İYİ Parti İzmir 3. Olağan İl Kongresi, Celal Atik Spor Salonu’nda gerçekleşiyor. Mevcut İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar’ın aday olmayacağı kongrede İl Başkanlığı için; Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu’nun desteklediği öne sürülen Ülkü Doğan ile İYİ Parti Genel Merkez Teşkilat Koordinatörü Ömer Karakaş ile İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray’ın desteğini aldığı ileri sürülen Sinan Bezircilioğlu yarışıyor.

BİRİ MAVİ BİRİ SARI

Toplamda 671 delegenin oy kullanacağı kongre blok liste ile gerçekleşecek. Divan Başkanlığını TBMM İYİ Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta’nın yaptığı kongrede; Doğan taraftarlarının sarı renkli, Bezircilioğlu taraftarlarının ise mavi renkli fular taktığı görüldü. Kongre salonu parti ve Türk bayrakları ile donatıldı.

‘SÜREÇ MANİPÜLE EDİLDİ’

“İzmir 3. Olağan kongremizin başta ülkemize, İzmir’imize, mensubu olmakla şeref duyduğumuz iyi partimize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum” diyerek sözlerine başlayan TBMM İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, kongre sürecinde manipülasyon ve ayrıştırmaya yönelik hamlelerin yaşandığını belirterek, şöyle konuştu: “Kongre dönemleri netameli süreçlerdir. Süreç doğu yönetilmezse taraftarlaşma olur, gruplar birbirine karşı destek açıklamalarında bulunur. Bazısı bu süreci eğlence gibi görür, olmayan tartışmalar varmış gibi güncellenir. İzmir’in 30 ilçesi vardır, İzmir hem Türkiye hem Türk Milleti için birliğin beraberliğin sembolüdür. O sebeple burada, ‘o parti, bu parti’ ayrımı bile yaşanmaz. İzmir bir’dir, bütündür. İzmir’in bütünlüğüne kimse zarar veremez. İYİ Parti, ayrıştırmak, kutuplaştırmak için kavga için kurulmuş bir parti değildir. Sayın Meral Akşener’in önderliğinde büyük milletimizi kucaklamak için kurulmuş bir partidir. İYİ Parti’nin siyasetine hakim olan ketumiyet değil, arka kapılarda atılan kulisler değil, önceliğimiz her zaman samimiyettir. Biz rekabeti iş birliği içinde gülerek ve konuşarak yaparız. Bu güzel duyguların arasına zaman zaman farklı şeylerin girdiği de olmuştur ama ben uzunca dönemdir İzmir’de siyaset yapan bir arkadaşınız olarak bunu yadırgamıyorum. İzmir’de ‘o ilçe, bu ilçe’ yok. Bu kongre bugün bitecek, sandıklar açılacak, seçilecek olan il başkanımız da 30 ilçenin il başkanı olacak. Süreci, manipüle etmek amacıyla yanlış bir iş yapıldı. Destek açıklamaları yapıldı, arkasında ne olup bittiğini araştırdım, arkasından başka bir şey çıktı. Hiçbir ilçe başkanı arkadaşımı konuyla ilgili mesul tutmuyorum, kararlarına sonuna kadar saygılıyım ama süreci manipüle etmeye yönelik birtakım adımların atılmış olması durumunda bunu yadırgadığımı ifade etmek isterim. Biz İYİ Parti olarak, Türkiye ile ilgili önemli bir mesele gündem geldiğinde; yetkili kurullarımızı toplayıp soruyoruz ve ortak karar veriliyor. İYİ Parti’nin içinde bir kişinin tek başına alacağı hiçbir karar yoktur. İYİ Parti’nin içinde kimsenin tek başına dayatacağı hiçbir karar yoktur. Yetkili kurullar toplanır, o karar verilir. O karar kurumsal bir karar dönüşünce de hepimiz ona uyarız. Biz, ‘tek adam karar veriyor, memleket felakete gidiyor diye kurulduk. O yüzden kahrolsun istibdat, yaşasın hürriyet diyoruz.”

‘BİRİLERİNİN AYRIŞTIRDIĞI KONGRE’

Birlik ve beraberlik çağrısı yapan Dervişoğlu’nun İl Başkan Adayı Bezircilioğlu ile ilgili sözleri ise tepki aldı. Dervişoğlu, “Bu güzel salon u şereflendiren hepinize ayrı ayrı şükranlarımı sunuyorum. Ama kongre, konuşulacak bunlar… Bir şey yapıp altını süpüremeyiz. Hiçbir şeyi konuşmadan, tartışmadan yapamayız. Ben il başkan adaylarından bir tanesini bu zaman kadar sadece bu salonda gördüm. Bu da olabilir ama bunun doğru yürütülmesi icap eden bir süreç olduğunu düşünüyorum. Sakın bana gelip şunu demesin; ‘Ben il yöneticisiydim, şu ilçede belediye meclis üyesi adayıydım’ demesin, ‘Senin tanıman lazım’ demeye getirmesin. Ben yönetimle toplantı yaparken de görmedim, Urla’da seçim çalışması yaparken de bu arkadaşımızı görmedim. O kardeşimi de seviyorum, takip ediyorum onda beis yok ama ben sürecin yanlış yönetildiğini, yanlış yürütülen sürecin başka sıkıntıları da beraberinde getireceğini söylüyorum. Elbette demokratik bir ayrış olacak ama bu kongre birilerinin ayrıştırdığı bir kongredir, o yüzden bu kongrede İzmir birliktelik ortaya koymalıdır. Ben bir demokrasi aşığı olarak, bir İzmir sevdalısı olarak konuşuyorum, ben dava arkadaşlarını bağrına basmak kucaklamak isteyen bir arkadaşınız olarak konuşuyorum. İzmir’in 30 ilçesi var, 12 ilçemiz Sinan kardeşime destek açıklaması yaptı, saygı duyuyorum. Bunda bir beis görmüyorum ama İzmir’in 30 ilçesi var…” ifadelerini kullandı, bunun üzerine salonda tansiyon yükseldi. 

DERVİŞOĞLU'NA TEPKİ

Bezircilioğlu’nu destekleyen partililer Dervişoğlu’na tepki gösterdi. Kısa süreli gerginliğin ardından taraflar sakinleşti, Divan Başkanı Usta da salondakilere uyarıda bulundu. Salondaki gerginliğin azalmasının ardından Dervişoğlu, ‘Kongreden İzmir’in 30 ilçesine hizmet edecek bir il başkanı çıkacağına inanıyorum’ diyerek sözlerini bitirdi. 

Editör: TE Bilişim