Tarım sektörünün bileşenlerini bi araya getiren Agroexpo fuarı gözlerin bir kez daha İzmir’e dönmesine neden oldu. Fuarcılık sektörünün en tecrübeli isimleri arasına yer alan Food Sektör Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Şakir Sarıçay ‘’İzmir 18’inci kez tarım fuarına ev sahipliği yapıyor. Yoğun bir ilgi var’’ dedi. 23 yıldır gıda ve tarım yayıncılığı yaptıklarını hatırlatan Sarıçay, ‘'Fuarcılık tarihi bundan 122 yıl önce Osmanlı zamanında başlamıştır. 1851’de Londra EXPO’ya katıldı ülkemiz. Eskiden fuarlar karma fuardı, tüm sektörler bir aradaydı. 80’lede dünyada liberal politikalar öne çıktığında sektörel fuarlar gündeme gelmeye başladı. Sektörel dergiler çıkmaya başladı. Biz de Food Sektör dergisi olarak gıda sektörüne yönelik 23 yıldır yayın yapıyoruz’ dedi. 

İşte Şakir Sarıçay’ın açıklamalarından öne çıkan detaylar... 

ÖNCE FUAR GEZMEK ŞART 

Tarım fuarı İzmire ivme kazandıran bir fuar. 5 gün açık kalacak. Sadece İzmir ve Ege değil, Balkanlar, Arap Ülkeleri, Ortadoğu’dan gelen komuklar var. Türkiye’de fuarcılık İzmir’le başladı ama İstanbul’a kaptırdık. İstanbul da Dubai’ye kaptırdı. Bir girişimci iş kurmak istiyor, yatırım yapmak istiyorsa önce o sektörün fuarını gezmesi gerekiyor. Sektörün nabzını elinde tutabilmek için bu şart.  

FUARIN ZİYARETÇİ SAYISI ÇOK ÖNEMLİDİR 

Bir fuarın tutabilmesi için ziyaretçi sayısı çok önemlidir. Katılımcıdan çok ziyaretçi sayısı daha önemlidir bile denilebilir. Fuarlar turizm açısından da çok önemlidir. Normal bir turist 700-800 doar harcarken fuara ya da kongreye gelen bir turist en az 2 bin dolar harcıyor. O yüzden kongre ve fuar turizmini arttırmamız gerekiyor.  

TÜRKİYE SU KISITI BİR ÜLKE 

Türkiye su zengini değil su fakiri değil, su kısıtı olan bir ülke. Her an su fakirliğine geçebiliriz. Bu kuraklık bir kaç yıl daha devam ederse Türkiye de su fakiri ülkeler arasına katılabilir. Kişi başına bin metrekübün civarındayız. Bu kuraklık insanların belini büktü. Zeytin başta olmak üzere pek çok üründe ciddi rekolte düşüşleri oldu. Köydeki insanlar sadece SSK istiyor aslında. Onlara sigorta güvencesi sağlanabilse kimse köyden kente göç etmez. Tarlalarda yaş ortalaması dört yıl öne 55’ti, bugün 57-58. Yarın traktörü kullanacak kişi bulamayacağız. Bir süre sonraAfganistan’dan, Bangladeş’ten, Suriye’den gelen kişiler yapmaya başlayacak bu işleri, yapmaya da başladılar zaten.  

SEKTÖRÜN LİDER DERGİSİYİZ 

Biz bir yayın grubuyuz. Sadece dergi değil, kitaplar da yayınlıyoruz. Bugün veteriner hekim Tahir Yavuz’un bugün fuarda saat 13.00’de imza gün var. Yayınevi olarak onun 12 kitabını yayınladık. Yarın (cuma) zeytinle ilgili doktor Nejat Özil’in imza günü var. Cumartei yeniden Tahir Yavuz’un, pazar günü ise Prof. Dr. Harun Uysal’ın imza günü olacak. Food Sektör dergisi gıda sektörünün lider dergisidir. Katılmadığımız fuar, kongre, sempozyum yok.  

Editör: TE Bilişim