Ankara’ya Neden Gidildi?

İZDEDA Başkanı Haydar Özkan, Kılıçdaroğlu’nun emsal artışıyla ilgili desteğinden dolayı teşekkür etme amaçlı Ankara’ya gittiklerini fakat 17 aydır bir ilerleme kaydedemediklerini ifade etti.  Özkan, AK Parti kanadından da isteklerinin olduğu dile getirip Ankara ziyareti ile ilgili şunları söyledi: 

“Aslında bizim Ankara çıkarmamız CHP lideri Kılıçdaroğlu’na teşekkür etmek içindi. Çünkü emsal artışıyla ilgili kendisi çok büyük katkıda bulundu. Konuyla ilgili kendisine teşekkür etmek maksadıyla randevu talebinde bulunmuştuk. Son dönemde bu isteğimiz karşılık buldu. Giderken tabi boş gitmemek gerekiyordu. AK Parti kanadından da isteklerimiz vardı, dosyamızı da hazırlayıp gittik. Depremin üzerinden 17 ay geçmiş olmasına rağmen herhangi bir ilerleme kaydedemedik biz. Kredi konusunda TOKİ’nin İzmir’e tahsil bazlı girmesi ümit doğurmuştu ama 17 ayın sonunda başladığımız noktada kaldık çünkü TOKİ 5 kat yapacağım 7 kat yapacağım diye karasız kaldı. Bunu da belirtemedi ve bu bizim 4 ayımıza mal oldu bunu konuşmak için gittik.”

“Spesifik örneklerle gitmemiz gerekiyor”

Uzun süredir dile getirdikleri kredi konusuyla ilgili hala bir gelişme olmadığını söyleyen Haydar Özkan, sözlerine şu şekilde devam etti:
“Asıl dertlerimizi anlatmak için Ankara’ya gidişimiz böyle olmayacaktı onu Allah da göstermesin zaten. 30 Kişiyle temsili olarak gittik. Giderken gelişmeler oldu. Eski başkanımız Binali Yıldırım ile Kasım’da görüşmüştük, orada da kendisiyle görüşme fırsatı bulduk. Kredilerle ilgili konuları söyledik. Buradan da şöyle bir sonuç çıkardı, sayın Başbakanımız görüşmede İzmir milletvekillerimiz ve yanı zamanda Hamza Dağ vardı, Mahmut Atilla Kaya Bey vardı, il başkanımız vardı. Bizim depremzedelerle beraber görüşmeden spesifik örnekle gelin bana konusu çıktı. Biz herkes kredi bekliyor dedik, onlar da herkes kredi beklemiyor olabilir, bazı az hasarlılar evlerini yıkmak istemiyorlar, onları çıkartalım dendi. Mesela Karşıyaka’da inşaatı bitmek üzere olan konutlar var, onları metrekareden fedakarlık yaptılar.”

“2 Hafta Sonra Belgelerle Tekrar Görüşeceğiz”

Haydar Özkan, depremzedelerin birlik olması gerektiğini dile getirerek, her bir depremzedenin derneğe gidip ıslak imza ile belge bırakmaları gerektiğini söyledi şu bilgiyi verdi: 
“Yukarıdan bakınca kolaymış gibi görünüyor, burada da görevi bize verdiler. Çevre şehircilik il müdürlüğü, AFAD müdürlüğünün verilerini karşılaştıracağız iki hafta sonra tekrar Binali Yıldırım ile görüşeceğiz. Rakamlarla gideceğiz. Atıyorum 5 bin kişi evini TOKİ ile yaptırmak istiyor, 5 bin kişi kredi istiyor. Depremzedelerimizin bu konuyla daha ilgili olması lazım. Biz sosyal medya aracılığıyla duyurmaya çalışıyoruz bazı şeyleri. Bunları duyan depremzedelerimiz duymayanlar ile paylaşması lazım. Çünkü bu trenden inmeden önceki son durak gibi. Biz rakamlarla gittiğimiz zaman konuşmamız daha kolay olacak. Biz 0 faizli 2 yıl ötelemeli kredi istiyoruz, bu kredinin tutarı belli olmadığı için, şu an ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durumdan dolayı 75 bin kredi veremiyorlar. Zaten 75 bin kişi yok deniyor. Evet doğru 75 bin kişinin içinde kredi kullanmayanlar olacak. Maddi durumu iyi olanlardan evlerini yaptıranlar oldu. Onları örneklerle götüreceğiz. Onun için bireysel olarak gelip bize müracaat etmeleri gerekiyor.”

“Şu an herkes çözüm odaklı”

Çözüm odaklı yaklaşıldığını ifade eden İZDEDA  Başkanı Haydar Özkan, kendisine yapılan müracaatlardan sonra belgelerle Ankara’ya gideceğini duyurdu. Özkan,” ayın sonunda gelişme olacağını ümit ediyorum “dedi. Özkan şunları söyledi:

“Şu an herkes çözüm odaklı yaklaşıyor. Binali Bey sağ olsun kendisi de bizzat bu konunun içerisine girdi. Ben bu ayın sonunda artık bu konuyla ilgili somut bir adım atılacağı kanaatindeyim. Biz 5 kat yapmak istemiyoruz, 7 kat yapmak istiyoruz dedik. Sayın başbakanımız proje alanında 5 kat yapılmasıyla dışarıda 5 kat yapılması farklı konular dedi. Gayet doğal istekler bunlar. Burada depremzedeye konut yapmak değil, depremzedeye garantör olarak konut yapmak gibi bir durum var. Onun için de sorun yok dendi. Kredi için de 2 yıl ötelemenin neden olduğuyla ilgili kafada soru işaretleri varmış. O soru işaretlerini kaldırdık. Herkes artık neden olduğunu anladı. Bu ayın sonunda gelişmeler olacağını ümit ediyorum.”

“Ali Ağaoğlu’ndan alacağınız vergiyi bize verin”

Depremzedelerden evleri olmadığı halde 17 aydır deprem vergisi alındığını söyleyen Haydar Özkan sözlerine şöyle devam etti:

“Biz burada milletvekillerini toplayalım, gelsinler konunu içine girsinler istemiştik. Çünkü emlak vergisi akla ziyan bir şey mesela. Ev yıkılıyor yıkılan eve deprem vergisi, arsa vergisi ödüyorum. Ama ben depremzedeyim. 17 aydan beri 1 lira alamıyorum ama deprem vergisi ödüyorum. Akıllara ziyan trajikomik bir şey bu. Bırakın deprem destek kredisini, kentsel dönüşüm kredisi alamıyorum ben. Ben evimi yaptıramıyorum gerisini siz düşünün artık. Sabah kalkıyorum televizyonu açıyorum, Ali Ağaoğlu’nun vergileri silindi diyor, Demirören’in vergi borcu silindi diyor. Bizim o kadar onurumuz, haysiyetimiz, gururumuz yok mu? Bizim bu ülkeye onlar kadar faydamız olmadı mı? Tamam işçi çalıştırıyorlar diye saygın insanlar olabilirler ama bizim o kadar saygınlığımız yok mu? 99 yılından beri vergi veriyorum ben. Şimdi o verdiğim vergiyi toplarsanız benim evimi yaptırır sayın Maliye bakanım. Gözlerimizin içine baktığınız zaman anlarsınız zaten çaresizliğimi. Bizim vergilerimizi başka yerlere kaydırmış olabilirsiniz ama şu anda da benim ihtiyacım var. O zaman Ali Ağaoğlu’ndan alacağınız vergiyi alın bize verin.”

Editör: TE Bilişim