Metrosu’nu 3’e katlayacak. İzmir’in en büyük yatırımı olacak… Bu hayata geçmesi; Kemalpaşa ve İzmir’in entegre olması demek. Büyükşehir daha önce 2032 yılına almıştı bu projeyi… Sayın Tunç başkanımla konuştum metro tarihini 12 yıl öne aldık.

YOL SORUNU... 
Anket yaptırdım en büyük sıkıntı yol çıktı. Büyükşehir başkanımız dedi ki artık kazı işlerini bitirdik, artık kapatmadan kazı yok. Eylül sonuna kadar kapatılmamış, asfaltlanmamış yer kalmayacak. Merkez yer altı otoparkımız, 300 araçlık olacak. Ağustos ayında ihaleye çıkacak, 1 yıl içerisinde bitireceğiz. Üstü yeşil alan olacak. 

KURU MEYVE... 
Meyve işleme tesisi ile ilgili çalışmalar bitti, 2024’te hizmete açacağız. Kemalpaşa’nın kirazı kendini kurtaramıyor. Sadece kiraz da değil bir sürü meyve var. Bunları piyasa ürünü haline getirmemiz gerekiyor, kurutup piyasaya sürmemiz gerekiyor. 

GENÇLİK... 
Pazaryerimizin üzerinde 5 bin metrekare yerimiz var, orada bir gençlik merkezi hedefimiz var. Büyükşehir ile beraber yapmak istedik, Tunç başkanım sağ olsun kabul etti. Gençlerimizin hizmetine sunacağız. 

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE DOSYA BAKANLIKTA... 
En büyük sorun kentsel dönüşümdü. Atatürk ve Soğukkuyu Mahalleleri ile ilgili çalışmayı önceki dönemdeki yönetim başlatmış bitirememiş, biz devraldık. Oradakilerle konuştuk, ne isterseniz onu yapalım dedik, şu an her şey hazır, tüm dosyalarımız Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda…

SEÇİM 2026'DA OLMALI... 
Yaptığımız her şey insan odaklı olacak. Bu süreçte görev yapan tüm belediye başkanlarının şansızlığı pandemi… Aslında 2 buçuk yılı pandemiyle kaybettik, bize bir 2 buçuk yıl daha vermeleri gerekiyor.

Editör: TE Bilişim