Son Mühür/Tenzile Aşçı - 2020 yılının ilk altı ayında 235 kadın eril cinayete kurban gittiği Türkiye'de kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri, geçtiğimiz hafta 22 yaşındaki Pınar Gültekin’in eski sevgilisi tarafından vahşice katledilmesiyle birlikte yeniden gündeme geldi. Kadın haklarının yetkililerce korunamadığı ve kadına şiddetin çok yüksek olduğu ülkeler için zorunlu tutulan İstanbul Sözleşmesi’nin feshinin istenmesiyle de ülkedeki kadın hareketi bir kere daha alevlendi. Geçtiğimiz hafta boyunca ülkenin dört bir yanında kadına yönelik şiddete “Dur” demek isteyen kadınlar protestolar düzenledi. Yapılan protestolarda toplumsal yaşamda kadınların uğradığı ayrımcılık, şiddet ve zulüm eleştirilirken toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın cinayetlerinin durdurulması için “İstanbul Sözleşmesi yaşatır” mesajı verildi.

Dün Türkiye’deki kadınlar, kadın cinayetlerine yönelik farkındalığı arttırmak için dikkat çeken bir hareket başlattılar. “Challange accepted” adıyla başlatılan akımda kadınlar, bir gün diğer insanların sosyal medyalarında siyah-beyaz fotoğraflarıyla adı anılan insanlar olmamak için kendi siyah-beyaz fotoğraflarını paylaşmaya başladılar. #challangeaccepted etiketiyle başlatılan harekette kadınlar, diğer kadınlara meydan okuyarak İstanbul Sözleşmesi’nin önemine de vurgu yaptılar.

Kampanya, 24 saatten daha kısa bir sürede Twitter da dahil olmak üzere birçok platformda gündem oldu ve tüm ülkeye yayıldı. Milyonlarca kadın sosyal medyada yüzlerinin güldüğü ve güçlü hissettikleri siyah-beyaz fotoğrafları paylaşırken aralarında Demet Akbağ, Demet Evgar, Bergüzar Korel’in de bulunduğu birçok ünlüden de akıma destek geldi.

 

 

Editör: TE Bilişim