İzmir ve ülke gündemini mercek altına alan Son Mühür Tv, Ayşegül Koç’un sunduğu Gün Başlıyor programında depremzedelerin sesine kulak verdi. İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Özkan, Düzce’deki son depremin deprem gerçeğini bir kez daha hatırlattığını belirterek, Düzce için alınan Genel Hayatı etkileyici Afet bölgesi kararını değerlendirdi. Özkan ‘2Düzce, Genel hayatı etkileyici afet bölgesi. Taşınma, kira, rezerv alanı ilan edilmesi, konut yapılması kısmen afet bölgesi ilan edilmesi gerekiyordu, bizimle (İzmir) Düzce arasında şu an fark yok. İzmir için de aynı karar alınmıştı. Düzce’ye de geçmiş oldun demek istiyorum’ dedi.
İşte Haydar Özkan’ın açıklamalarından öne çıkan detaylar…
KARAMAN’IN KOYUNU!
Ağır hasar, orta hasar, az hasarı bilmiyorlar. Karaman’ın koyunu sonra çıkıyor ortaya. Bizim çabamız bizden sonraki depremler için. Bire eve ya oturulur ya da oturulmaz diye rapor verirsiniz. Tam iki senedir biz bunları söylüyoruz. İstendiği zaman torba yasayla bunlar halledilebilir. İzmir vekillerimiz bir ara gelsinler bizim dileklerimizi Türkiye’ye uyarlasınlar, Türkiye için yapılsın dedik, farklı yerlere çekildi. Depremle yaşamayı öğrenmek zorundayız. Bunun için de sağlıklı yapılar yapmak ve buna da bir an önce başlamak zorundayız. Yerel yönetimler bu konuda kentsel dönüşüm için adımını attı devletimiz de Çevre Bakanlığı aracılığıyla TOKi kanalıyla harekete geçti. 
YAZLIKLARI DA DAHİL EDİYORLAR
İzmir’de yapı stoğu fazlaymış gibi gözüküyor ama yazlıklar da yapı stoğuna ait gözüküyor ama işin gerçeği böyle değil. 
HALKBANKASI NİHAYET ANLADI
Kredi mevzusunu ağustosta görüşmüştük. Derneğimiz kredi başvuru dilekçesi dolduranlara 12 yıl, 0.88 faizli bir kredi olayımız vardı. bu kredinin önü tam açılamamıştı. 30 kişilik bir apartmanda 20 kişi çekecek, 10 kişi çekmeyecekse müteahhit 30 kişinin de garantisini istiyor, herkesin bankaya yatırmasını ve buradan da hak ediş usulüne göre para almak istiyordu. Bu sefer de oradaki kredi çekmeyecek vatandaş da, ‘ben neden bankaya paramı yatırayım ki? Taksitlerim geldiği zaman bankaya öderim ben diyordu, haklı olarak. Bunu İş Bankası ve Denizbank yaparken bunu Halkbankası’na anlatamadık. Olmadı, ısrarla ayak dirediler. Sonunda Mahmut Atilla Kaya’nın uğraşlarıyla karşılıklı görüşmelerle en sonunda Halkbankası şubelerine yeni bir genelge gönderdi. O genelgede İş Bankası’na yakın bir model getirildi. Sadece kredi ödeyenlere garantörlük yapacak müteahhit. Kredi çekmeyip de taksitle ödeyecek olanlar taksidin geldiği gün bankaya yatıracak, para bankadan çıkacak, müteahhite elden verilmeyecek. Bu bizi oldukça rahatlattı.


9 BİN LİRA MAAŞIM VAR, BEN NASIL ÖDERİM?
2 yılı ödemesiz bölümünü henüz gerçekleştiremedik. 2 yılı ödemesiz, 12 yıllık kredi istiyoruz. Bunu sayın Binali Yıldırım’la bir kez daha görüşeceğiz. Galiba kaza sonrası mesaiye başlıyor. O uzakken bu işler biraz yavaş ilerledi. Yaş sorunu var, gelir durumu var. Ben 9 bin lira civarında maaş alıyorum, 600 bin lira kredi alamıyorum. 600 bin lira çeksem, 8 bin lira kredi ödeyeceğim ben, 10 yıl boyunca. Bankalar bunu mümkün değil vermez. 80 bin depremzedeyiz. 5 bin tanesine konutlar satıldı, verildi. Geriye kalan 75 bin depremzede ortada kaldı. Herkes şu anda kredi bekliyor. 
BİZ DEPREMZEDEYİZ, KENTSEL DÖNÜŞÜMCÜ DEĞİL!
Biz depremzedeyiz, kentsel dönüşümcü değil. Bunu bir türlü anlatamadık. Mevzu şu; biz şu an kiradayız, evlerimiz iki yıla kadar anca yapılabilir bugün başlansa bile. 2 yıl sonra ödeme diyoruz ki, evimize oturabildiğimizde sadece kredi ödemesi olsun diye. 15 bin liranın altında geliri olan o krediyi alamıyor, 8 bin lira ödeme şartı koşuyor size. Bununla ilgili destek istiyoruz. 
O BİNALAR SADECE DEPREMZEDELERE SATILSIN
Kredi talep formu için bize başvuranlar 12 yıllık kredi kullanacaklar diğerleri kentsel dönüşüm kredisi üzerinden 10 yıllık kredi kullanabilecekler. Kentsel dönüşüm için bize müracaat eden bin civarında orta hasarlımız vardı, o orta hasarlılar için rezervuar alanında satış önceliği olsun diye talepte bulunmuştuk, onu da yıl sonunda yeni inşaatlar olacak o zaman başlatırız demişti sayın Binali Yıldırım. Biz de şimdi diyoruz ki, rezerv alanda 3 bin 640 tane konut yapıldı. Bunlardan bin 800 tanesi ağır hasarlı hak sahiplerine verilecek. Geriye kalan bin 800 tan konutu da TOKİ herhangi bir yere satsın istemiyoruz. O konutlar da depremzedelere satılsın. Yeni konut yapımını bekleyeceğimize, o konutlar orta hasarlılarımıza satılsın. Oradan arta kalanlar da az hasarlı olanlarımıza, kapıcılarımız var, evlerini, işlerini kaybetmiş onlara olur, biz depremzedelere satılmasını istiyoruz. Biz 8 bin 500 konuta tamamlanmasını ve hepsinin depremzedelere satılmasını istiyoruz. Emsal konusunda konu yrgıda ama biz halkın isteyeceği yönde çıkacağına eminim. 
HALK KONUT MODELİ
Bizim Halk Konutumuz var. İZDEDA öncülüğünde bir model geliştirdik. Vatandaş 7 kişiyle kooperatif kuruyor. Önden para toplayıp, geri kalan rakam kredi çekiyor. Bizim modelimiz zemin artı 9’uncu kata kadar. Kooperatif sayımız kurulmak üzere olmalarla beraber 30’ geçtik. Kaba inşaat bittikten sonra belediye devreye giriyor. Belediye satın alıyor, 2-3 dairesini satıp eldeki mevcut parayı maliklere pay ediyorlar. Örneklerini önümüzdeki günlerde göreceğiz, ayın 15’inde ilk inşaatımızın temel atma töreni var. Normal piyasaya göre demir ve betonda çok uygun fiyatlar bulduk. Vatandaşımızın bu konuda kafasındaki acabaları silmesi lazım, işin içinde belediye ya da TOKİ varsa güven artıyor. Bu 2 bin depremzede demek. Sakarya’dan aradılar bizim derneği örnek alıp dernek kurmak istiyorlar. Sırada Düzce var. Türkiye’ye örnek model oluyoruz. 

Editör: TE Bilişim