Gazeteci Hasan Tahsin Kocabaş katıldığı Ayşegül Koç ile Gün Başlıyor Programında 15 Mayıs’ı değerlendirdi. 15 Mayıs’ın sadece Hasan Tahsin olarak anılmasının kendisi için hayal kırıklığı olduğu ifade eden Gazeteci Kocabaş “15 Mayıs sadece Hasan Tahsin midir? Anladığım kadarıyla budur. Kokluca 15 Mayıs günü öldürülen öksüz insanların mezarları var. Yani bu işgali neden bu kadar basitleşirdik bu kadar içine gömdük?” dedi.

Kocabaş şu ifadelere yer verdi; “Büyük bir hayal kırıklığı yaşıyorum. Bazı günler ve olaylar vardır bunlarla oynayamazsın bunu hafızalarda tutmak aynı şekilde dünyada herkesin her milletin milli kimliğinin pekişmesinin karşılığıdır. 15 Mayıs 1919 İzmir için Türkiye için o kadar önemli, acı, eşsiz bir gün ki ve 1922’den sonra Kurtuluş’tan sonra Konak Meydanında 15 mayıs hiç unutulmadı ama 15 Mayıs’ta unutulmadı, takvimlere bakılmadı gün çarşambaymış, perşembeymiş bakılmadı. Ben bu sembole karşıyım Hasan Tahsi’nin varlığını asla inkâr etmem adamın gazetesi var, milli kütüphanesi var ama 15 Mayıs’ın sadece Hasan Tahsin anlamında ve sadece gazeteci kimliğiyle anılması bence düştüğümüz oyunun tezahürüdür. Neden Miray Alfetibey’i bilmiyoruz yeterince kim bu adam korkusuzca diklenmiş ve canını vermiş kim o adam bilmiyoruz. İzmir Müftüsü Rahmetullah Efendi hain valiye diklenmiş kim bu adam bilmiyoruz.  Peki o gün sadece Hasan Tahsin mi şehit edildi bilmiyoruz. Maşatlı mitingi nedir? hep slogan slogan bunu aşalım artık yani. 15 Mayıs’ta İzmir işgal ediliyor 16 mayısta Halide Edip Sultan isyan ediyor 16 Mayıs akşamı Mustafa Kemal Samsun’a doğru hareket ediyor. Bunlar kusura bakmayın da ikinci dünya savaşından sonra emperyalistlerin ellerine cetvel alıp ülkelerin sınırlarını cetvelle belirledikleri gibi bir olay değil.

Dün Gazeteciler Cemiyetini protesto ettim, İzmir emniyet müdürlüğünü de. Konaktaki polis şehitliği mahsundu, öksüz-yetim bırakıldı. İzmir’de 4 buçuk milyon insan var belediye başkanları, vali, milletvekilleri var, muhtarlar var benden başka kimse hatırlamıyor mu? 14 mayısta bir paylaşım yaptım altına bir şey koy meslektaşlarım neden gazeteciler cemiyetinden korktu anlamadım ben hakaret etmedim ki.”

Editör: TE Bilişim