Ankara’da bir araya gelerek, güç birliği yaparak birlikte hareket etmek için, oluşturulan platformda  Anadolu Sağlık Sen, Birlik Sağlık Sen, Huzur Sağlık Sen, Liyakat Sağlık Sen, Mil Sağlık Sen, Sosyal Hizmet Sağlık Sen, Sahim Sen, Hep Sen, Onur Sağlık Sen, Şehit Gazi Sağlık Sen, Yurt Sağlık Sen, Güven Sağlık Sen, Tüm Sağlık Sen ve Bağımsızlık Sağlık Sen Sendika genel başkanları yer aldı.

Başkentte bir araya gelen sendikalar adına açıklama yapan Sahim Sen Genel Başkanı Özlem Akarken ve Hep Sen Genel Başkanı Yunus Şimşek, Bundan sonraki süreçte 14 sendikayla beraber mücadele edeceklerini; yüzde 1 barajının örgütlenmenin önünde engel olduğunu, kanuna uymayan yüzde 1 barajının yargıdan döneceğini inandıklarını ifade ettiler.

Platformun Basın Sözcüsü Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, 4688 sayılı yasaya göre 11 iş kolu bulunan memur sendikalarında, 11 iş kolunun 11 inde de yetkili olan Memur Sen konfederasyonun beş dönemden bu yana yapılan toplu sözleşmelerde hükümet yetkilileriyle birlikte tiyatro oynadıklarını, genel olarak alınan maaş zamlarının enflasyonun altında kalması ve ay itibarıyla gerçekleşen enflasyonla düzlenmesi, yapılan toplu sözleşmelerin ne kadar başarısız olduğunun göstergesidir. Kaldı ki, reel enflasyonun hükümetin açıkladığı TÜİK rakamlarının olmadığını ve 2002 den bu yana memur maaşlarının alım gücünün yaklaşık yüzde 50 düştüğünü ifade etti.

11 İş kolunda da yetkili olan sendikanın memurları nasıl üye yaptığını tüm memurlar bilmektedir. Ağustos ayı içerisinde yapılan toplu sözleşmelerde, memur sen ile birlikte hareket eden sendikanın memurlar adına birlikte istedikleri zammın akıllara durgunluk verdiğini ifade eden Doğruyol, Temmuz ayı enflasyonu yüzde 18.95 olarak açıklandığı, sürekli işçi arkadaşlarımıza yüzde 18 zammın verildiği, bir ortamda, yüzde 21 zam isteyip, yüzde 12'ye imza atmakta nedir? dedi.

​Her üç ayda bir sendika tazminatı olarak verilecek olan 400 TL nin, yüzde 1 üye çoğunluğuna ulaşamamış sendika üyelerine verilmeyecek olmasının, mevcut yasalara aykırı olduğunu, her üç ayda bir verilecek olan 400 TL den yüzde 1 ‘e ulaşamayan sendika üyelerinin 400TL değil, aylık 88 TL civarında bir kayıplarının olacağını, ifade eden Doğruyol, yıllarca farklı yollarla üye yapan bu toplu sözleşme döneminde de iş kolunda yüzde 1 barajı getirilerek, yıllardır memurlara çeşitli yollarla yapılan tehdit bu yıl yapılan toplu sözleşmelerde ekonomik tehdide dönüşmüştür. Geleceklerini karanlık gören yetkili sendika ve destek veren sendikadan üye kaçışlarını engellemek, boşta olan yani bir sendikaya üye olmamış olan memurları üye yapmak için çabaladıklarını ve için böyle bir yola girdiklerini ifade etti.

Her şerde bir hayır vardır diyen Doğruyol: ''Yaklaşık 10 yıldır dayanışma aidatında ısrar eden yetkili sendikanın, her ne hikmetse bu dönem %1 de barajında ısrar etmesi , hükümetle yüzde 1 barajı üzerinden yaptıkları pazarlık kendilerinin de sonunu getirecektir. ​4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununun yürürlüğe girdiği ilk yıllarda baraj kalsın diye dava açan MEMUR SEN bu gün baraj gelsin diye hükümetle pazarlık yapıyor. Ya olduğunuz gibi görünün. Ya da göründüğünüz gibi olun. Sizin toplu sözleşmelerdeki göreviniz barajlarla uğraşmak değil, memurun hakkını hukukunu aramak olmalıydı. Adaleti ortadan kaldıranların, haksızlık ve hukuksuzluk yapanların bir gün katlettikleri adaletin eline düşeceklerini unutmamak gerek. Yüzde 1 barajının 195 sendikayı etkilediğini ve Pek çok bağımsız sendikanın yürütmeyi durdurma talepli Danıştay’a dava açtığını, yargıya güvendiklerini ifade eden Doğruyol, Çalışma Bakanının mevcut kanunlar çerçevesinde kurulmuş  olan , denetleme yetkisi kendi bakanlığında olan sendikalara “Merdiven altı” ibaresini kullanması kabul edilemez.'' ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim