Ezber Bozan Tasarım Yarışması öğrenci kategorisi birincisi SC ROLD isimli projesiyle Büşra Yiğit olurken, Erdener Atasayar HEALTHY WORK isimli projesiyle profesyonel kategoride birincilik ödülünü almaya hak kazandı.

Öğrenci kategorisinde ikinci TRİLO isimli projesiyle Zeynep Yıldırım olurken, Gürhan Bilget, ARETE isimli projesiyle profesyonel kategorisinde ikincilik ödülünü almaya hak kazandı.

Yarışmanın öğrenci kategorisi üçüncülük derecesinin sahibi PORTA isimli projesiyle Hilal Kendir oldu. Hilal Özer ve Kübra Efe, VALS isimli projeleriyle profesyonel kategoride üçüncülük ödülünü almaya hak kazandı. 

Öğrenci kategorisinde Mansiyon Ödülü;

-    Rabia Berber ve Sinan Can, (Proje ismi: COSY WARMCHAIR)
-    Ezgi Kıral (Proje ismi: SAMAYO) 
-    Alp Buldanlıoğlu (Proje ismi: DÖNGÜ)
-    Şevval Özdoğan (Proje ismi: FOR LEG)

Öğrenci kategorisinde EİB Özel Ödülü;

-    Bilgisu Arda Genç ve Dide Sevinçok’, (Proje ismi: MOYO) 
-    Engin Tetik (Proje ismi: SUENO) 
-    Zeynep Bayraktaroğlu (Proje ismi: ZEON)

 Profesyonel kategorisinde EİB özel ödülü;

-    Ogün Çanga, Taylan Özgür Koca ve Umut Deniz Aktaş, (Proje ismi: MOVE ON) 
-    Fulya Güçlü, (Proje ismi: TAK) 
-    Mete Erdem, (Proje ismi: ORBIT)

Aynı zamanda yarışmanın öğrenci kategorisinde 61 farklı üniversiteden alınan 509 başvuru sonucunda; “Eskişehir Teknik Üniversitesi” 101 başvuruyla yarışmaya en çok öğrenci katılımında bulunan üniversite oldu. Üniversite adına Dr. Emre Tüfekçioğlu’na en çok katılım sağlayan üniversite ödülü verildi.

Mobilya ihracatı 5 milyar dolara yaklaştı

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, Milano merkezli Endüstriyel Araştırmalar Merkezi (CSIL) 2020 raporuna göre, ülkemizin mobilya ihracatında altı basamak birden yükselerek, sekizinci sırada yer aldığını anlattı ve şunları kaydetti:

“İnovasyon ve tasarım tüketici taleplerinin üretimi doğrudan etkilediği böylesi bir dönemde, sektörümüzü geleceğe taşıyacak. Bu anlamda, Ezber Bozan Mobilya Tasarım Yarışması oldukça önem arz ediyor. Sektörümüzün ihracat rakamlarında; bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz projelerin başarılı sonuçlarını net bir şekilde görmekteyiz. Pandemiyle geçen 2020 yılında dahi; İhracatını artırmayı başarmış bir sektörden bahsediyoruz. Ocak – Eylül döneminde sektörümüzün ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 26,3 oranında artış kaydederek 5 milyar dolara yaklaştı.”

“Bu ülkelerde yükseliş ortalamamız yüzde 40’ı aşmış durumda. Geçen yılın ilk 9 ayına göre sektörel ihracatımız; Birleşik Krallık’a 90 milyon dolar, Irak’a 76 milyon dolar ve Fransa’ya 69 milyon dolar artmış durumda. Sektörlerimizin başarıları, genel ihracat rakamlarımıza da yansımış durumda. Son 12 ayda ise, 212,2 milyar dolar ihracat gerçekleştirerek, yıllık ihracat hedefimiz olan 211 milyar dolara aşmayı başardık. Yeni hedefimiz; 2026 yılına kadar yıllık ihracatta 300 milyar dolara ulaşmak. Tasarımcılarımız, Türk mobilya ürünlerinin rakiplerimize göre ne kadar kaliteli olduğunu tüm dünyaya gururla göstererek, yeni dönem için önemli bir adım attılar.”

Fütüristik Çalışma Alanı Mobilyaları geleceği şekillendirecek 

Ezber Bozan Tasarım Yarışması’nın “Fütüristik Çalışma Alanı Mobilyaları” temasını güncel koşullar çerçevesinde pandemiyi göz önüne alarak kurguladıklarını söyleyen Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cahit Doğan Yağcı sözlerine şöyle devam etti:

“Evden çalışmanın yaygınlaşmaya başladığı bu dönemde insanların evlerinde rahat bir şekilde çalışmalarını yapabileceği geleceğin yenilikçi çalışma mobilyalarının tasarımı ile sektöre yeni fikirler kazandırmak istedik. 60’ın üzerinde üniversiteyle çevrimiçi tanıtım toplantıları, 4 bin civarında öğrenci katılımı ile online toplantılar düzenlendi. Detaylar hem online hem fiziki olarak öğrencilerimize aktarıldı. Yarışmaya öğrenci ve profesyonel toplam 677 başvuru alındı. 509 öğrenci, 168 profesyonel pafta/tasarım geldi.” 

Yarışmaya rekor başvuru 

Profesyonel ve öğrenci kategorisinde toplam 92 farklı üniversiteden başvuru alındığını açıklayan Yağcı, “bu rakamlar yarışmaya ilgilinin ne denli yüksek olduğunun ispatı. Bunların ötesinde, tasarımcılarla sektörü bir araya getirmiş oluyoruz. Ege’nin mobilya ihracatında ilk 5 ülke arasında; Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda ve ABD yer alıyor. Türkiye genelinde ise Irak ilk sırada. Fark burada. Ege tasarıma daha çok değer veriyor. Bu sayede mobilya sektörünün Ar-Ge kültürünün, tasarım yetisinin artmasını, birim fiyatının olabildiğince en yüksek değere ulaştırılarak gerçek ederinde satılmasını amaçlıyoruz.” dedi. 

Cahit Doğan Yağcı, Türkiye'nin ortalama mobilya ihraç fiyatının 2020 yılında 2,64 dolarken, Ege Bölgesi'nde bu rakamın 3,17 dolara ulaştığına, hedeflerinin bu rakamı 6 dolar seviyesine çıkarmak olduğunu sözlerine ekledi.

Yarışmanın final programı

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Jak Eskinazi, Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cahit Doğan Yağcı, Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Ertan, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Fuat Gürle, Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Levent Dolmen, Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Metin Güreler, Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğlu, Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tarık Ciğer, Mobilya Çalışma Komitesi Başkanı Müjdat Kemer, Ege Genç İş insanları Derneği Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, İzmir Mobilyacılar ve Marangozlar Odası Başkanı Hasan Özkoparan katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Editör: TE Bilişim