Meslek örgütleri yarın TBMM'de görüşülecek medyaya sansür getirecek 'dezenformasyon yasası'na karşı Konak Hasan Tahsin anıtı önünde basın açıklaması yaptı.

Açıklamaya; İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, KESK, DİSK ve SOL Parti olmak üzere siyasi partiler destek verdi.

"Basın özgürse toplum özgürdür", "Özgür basın susturulamaz", "Susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz" sloganları atan kitle adına açıklamayı İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi okudu.

Gappi, yasa teklifiyle medyaya yönelik öngörülen idari tedbirler arasında para cezası, reklam yasakları ve sosyal medya ağlarına bant daraltma yaptırımların da olduğunu söyleyerek, "Yasa teklifinde keyfiyete dayalı yazılı basının kapısına kilit vuracak maddeler vardır. Yaklaşık 1000 gazete, yaşam kaynağı olan resmi ilanları alamamakla ve kapanmakla karşı karşıya kalacaktır" dedi.

"TOPLUMSAL BİR OTOSANSÜR DALGASI YARATACAK"

Yasa teklifi yasallaşırsa sadece gazeteci için değil yurttaş için de yanlış bilgiyi alenen yayma suçu nedeniyle 3 yıl hapis cezası riski olacağını ifade eden Gappi, "Tüm toplumun yazmaktan, eleştirmekten, sosyal medyada mesaj paylaşmaktan alıkoyulması hedeflenmektedir. Bu yasa toplumsal bir oto sansür dalgası yaratacaktır. Bu nedenle sadece gazetecilerin sorunu değil tüm toplumun sorunudur" diye konuştu.

Bağımsız haberciliğin doğrudan yana mücadele eden herkes için geçerli olduğunu belirten Gappi, şunları söyledi: "Bizi özgür bırakın. Türkiye’yi toplumu bizim üzerimizden şekillendirmekten vazgeçin. Temel insan hak ve özgürlüklerine, Uluslararası sözleşmelere ve Anayasa'ya aykırı olan basın tarihine kara bir leke olacak bu teklifi çekin.” (BirGün)

Editör: TE Bilişim