SON MÜHÜR-HABER MERKEZİ/Pandemiden önce, 2019 senesinde turizmin Türkiye için rekor üstüne rekor kırdığına değinen SKAL İnt. Başkanı Güner Güney, pandemi ile turizm sektörü de dahil olmak üzere, tüm sektörlerin bir şok geçirdiğini anlattı. Her şeyin bıçak gibi kesildiğini söylerken, yavaş yavaş pandemi gölgesinin turizm sektörünün üzerinden atıldığını bildirdi.

Mayıs ayından bu yana ufak kıpırdanmalar olduğunu söyleyen Başkan Güney, Turizm Bakanlığı’nın çıkardığı “Güvenli Turizm Sertifikası” ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Tunç Soyer önderliğinde duyurduğu “Turuncu Çember Sertifikası”’ndan söz etti. Başkan Güney, “Havaalanları, gemiler, yatlar ve oteller için hijyen sürecini içeren 300 maddelik çalışma programı belirlendi. Hızlıca adapte olduk. Tunç Başkan’ımızın Turuncu Çember Sertfikası’nı aldık. Aynı Güvenli Turizm Sertfikası gibi hijyenin artırılmış hali diyebiliriz. İç tarafta eğitimlerimiz, denetlemelerimiz had safhadaydı. Pandemi döneminde misafirlerimiz güvenli bir şekilde otelde konaklama yaptılar. Otellerdeki virüsün yayılımı restoranlardan oluyormuş gibi algı yaratıldı. Aldığımız önlemleri konaklayan misafirlere anlattığımızda güvenli olduğunu anladılar ve mutlu ayrıldılar. Güvenli Turizm Sertifikası dünya çapında ses getirdi, bunu tüm tur operatörlerimizle paylaştık. Yüzdesel anlamda bize ivme kazandırdı” ifadelerini kullandı.

“Fazlaca rahatlama var”

Tam kapanmadan sonra insanların bir yıldır evde olduğunu belirten Başkan Güney, kapanmanın ardındanrahatlama geldiğini düşündüğünü belirtti. Yine de tebdiri elden bırakmamanın gerektiğini vurgulayan Başkan Güney, “Kontrollü olmamız gerektiğini düşünüyorum, fazlaca rahatlama var. vaka sayılarından da belli. 4 bin olan vaka sayıları 7 bin dolaylarında. Resort otel tarafları dolu, güzel, şehir otelleri de dolu. Ekonomi de devir aldığı için insanlar mutlu. Ama kontrolü elden bırakmıyoruz. İlk günkü gibi önlemler devam ediyor. Aşılıyım, maske takmayacağım diye düşünmek yanlış. Aşı, bizim hastalığı kapmamıza engel olmuyor. Hafif geçirmemizi sağlıyor. Önlemlere daha sıkı sıkıya bağlı olmalıyız” şeklinde konuştu.

İngiliz turistlerin, Türkiye’yi çok sevdiğini vurgulayan Başkan Güney, buna rağmen İngiliz Hükümeti’nin aldığı kararlardan yakındı. Başkan Güney, “ Kırmızı listeden çıkamadık. İngilzi turist ülkeye gelebiliyor, ama hükümetin belirlediği otelde konaklamak zorunda. Oraya da 1750 sterlin ödemek durumunda kalıyor. Rusya’yla uçuşlarımız çok yoğun diplomatik ilişkiler sonucu açıldı. Denetlemeler yapıldıktan sonra, Rus turistler gelmeye başladı. Ukraynalı turistler sürekli geliyordu. 15’ yakın ülkeden pcr testinin ibrazıyla yolcu alıyoruz. Yoğun trafik devam ediyor” dedi

“Hijyen, yaşamımızın her alanında olmalı”

Pandemiyle birlikte daha çok önem verilen hijyen konusunu, yaşamımızın merkezine koymamız gerektiğinin altını çizen Başkan Güney, “Hijyen hayatımızın her alanımızda olmak zorunda. Maske hijyen dezenfeksiyon bizim hayatımızda yer edinmiş durumda ve uzun zaman da çıkacak gibi görünmüyor. Bu virüsün biteceğini bir senelik dönemde zannetmiyorum. Biz bununla yaşamayı öğreneceğiz. Aşılar da, her sonbaharda grip aşısı yaptırırdık, bunlar da ona dönecek” sözlerini aktardı. Turizm sektörünün, aşılamaya en erken giren sektörlerden olduğunu bildiren Başkan Güney, üçüncü doz aşıları da hız kesmeden devam ettiklerini açıkladı. Çalışanlarına rutin PCR testi uyguladıklarını söyleyen Başkan Güney, denetim mekanizmalarının sürekli çalıştığını söyledi.

Devletin desteği yeterli mi, tartışılır

Devletin pandemi süreci boyunca desteklerinden söz eden Başkan Güney, devletin en büyük desteğinin kısa çalışma ödeneği(KÇÖ) olduğunu vurguladı. Başkan Güney, “ Devletimizin en büyük katkısı KÇÖ oldu. Çalışan arkadaşlarımızı bundan faydalandı. Aklınıza gelebilecek tüm sektörler bundan fayda sağladı. Nakit ücret desteği başlattılar, KÇÖ’den hak kazanamayan çalışanlarımız bunlardan faydalandı. Kira destekleri oldu, birçok mecrada hükümetimiz elinden geldiğini yaptı. Yeterli olduğu tartışılır, mesela KÇÖ 3 ay önce bitmişti. 22 Nisan’da tekrardan Nisan Mayıs Haziran’ı içine alarak çıkarıldı fakat o da 1 Temmuzla bitti” diyerek, devletin pandemi dönemindeki destekleri anlattı.

Editör: TE Bilişim