TBMM'de Dijital ve Adalet Komisyonlarıdan hızlı bir şekilde geçen Yeni Basın Yasa Tasarısının önümüzdeki çarşamba günü Meclis gündemine taşınması bekleniyor. Kamuoyunda ve muhalefette 'Dezenformasyon Yasası' olarak adlandırılan ve sansürü arttıracağı yönünde endişe yaratan yasa tasarısına karşı İzmir Gazeteciler Cemiyeti tepkisine destek için tüm basın mensuplarına çağrıda bulundu. İGC yönetimi bir yandan basın açıklamasıyla yasa tasarısına hayır demek diğer yandan da Ankara'ya otobüs kaldırarak tepkisini TBMM'de göstermeye hazırlanıyor...

İşte İGC'den yapılan açıklama...

Sayın Meslektaşımız; 
Bildiğiniz üzere kamuoyunda ‘Dezenformasyon Yasası’ olarak bilinen, basın ve sosyal medyaya yeni yaptırımlar getiren 40 maddelik yasa teklifi, kısmi değişikliklerle TBMM komisyonlarında kabul edildi.  

Teklifin, Çarşamba günü Meclis Genel Kurulu’na getirileceği öğrenildi.  

Teklif birçok yönden basını zorlayıcı maddeler içerirken,  29. Madde ile Türk Ceza Yasası'na ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ maddesi eklenerek 6 yıl hapis cezasına  varan yeni bir suç tanımı yapılıyor.  

Adı Basın Kanunu ama gazetecilerin görüşleri, önerileri alınmıyor, hazırlayanlar arasında basın örgütleri bulunmuyor.  

Basın Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifinin bu haliyle yayınlanmaması için, haftalardır mücadelemizi sürdürüyoruz.  

Meclis’te iktidar ortaklarına bu yasa teklifinin riskli yönlerini anlattık. Basın yoluyla toplumu yeniden şekillendirmeye yönelik,  gözaltına alınmaları artıracak, sosyal medyayı kontrol altına almaya çalışırken haberi  sansürleyecek yanları Meclis çatısı altında aktardık.  

Türkiye’nin önde gelen meslek örgütleri, Basın Konseyi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Ankara Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Türkiye Parlamento Muhabirleri Derneği, Çağdaş Gazeteciler Derneği ve diğer meslek örgütleri ile birlikte ortak hareket etme kararı aldık.  

Habere sansür anlamına gelen bu yasa teklifine karşı sesimizi yükseltmeye kararlıyız. Dezenformasyon önlenmeli ancak “yalan haber” tanımını savcıların, hakimlerin yapmasından vazgeçilmeli.   

Özgür haberciliğe ket vuracak bu yasa teklifinin Meclis’te kabul edilmemesi için sizleri; 

21.06.2022 (Salı) saat 13.00’de  

Konak Atatürk Meydanı Hasan Tahsin Anıtı önünde, birlikte sesimizi yükseltmeye çağırıyoruz.  

Ayrıca 22.06.2022 (Çarşamba) günü  Saat 13.00’de TBMM Çankaya kapısı bitişiğindeki Meclis Parkı yanında geniş katılımlı basın açıklaması yapılacaktır. Milletvekilleri de açıklamaya davet edilecektir.  

Ankara’da gerçekleşecek basın açıklaması için yarın akşam 21.06.2022 (Salı) Saat 24.00’da otobüs kaldırılacaktır. (Gelmek isteyenlerin 05534544387 numaralı telefondan Cemiyet Sekreteryası’na isimlerini bildirmeleri gereklidir)  

Tüm meslektaşlarımızı, basın özgürlüğü adına vereceğimiz bu mücadelede yanımızda olmaya davet ediyoruz.  

Saygılarımızla 

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu 

Editör: TE Bilişim