Son zamanlarda yapılan seçim anketlerinde, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın ön plana çıktığını görülüyor. Gündemde olan anketlerden sonra Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ‘Bizim adayımız Mansur Yavaş’tır’ ifadelerini kullandı. Bu açıklamanın ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu "Sayın Özdağ'ın Cumhurbaşkanı adayı için bir CHP'liyi önermesinden memnunum" şeklinde konuşmuştu. Gündem hakkında konuşan ve Ümit Özdağ’ın çıkışını değerlendiren Macit Sefiloğlu, “Bu çıkışın Zafer Partisi’ni önce çıkarma amaçlı yapıldığını düşünüyorum” dedi.

Macit Sefiloğlu, gündemle ilgili şu ifadeleri kullandı: 
“Seçim eğer normal zamanda yapılırsa bir seneden fazla zamanımız var. Çokça Cumhur İttifakından adayınız kim baskılamalarını görmüştük, millet ittifakına. Bu ittifaka DEVA ve Gelecek Parti’leri de katıldı. Son olarak Zafer Partisi’nin genel başkanı Ümit Özdağ, bizim adayımız Mansur Yavaş’tır diye bir çıkış yaptı. En son yapılan yorumlarda bu yolla Ümit Özdağ’ın kendini kamuoyuna göstermeye çalıştığı söyleniyor. Çünkü bir milletvekili daha istifa etti Zafer Partisi’nden. Kurulduğu günden itibaren gelişmek bir yana, var olanı da kaybeden bir tarafları var. Ümit Özdağ’ın da bireysel çıkışları çok yüksek olan birisi. Ama Mansur Yavaş meselesinde bizim adayımız Mansur Yavaş demesi sanıyorum Zafer Partisi’nin adını öne çıkarmak olsa gerek. Ancak şunu söyleyeyim, Mansur Yavaş aslında Türkiye ortalamalarının adayı olabilecek bir isim. Sosyal medyada en çok ismi zikredilen kişi haline geldi. Kemal Kılıçdaroğlu, Ümit Özdağ’ın bu çıkışına teşekkür etmiş.”

Dokuz Seçime Bir Seçim Kazandı
Macit Sefiloğlu, Kemal Kılıçdaroğlu’nun aday olup olmaması hakkında değerlendirmelerde bulundu. Son seçimde büyük kentleri kazanmasının azımsanmayacak bir başarı olduğundan söz eden Sefiloğlu şu ifadeleri kullandı: 
“Cumhurbaşkanı’nın kiminle seçime girmek istediğini bilemeyiz ama AK Partililer şöyle bir genel kanıya sahip, ‘Kılıçdaroğlu olursa bizim için daha iyi’ zayıf halkaymış gibi düşünülüyor. Ama dokuz seçime bir seçim kazandı diye eklemek lazım. Son seçimde büyük kentlerin kazanılması azımsanacak bir başarı değil. Ama yine de birçok açıdan böyle bir kanı var AK Parti’de. CHP örgütünde bu işler kurultaylarla belirlendiği için, son kurultayda tartışmalı olduğunu düşünürsek, bunlar parti içinde sağlıklı gelişmeler değil. Onların bir bölümü partiden ayrıldı sadece, Muharrem İnce’yle beraber. Ama böyle düşünüp partide kalan, aktif siyaset yapan ya da seçmen bazında böyle düşünen çok insan var.”

Sosyal Medyada Siyaset
Günümüzde sosyal medyanın siyasette oldukça etkin bir rol oynadığını görüyoruz. Bunun etkili bir yöntem olarak kullanıldığından söz eden Sefiloğlu, aynı zamanda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘güvenilirlik’ konusunda zayıfladığı ifadelerini kullandı. Kandemir Medya Genel Yayın Yönetmeni Macit Sefiloğlu şunları söyledi:
“Sosyal medyanın bu kadar genişlediği bir ortamda sınırların dışında da birçok şeye hakimiz artık. Başarılı olmak için siyasetçiler bu alanı çok etkili kullanıyorlar. Mansur Yavaş da sosyal medya ile güçlü bir bağı var.  BU bağları sebebiyle sosyal medyada Cumhurbaşkanlığı adaylığı için ismi çok öne çıkıyor. “

Millet ittifakı toplantıları bitmedi
Son zamanlarda tartışma konusu olan Kılıçdaroğlu’nun adaylığı hakkında Macit Sefiloğlu, Henüz açıklamak için erken olduğunu ve tahminen adayı korumak amaçlı geç açıklanacağını belirtti.
“Ben şöyle tahmin ediyorum. Altılı ittifakın herhalde bir üç dört toplantı daha yapması mümkün. Eğer açıklarlarsa bu toplantılar sonrasında açıklayabilirler ama olası saldırılar nedeniyle, adayı korumak için o açıklamayı geciktirebilirler. Ama bir görüşte şöyle ‘açıklayın, savaşacak insan belli olsun’ yani saldırılar da olacaktır ama ona göre gardını alsın diyorlar, bu da bir görüş. Ben tahminimi söyleyeyim, daha geç açıklayacaklar. Partililerin Kılıçdaroğlu’nu aday göstermede bir sıkıntı yaşadıklarını düşünmüyorum ben ama partilerin alt kadrolarında Kılıçdaroğlu için baraj koyabilecek insanlar var.”

Fiyat Sabitleme

Ekonomik kriz üzerine iktidarın son hamlesi ‘Fiyat sabitleme’ oldu. 20 üründe fiyat sabitleneceğini duyurusundan sonra konu gündemde tartışılmaya başlandı. Döviz kurunda yaşanan kriz Eylül ayından itibaren hissediliyordu. Ocak ayında zamlı maaşlar henüz almadan asgari ücretin alım gücü erimeye başladı ve hızla devam ediyor. 

Gündemde olan ‘fiyat sabitleme’ üzerine Macit Sefiloğlu şunları kaydetti:
“AK Parti’nin merkez karar yönetim kurulu toplantısında gündeme geldi. Fiyat artışlarının bu denli tutulamaz olması üzerine. Burada TÜİK’in açıkladığı enflasyonun çok üzerinde enflasyon açıklayan bağımsız gruplar var. Dolayısıyla bir yerden bu işi durdurmaları gerekiyor ve 20 ana üründe fiyatı sabitleyelim diye bir öneri geliyor. Yıl sonuna kadar diyelim. Bunun kökeni Osmanlı’ya dayanıyor. Osmanlı’da ‘Narh’ olarak biliniyor. Üst taban belirleniyor, onu aşamıyorsun yani. Uçak biletlerinde bu var mesela. 700 liranın üzerinde uçak bileti olmayacak şekilde üst sınır belirlediler. Uzmanlar tarafından bu sistemin zor ve olumsuz bulunduğunu belirtmeliyim.” 

Ekonomide sorumlu kim
AK Parti’de artık tüm sorumluluğun Cumhurbaşkanı’nda olduğunu belirten Kandemir Medya GYY Macit Sefiloğlu, şöyle devam etti:
“Bir önceki aşamada hataların zafiyetlerinin ihale edilebileceği başka insanlar vardı. Partiden istifa ettiler, ekonomi bakanı gibi. Ama bu uygulamanın yapılmasını isteyen, ona göre kadro değişikliğine giden her şey cumhurbaşkanından geçiyor. Burada ben artık sorumlu değilim noktasında değil. Eskiden aldatıldık diyordu ama şu an olmaz. 

Başkan Vekilliği Tartışması
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde halen süren Meclis Başkan Vekili seçimlerini değerlendiren Macit Sefiloğlu, şunları söyledi:
“O konuda bir köşe yazısı yazdım. Burada Tunç Soyer’in birinci başkan vekili Mustafa Özsulu ‘Ben artık artık bu işi yapmayacağım’ dedi. Tunç Soyer sanıyorum o değişikliği istedi. Çünkü Mustafa Özuslu bir çok açıdan başarısızdı bana göre. AK Parti’nin çok iyi hatip olan sözcüleri var. Gündeme getirdiği konularda öyle cılız karşılıklar veriliyordu ki…  Anlık tepkiler göstermesi gerekiyor. Siyaseten içi dolu bir tecrübesinin olması gerekiyor. Belediyeciliği çok iyi takip etmesi gerekiyor. Tunç Soyer başkan vekilliğinde olmak isteyen Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü çıktı. Kimsenin beklemediği bir hamle bu. Öbür tarafta da ben adayım demeyen kişiyi el altından piyasaya sürmeye çalışılan Murat Aydın var. Orada bir algı yürütülüyor. Burada başka bir şey daha var. Utku Gümrükçü’nün siyaseten Tuncay Özkan’la çok yakın olduğunu biliyoruz. Burada bu tartışma bir de Utku Gümrükçü eğer Büyükşehir Belediyesi’nde oy yaptırmadan elerlerse Soyer de bence İl Başkanı Deniz Yücel de bundan olumsuz etkilenecekler diye düşünüyorum.”

Editör: TE Bilişim