Son Mühür Tv'de Ayşegül Koç'un hazırlayıp sunduğu ''Gün Başlıyor'' programının konuğu Milli Bayramlar Kutlama Komitesi Başkanı Av.Ulvi Puğ'du. Puğ, 9 Eylül'ün 100.yıldönümü için hazırlanan program hakkında detaylı bilgiler verdi.

İşte Ulvi Puğ'un konuşmasından satır başları...

Öncelikle şunu söyliyeyim İzmir'in kurtuluşu 100. Yılı diyoruz ama aslında Türkiye’nin kurtuluşu. Çünkü Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1925 yılında İzmir’de belediye binasında yaptığı konuşmada söyle seslenirdi : Saygı değer İzmir’liler sizler çok üzüldünüz, çünkü çok acılar, eziyetler gördünüz. Mutlusunuz çünkü bütün memleket sizi kutsal bir kurtuluşun nihai hedefi olarak kabul etmiştir. 

HEDEF İZMİR'DİR
Yani dolayısıyla Kurtuluş Savaşı’nın nihai hedefi İzmir’dir, dolayısıyla İzmir’in kurtuluşu bütün Türkiye’nin kurtuluşudur. Bu perspektiften değerlendirmekte yarar var tabi bu dönemde hem büyük şehir belediye başkanımız, hem konak belediye başkanımız Tunç Soyer, hem Konak belediye başkanımız Abdül Batur ikisi de benim yakın dostum daha seçimler yapılmadan, yani onlar başkanlık görevlerine gelmeden ziyaretlerimizi, hatta Tunç başkan Milli kütüphaneyi ziyarete gelmişti adaylık sürecinde, biz bu milli bayramda da daha o zaman planlamaya başlamıştık, yani bu komitenin başında siz olacaksınız 100 yıla, İzmir’e Atatürk’e Cumhuriyete yakışır kutlamalar yapmamız gerekir diye.O zamandan yapılmıştı daha görev dağılımı, e tabi hemen biz tanışma kolu oluşturduk bu böyle birden tabi bu etkinlikler hafif ateşte demleniyor, bir de ortak akılla yapılası gerekiyor.

BİRBİRİNDEN DEĞERLİ

Çeşitli hocalarımız, tabi tarihçiler kendi alanlarında değil Oğuz Dinç hocamız mesela tıp profesörü ama kültür konuları da çok farklı bir açılardan bakan böyle çok değerli Yaşar Ülük’ten tutun Mehmet efendi, yani tarihçi Aylin onart dağıtımcı film bir de bütün bu dostlarımızın ortak özelliği ana hatlarını belirlemiştik neler yapılacağını danışma kurulumuz hala onlarla ara sıra danışmaya devam ediyoruz. Sonra da yürütme kurulu olarak belediye bürokratlarıyla, belediyede artık belirlediğimiz alanlarda  nasıl harekete geçireceğimizi yaptı ben de o kurulun başındayım tabii ki genel sekreter yardımcımız daire başkanlarımız çok ciddi bir ekip belediyenin kendi tarihçileri için içerisindeki çalışmalar da başlandı. 4 ana proje var aslında bunlar ana proje benim hayalimdi, hep ben başkanlarımıza arz etmiştim onlar da çok memnuniyetle karşılamışlardı. Bu 4 ana projeden bir tanesi dedi ki. İzmir’den müthiş bir beklenti var. Yani İzmir her zaman demokrasinin, Atatürkçülüğün başkenti ve kalesi olmuş bir şehir. Hani az önce tebessümden bahsettik ya siz de yaşamışsınızdır Türkiye’nin her yerinde hangi kurum çağırırsa çağırsın gücüm yettiğince gidip konuşurum. Ana okulundan huzur evine köy kahvesinden Rotary kulübüne nereye çağırırsalar gider konuşurum. Mesela başka şehirlere gidip İzmir’den deyince şöyle farklı bir tebessüm oluyor.

9 EYLÜL'E YAKIŞACAK

100.Yıl kutlamaları çerçevesinde çok özel bir program hazırlandığını belirten Ulvi Puğ, ''Şuhut'tan İzmir'e yürüyüşümüz olacak. 9 Eylül'de İzmir'de olacak şekilde planlandı. İzmirliler 9 Eylül'ün 100.yıl kutlamalarını unutamayacak.Biz de bunun belgeselini çekeceğiz'' mesajı verdi.

Editör: TE Bilişim