BÜNYAMİN DOBRUCALI /

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı’nın ‘grevse grev, halaysa halay’ sözleriyle el yükselttiği toplu sözleşme görüşmelerinde arabuluculuk süreci sonlansa da taraflar masada anlaşmaya çok yakın gibi. Buca, Bayraklı, Bornova ve Dikili Belediyesi’nde yaklaşık 6 bin işçiyi ilgilendiren toplu sözleşme görüşmeleri DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası ve SODEMSEN arasında yürütülüyor. Bugüne kadar 15 civarında görüşme gerçekleştiren tarafların bugün bir kez daha masaya oturması bekleniyor ve gelen bilgilere göre el sıkışılması konusunda umut verici gelişmeler var.


SÖZLEŞME KİMLERİ KAPSIYOR?
Belediye çalışanları sanki tek bir grupmuş gibi algılansa da aralarında altı çizilmesi gereken farklılıklar var. Her belediyenin 
-Devlet memuru
- Sözleşmeli memur
- Direk kadrolu işçiler
-KHK’yla taşerondan gelen işçiler
- Belediye şirketlerinin önceden gelen işçileri var.
Şu an devam eden toplu sözleşme görüşmeleri daha önce taşeron firmada çalışıp 696 sayılı KHK’yla belediyelere devredilen işçileri kapsıyor. Bu işçiler belediye şirketlerine geçirildiğinde çıkartılan bir genelgeyle ilk altı ay için yüzde 4, ikinci altı ay için yüzde 4 gibi o günün şartlarına göre düşük ücret artışları verilmişti. 


EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET!
DİSK’in ‘eşit işe eşit ücret’ söyleminin temelinde de belediye bünyesinde işçi kadrosunda çalışanların aldıkları ücretler konusunda ciddi farklar olması. Toplu sözleşme görüşmelerinden çıkacak kararı bekleyen işçilerin eline vergi dilimine de girdikleri için şu an asgari ücretin biraz üzerinde yaklaşık 5 bin 800- 5 bin 900 lira civarında bir ücret geçiyor. 


UZLAŞMAYA YAKIN OLDUKLARI NET ÜCRET NE?
Görüştüğüm herkes Türkiye’nin bugünkü şartlarında işçilerin eline geçen net ücretin az olduğu konusunda hem fikir. Tunç Soyer başkanlığındaki SODEMSEN’in dikkat ettiği husus belediyeler arasında ücret farklılığı oluşmasına izin vermeden mümkün olduğunca ortak bir rakamda tarafları imzaya razı etmek. İlk görüşmelerde belediyelerin brüt yüzde 40’lık teklifine sendikanın yüzde 90’lık karşı teklifi görüşmeleri kilitlemişti. Son gelen bilgilere göre işçinin eline net geçecek rakam 11 bin 500 lira olacak şekilde taraflar imzaya çok yakın. Bugünkü görüşmelerin gece yarısına kadar sarkması ancak son anda bir terslik olmazsa uzlaşı çıkması bekleniyor.

Editör: TE Bilişim