İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in toplumcu belediyecilik anlayışıyla Türkiye’de ilk kez İzmir’de hayata geçirilen Halk Konut projesi için ilk imzalar yarın atılacak. Bayraklı’daki Dilber Apartmanı sakinlerinin kurduğu yapı kooperatifiyle İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bayraklı Belediyesi iştiraklerinin oluşturduğu ortak girişim arasında imzalanacak sözleşmeyle depremzedelere belediye güvencesi ve teknik destek verilecek. 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in kentsel dönüşüm çalışmalarına dâhil ederek hız kazandırdığı kooperatifçilik modeli bu kez de depremzedeler için uygulanıyor. 30 Ekim depreminde hasar gören, yıkılan, yıkılacak olan ya da riskli yapı kabul edilen binaların yerine yeni bina yapmak için başlatılan Halk Konut projesi kapsamında ilk imzalar yarın 14.15’te Tarihi Havagazı Fabrikası Gençlik Yerleşkesi’nde atılacak. Bayraklı’nın Manavkuyu Mahallesi’ndeki Dilber Apartmanı sakinlerinin kurduğu Halk Konut 1 Yapı Kooperatifi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şirketleri EGEŞEHİR A.Ş. ve İZBETON A.Ş. ile Bayraklı Belediyesi şirketi BAYBEL A.Ş.’nin oluşturduğu ortak girişim arasında imzalanacak sözleşmeyle depremzedelere belediye güvencesi ve teknik destek verilecek.

Ekonomik girişimci
İzmir Büyükşehir Belediyesi Türkiye’de ilk kez uygulanacak bu modeli tüm depremzedelere yaymayı amaçlıyor. Halk Konut projesiyle halkın örgütlü bir güç haline getirilerek ekonomik girişimci olması hedefleniyor. 

40 daire yapılacak
Yıkılan Dilber Apartmanı’nın olduğu alana toplam 40 daire yapılacak. Kooperatif üyeleri 32 kat malikinden oluşuyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde kabul edilip uygulamaya konulan yüzde 20 emsal artışı ile fazladan oluşacak 8 dairenin satışından elde edilecek kazanç ile 40 dairenin inşaatı tamamlanacak. Büyükşehir Belediyesi şirketleri yüzde 1 gibi sembolik bir kar oranı ile kooperatife müteahhitlik hizmetlerinde gereken desteği verecek.

Editör: TE Bilişim