SON MÜHÜR-KAZİM BOZKURT/Dün, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yurt ve barınma sorunu yaşayan öğrencilere, “Sözde öğrenci” demesinin ardından, ülkenin birçok yerinde eylem yapan öğrenciler gözaltına alınmıştı.

İzmir’de, 10’un üzerinde üniversite olduğunu belirten Başkan Kırkpınar, özellikle Balçova, Buca, Bornova ve Çiğli gibi merkezlerde öğrencilerin barınma talepleri olduğunu vurguladı. Başkan Kırkpınar, “Genel Merkezin talimatıyla arkadaşlarımızı görevlendirdik, fakat herkesin derdine çare olamayız. Geçtiğimiz sene, birinci sınıfını çevrimiçi yapan öğrenciler, geçtiğimiz yıl şehre gelip yurda yerleşmedi, konut kiralamadı. Onlarla birlikte, ilk kez birinci yıllarını yüz yüze yapacak öğrenciler bir arada olunca barınma krizi yaşanıyor. Ülkeyi yöneten cumhurbaşkanının, ‘Avrupa’da, dünyada yurt sayısında birinciyiz’ iddiası bir yana, bu durumun realitesi var. Burada özel yurtlar tamamen dolu, KYK İzmir yurtlarının tamamı dolu, gelenlerin büyük bir oranı, yüzde 60’a yakını, yedekte bekliyor. Konut fiyatları, ilçelerde bin 800 2 bin lirayken, şimdi 3 bin, 3 bin 500 lira civarında. Bu insanlar ya yakınlarının yanında, ya da akrabaların yanında eğitim yılına başlayacak. Ne yapacaklarını şaşırdılar, aileler, çocuklar öyle” ifadelerini kullandı.

Sığınmacılara 10 yıldır yer var ama öğrencilere yok”

Öğrencilerin, mezuniyetlerinin ardından da sıkıntılarının bitmediğinden dert yanan Başkan Kırkpınar, gençlerin hayal kuramadığını vurguladı. Başkan Kırkpınar, “Gençler, bugün yer yurt problemi yaşayarak büyük moral bozukluğu içinde olan çocuklar, gelecekte de iş konusunda sıkıntılı. Son dönemde ülkeyi yönetme kabiliyeti göremediğimiz bu konuda da farklı açıklamalar var. Birinciyiz deniyor, ama hayat pahalılığında tedbirsiziz. Yüz yüze eğitimle online öğrencilerin bir arada yurt ve barınma talepleri karşılanıyorsa bu bir problem. Biz çözüm üretsek de çocuklar dışarıda olunca neye yarar? Parkta yaşayanlar öğrenci değil diyince, siz başka yere çevirmiş oluyorsunuz. Geçmişte yaşanan olumsuzlukların tekrar yaşanacağı vurgusu yapıyorsunuz. Bunlar doğru şeyler değil. Biz, sosyal medyada paylaştık, öğrencilere sabah kahvaltısını ve öğle yemeğini il başkanlığımızda yapsın dedik. Mezun olunca hayal kuramayanlar çocuklar daha büyük sıkıntı içinde. 60 milyar dolar harcadığımız sığınmacıları 10 senedir barındırıyoruz. Elbette onlara da yer var. fakat, uluslararası hukuka göre sınırdan gelen göçmenlerin kalma süresi 1 senedir. Sonrası, hükümetin kararına bağlıdır. İzmir barınmayla ilgili sıkıntı yaşıyor. Vali Köşger, açıklamalar yaptı teşekkürler. Fakat cumhurbaşkanının söylemleriyle fark var” şeklinde konuştu.

Ahmet Hakan’ın “AK Parti’nin parlamenter sisteme dönme” iddiası

Cumhurbaşkanlığı sisteminin, ekonomik, hukuk açısından yönetiminde başarısız olduğunu öne süren Başkan Kırkpınar, “Devlet planlamasının kapatılmasını, kapatılmasından sonra anladık. Cumhurbaşkanının altında kurullar var, onun üzerinden gidiyor. Yönetilemeyişi yaşayarak görmek gibi bir mecburiyetimiz oldu. Bu ülkeye, demokrasiye, geleneklerimize uygun olmadığını, Genel Başkanımız il il gezerek hayır oyu isteyerek gösterdi. Sistemleri çöktü. MEB sürekli değişiyor. Her bakan, farklı bir sistem kurdu. Sistemi batı normlarına uyacak sistemi getirdiklerini iddia ettiler, yeni bakan ne yapar ne eder göreceğiz”

Akşener’in tavrı net: Parlamenter sistem olmazsa olmazımız”

Geçtiğimiz hafta, İYİ Parti Lideri Meral Akşener’in katıldığı televizyon programında, başbakanlığa aday olacağını açıklamasının ardından, parlamenter sistemin olmazsa olmaz olduğunu anlatan Başkan Kırkpınar, seçimlerle ilgili şunları söyledi:

“Recep Tayyip Erdoğan, siyasette her zaman oyun kurucu ve gündem belirleyici oldu. Bir dönem, rakiplerini kendi seçti. Genel Başkanımızın açıklaması, parlamenter sistem konusunda samimi olduğunu ortaya koydu, çatı aday olursa iyi olur diye beyanda bulundu. Cumhur İttifakı bileşenlerinin adayını, Recep Tayyip Erdoğan’ın adaylığını AK Parti mi açıkladı? MHP Lideri Bahçeli açıkladı. 1 ekimde parlamento açılacak. Barajın aşağı çekileceği belli. Seçim kararı olacağını düşünüyorum”

“Bu millet ‘Ey’ ile başlayan cümle duymak istemiyor”

İYİ Parti İzmir teşkilatının, 30 ilçeyi 4’üncü kez ziyaret ettiğini açıklayan Başkan Kırkpınar, bu ziyaretlerin amacının dert dinlemek olduğunun altını çizdi. Başkan Kırkpınar, “Bu millet yoruldu, ‘Ey’ diye başlayan cümleler duymak istemiyor. Çaresizlik içinde ne olacağını bekliyor. Genel Başkanımız, 20 Ocak 2020’de ziyaretlerine başladı, 7 bölgeyi, 81 ili gezdi. Burada amacı, hükümeti yermek, İYİ Parti’yi övmek değil. Bu ülkenin gerçeklerine ses olmak, nefes olmak. Biz bir aracıyız. Ezilenin, dinlenen insanların derdi aynı. Ülke çıkmazın içinde. Aranan umut bulunmuştur, bu umut İYİ Parti’dir” sözlerini aktardı.

Editör: TE Bilişim