Ayhan Leylek Kimdir?
1 Mart 1959 doğumlu tiyatro ustasıdır. Doksanlı yıllarda Karagöz Hacivat oyuncusu Mehmet Baycan ile tanışan Ayhan Leylek, gölge oyunu ve orta oyunu ile tanıştı. Yaklaşık 30 yıl süren tiyatro hayatı boyunca yüzlerce oyun sergiledi. İzmir’de, Türkiye’nin farklı bölgelerinde ve Norveç’te çocukları güldürdü. Türkiye’nin farklı bölgelerini defalarca kez seyahat etmiş olan Leylek farklı şiveleri seslendirme konusunda başarıya ulaştı ve bilhassa kalın tondaki Karagöz seslendirmesiyle gönülleri mest etti. Hayali Ayhan Leylek’in kaybıyla geleneksel Türk tiyatrosu güçlü bir sesi kaybetmiş oldu. İzmir bölgesinde son 20 yılın en aktif gölge oyuncularından biri olan üstat yılda ortalama 45,000 çocuğa ulaşmaktaydı.

Parasız hiçbir çocuğu Karagözsüz bırakmadı
Tiyatrocunun yakınları şu anekdotu dile getirdiler: “Birçok gölge oyunu sanatçısı gibi yoğunlukla ilkokullarda gölge gösterileri düzenlerdi. Bu gösteriler için bilet satışı yapılırdı. Her sınıfta mutlaka birkaç çocuk ya bilet parasını getirmeyi unuturdu ya da ekonomik yetersizlikler yüzünden para bulamazdı. Ayhan Bey’in her matineden önce düstur bellediği bir alışkanlığı vardı. Öğretmenlere ‘Sınıfta kalan biletsiz öğrenci var mı hocam?’ diye sorardı. Bileti olmayan çocukları gösteriye gizlice sokardı. Gösterinin paralı parasız her çocuğun hakkı olduğuna inanırdı. “

Aşı oldu ama kanser tedavisi sebebiyle zayıf düştü
Usta oyuncunun yakınları “Ayhan Leylek Covid aşısına riayet etti. Üç doz aşı aldı, fakat kanser tedavisi süresince zayıflayan bağışıklık sistemi yüzünden hastalıkla savaşmaya güç yetiremedi. Lütfen herkes Covid aşısını yaptırsın. Daha fazla can yanmasın.” diyerek aşı çalışmalarına destek çağrısında bulundu.

https://www.youtube.com/watch?v=eO4GuRc-_P8
İzmir’in ve geleneksel tiyatromuzun değeri olan Ayhan Leylek’in sanat yaşamını aktardığı
belgesel

Editör: TE Bilişim