İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZSU Genel Müdürlüğü’nün Kasım ayı olağan meclis toplantısının ikinci oturumu gerçekleştirildi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleşen oturumda İZSU’nun 2023 yılı bütçesi belirlendi. Belirlenen 14 milyarlık bütçe AK Parti ve MHP’nin ret oylarına karşın, CHP ve İYİ Parti’nin kabul oylarıyla oy çokluğuyla kabul edildi.

İZSU'NUN GÖREV SAHASI GENİŞLEDİ

CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, “Her yıl İZSU ile ilgili meseleyi konuşurken benzer şeyleri konuşmaya doğrudan konuyu girip sorunlu alanlarını konuşuyoruz. Su ve kanalizasyonun konuşmak bu şehrin sorunlarını konuşmak, tartışıp çözüme kavuşturmak bu sorumluluğumuz. Ben bugün ki konuşmamada birazcık yapısal sorunlarımız ile ilgili bir bakış açısın ortaya koymaya çalışacağız. Elbette ki bu bakış açısının yönetim anlayışı var, kurumsal kapasite ile ilgili sorunlar var. İzmirli insanların yapması gereken değerlendirmeler var. Su maliyeti atık su meselesini ve İzmir körfezinin son durumunu bütçesi üzerinden ele alacağım. İZSU’nun bütçesi 14 milyar lira. Yaklaşık 8 milyarlık kısmı kentsel yatırım faaliyetleri mal ve hizmetleri. Yüzde 24’lük kısmı elektrik ve akaryakıt giderleri, yüzde 19 ise personel giderleri en büyük harcama giderlerinden biri elektrik kalemi. Elektriğe yüzde 425 zam geldi. Bütçemizin 3,3 milyarlık kısmı elektrik zammı kısmı. Geçen yıl bugün motorin 8,79 lirayken bugün 25 lira. Yüzde 184 artış var. Elektrik maliyetinin bütçe üzerinden önemi büyük. Buna rağmen yatarım kalemlerinde önemli bir azalma yapmadan artışlarla karşı karşıyayız. 2006 yılında 11 ilçe ile sınırlıydı İZSU’nun görev alan. 2016 yılında yasa çıktı, İZBB’nin sınırları genişledi ve 9 ilçe daha İZSU’nun görev sahasının içine girdi. En son ise İZSU’nun alan daha da genişledi ve tüm ilçeler görev sahsına girdi. 6060 kilometrelik alan İZSU’nun görev alanına dahil oldu ve bu yerlere 4 milyar civarında yatırım yaptı. Bu sadece İzBB ve İZSU değil, değişen tüm belediyelerini karşı karşıya olduğu bir sorun. Çünkü bir anda büyükşehir belediyeleri büyüdü. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2019 yılında 293, İller Bankası 256 proje talebimizi reddetmiş. Yine bakanlık son 3 yılda belediyelere bazı araç yardımları yapmış. Son 3 yılda araç yardımlarının yüzde 97’sini Cumhur İttifakı belediyelerine yapmış. Bakanlık 432 milyon lira nakdi yardım yapmış, tamamını Cumhur İttifakı belediyelerine yapmış. Bunun adı partizanlıktır. Biz büyükşehir belediyelerinin yetki alanını genişleteceksiniz ortaya çıkan boşluğu hepimizin bütçesiyle finanse edeceksiniz. CHP’li belediyeleri topal ördek yakabilmek için bu tavrı göstereceksiniz. Bunun adı partizanlıktır” dedi.

ÖZUSLU: BAŞKAN SOYER ANKARA'DA OLDUĞU İÇİN KATILAMADI

Son olarak konuşan Özuslu, “bugün başkamız burada olamadı. Kendisi Ankara’ydı. Ama cuma günü ya da Büyükşehir bütçemizin görüşüleceği oturumda kendisi olacaklar. Arkadaşlarımızın dile getirdiği eleştirilere ve talep ettikleri sorulara başkanımız kendisi etraflıca yanıt verecektir. İzmir önemli bir kent. Burada yapılan konuşmalarda görüyoruz ki İzsu İzmir için önemli kurum. İzmir’in en önemli yaşamsal kaynağı olan suyu üretiyor. Halkımızın içme suyuna kavuşması için faaliyet gösteren, suların arıtılması ve temizlenmesi sürecine destek veren günlük hayatımızın içinde olan bir kurum. Elbette ki bütçesi yapılırken ülkenin girdilerinden ve ekonomik durumundan bağımsız yapılamayacağını herkes bilir. Bir bütçe siyasi tercihtir. Kuşkusuz bu bütçeyi Sayın Hızal’ın yönetiminde olduğu belediye yapsaydı farklı yapacaktı ve biz de onu eleştirilecektik. Muhalefet eleştirecektir. Demokrasi muhalefetle vardır. Bugünde son derece İzmir’e yakışır bir şekilde geçti” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim