CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu, sosyal devletin, fakirin fukaranın hakkını hukukunu koruyan devlet demek olduğunu dile getirirken “Sosyal devlet, zenginden, varsıldan alıp yoksula kaynak aktaran devlet demektir. Bugün 5'li çete diyoruz. 5'li çete ne demektir? Dolar bazında devletin en büyük kaynaklarını, yatırımlarını alan, kendi geleceğini garanti altına almak için de Londra mahkemelerini yetkili kılan çetedir. Sadece onlardan alınan parayla hem Aile Destekleri Sigortası hem de yurttaşlarımızın beklediği bütün haklar teslim edilir” ifadelerini kullandı.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar’ın (EYT) sorununu, Aile Destekleri Sigortası ile çözeceklerini ifade eden Başkan Gruşçu, “5'li çeteye dolar bazında ödedikleri faizleri bile Türk Lirasına çevirseniz sizin değil, sizden sonraki 2-3 kuşağın dahi masraflarını karşılayabilirsiniz. Bütün mesele bir siyasi tercihtir ve bu siyasi tercihin kimler için kullanılacağıdır. İktidar EYT'lilerden yana bir siyasi tercihte bulunmak istemiyor. Yani 'biz bir yasa çıkardık siz de buna uyacaksınız kardeşim' diyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar'ın (EYT) sorununu Aile Destekleri Sigortası ile çözeceğiz. Siz hala bunu dillendirmiyorsanız hak temelli anlayışa karşı çıkıyorsunuz demektir” dedi.

“Aydınlık günler yakındır”

Türk Lirası’nın döviz karşısında gün gün eridiğini belirten Başkan Gruşçu, buna paralel olarak yoksulluğun, faizin ve işsizliğin de arttığından yakındı. Başkan Gruşçu, “Emekli aylıklarına yapılan zam, enflasyondaki hızlı yükselişi karşılamıyor. Kurdaki yüzde 100’ü aşan artış tüm yaşamsal ihtiyaçların fiyatlarını deyim yerindeyse katlıyor. Hiç merak etmeyin. Aydınlık günler yakındır. Asla umutsuzluğa kapılmayın. CHP iktidarında aile destekleri sigortası gelecek. Hiçbir çocuk bu coğrafyada yatağa aç girmeyecek. Bunları yapabilir miyiz? Elbette yaparız” ifadelerini aktardı.

“Aile Destekleri Sigortası, birçok soruna çözüm olacak”

Aile Destekleri Sigortası’nın, birçok alanda sorunların gidereceğini ifade eden Başkan Gruşçu, bu sorunlara çözümleri şöyle sıraladı:

“Aile Destekleri Sigortası ile yoksulluk sınırının altında kalan tüm hanelere, bu sınırın üzerine çıkacakları oranda gelir desteği sağlayacağız.

Aile Destekleri Sigortası ile mevcut uygulamalardan farklı olarak, yoksul hane ve yurttaş sayısını azaltacağız.

Keyfiliği, medyatik hayırseverliği, aileleri sürekli yetkililerle temasa zorlayarak rencide eden zihniyeti ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. Aile Destekleri Sigortası, “Aile Destekleri Sigorta Kurumu” tarafından yönetilecek.

Aile Destekleri Sigortası'nı iktidarın değil sosyal devletin bir uygulaması haline getireceğiz.

Aile Destekleri Sigortası kapsamında yurttaşlara ödenecek olan “Aile Gelir Desteği"ni hanelerdeki kadınların hesaplarına yatıracağız, kadınları ekonomik açıdan güçlendireceğiz.

Çocuk ve ev işleri nedeniyle işgücüne katılamayan kadınlara, istihdama katılmaları durumunda Aile Destekleri Sigortası kapsamında kreş yardımı yapacağız.

Yoksulluk sınırının altındaki ailelerin çocuklarına eğitim bursu, beslenme ve süt desteği sağlayacağız.

Pandemi döneminde daha görünür hale gelen dijital eşitsizliğin ortadan kaldırılması için çocuklara ücretsiz internet ve tablet desteği sunacağız.

Aile Destekleri Sigortası, “Aile Gelir Desteği”, “Aile Yardımları”, “Gençler”, “Kadınlar”, “Engelliler”, “Yaşlılar” ve “Çocuklar” olmak üzere 7 temel alt alandan oluşacak.

Engelli ve evde bakım maaşları Aile Destekleri Sigortası ile verilmeye devam edecek, hiçbir kesinti söz konusu olmayacak.

Engelli ve evde bakım maaşları belirlenirken engellinin hane içinde fert başına düşen gelirini değil, kendi gelir durumunu esas alacağız.

65 yaş üstü ve hiçbir sosyal güvencesi bulunmayanların yaşlılık maaşlarını da Aile Destekleri Sigortası sistemine entegre edeceğiz.

‘Gençlere pozitif ayrım’ yapacağız.

Aile Destekleri Sigortası ile yoksulluk sınırı altındaki ailelerde yaşayan gençlere pozitif ayrımda bulunacağız. Gençleri, hayata daha etkin başlayabilmeleri ve geleceklerini güven altına alabilmeleri için istihdamda öncelikli kategoride değerlendireceğiz.

Gençlere yönelik eğitim ve çalışma yaşamını kapsayan teşvikleri yaşama geçireceğiz.

Hepsini ilk seçimlerde iktidar olduğumuzda gerçekleştireceğiz”

“Yarın seçim olacakmış gibi çalışıyoruz”

CHP’nin, her an erken seçim olacakmış gibi hareket ettiğini dile getiren Başkan Gruşçu, “ Çalışmak zorundayız. Türkiye'yi içine düştüğü girdaptan biz kurtaracağız. Başka kurtarıcı yok. Ekonomik açıdan, sosyal açıdan vatandaşların karşılaştığı bütün sorunları çözme konusunda çok kararlı bir tutum sergileyeceğiz. CHP iktidarında Aile Destekleri Sigortası gelecek. Hiçbir çocuk bu coğrafyada yatağa aç girmeyecek. ‘Bir çocuk yatağa aç giriyorsa ben o gece uyumayacağım' diyeceğiz. Böyle kararlı bir şekilde, inançla bunu ifade etmeye devam edeceğiz. Bunları elbette yaparız, niye yapmayalım? Biz kendimize güveniyoruz. Siz de inanın, kendinize güvenin. Türkiye’nin çözülemeyecek hiçbir sorunu yoktur. Bu temel sorunları tüm sosyal kesimlerimizle birlikte çözeceğiz. Esnafımla çözeceğiz. Emekçimle çözeceğiz. Emeklimle çözeceğiz. Sanayicimle çözeceğiz. Gençlerimizle çözeceğiz. Çözeceğiz, göreceksiniz. 5'li çetelere ve bir avuç tefeciye teslim ettiğiniz güzel ülkemde pazar artıklarından beslenen ailelerin ayıbını yerden kaldırmak Allah'ın izniyle Cumhuriyet Halk Partisi'ne nasip olacak. Hiç tereddüt etmeyin.  İlk seçimlerde demokrasiyi getireceğiz. Adaleti getireceğiz. Liyakati getireceğiz. Alınterinin ne kadar değerli olduğunu dünyaya anlatacağız. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun da dediği gibi ilk seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisi iktidar olsun, çözüm getirsin, sorunları çözsün. Cumhuriyet Halk Partisi'nin kadroları ülkemizi yönetecek liyakate sahiptir. Güçlü ve büyük devletimizin kaynakları 84 milyon insanımızın refah içinde yaşaması için yeterlidir. İlk seçimlerde ülkemize demokrasi ve adaleti getirerek bu kaynakları insanımıza dağıtmak boynumuzun borcudur” dedi.

"Zamlar henüz elimize geçmeden bizden geri alındı"

CHP Konak İlçe Emekli Komisyonu Başkanı Yeter Koç Arı, emeklilerin ve emekli olmaya hak kazanmış vatandaşların sorunlarını dile getirdi. Başkan Arı, “ 13 milyon emeklinin yokluğa ve sefalete mahkum edildiği günümüz Türkiye’sinde, her gün arka arkaya gelen zamlar hız kesmeden devam etmektedir. Temmuz ayı içerisinde emekli yurttaşlarımızın maaşlarına yapılan zamlar henüz elimize geçmeden bizlerden geri alınmıştır. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun emekli yurttaşlarımızın sorunlarını ısrarla dile getirmesine rağmen Doğalgaz, Elektrik, Akaryakıt ve öğrenci harçlarına yapılan zam fırtınası şahsım hükümeti tarafından görmezden gelinmektedir. Kendisine 300 odalı yazlık saraylar inşaa ettirenler, maalesef emeklinin bayram ikramiyesine yalnızca 100TL zam yapılmasını uygun gördüler. Görüyoruz ki yapılan bu zam bir ailenin aylık yalnızca ekmek parasını bile karşılamamaktadır. Oysa en düşük emekli maaşı ve emekli yurttaşlarımıza verilen bayram ikramiyesi en az asgari ücret düzeyinde olmalıdır” şeklinde konuştu.

"Bu yasa oldu bittiye getirildi"

8 Eylül 199 tarihinde yürürlüğe giren yasanın, EYT'liler için tüm planların bozulduğu, hayallerin yıkıldığı olduğunu belirten EYT Derneği Başkanı Doğan Türker, "Devletin bize verdiği söze güvenmiştik. Devlet, bize verdiği sözden caydı, yaptığımız sözleşmeyi tek taraflı fesh ederek haklarımızı elimizden aldı. Bu yasa öyle bir zamana denk getirildi ki, Marmara Depremi akabinde insanlar canlarıyla uğraşırken, yaralarını sarmaya çalışırken, IMF'nin dayatmasıyla oldu bittiye getirilerek, dünyanın hiçbir yerinde görülmemiş şekilde, yasalar alehte geriye doğru işletilerek milyonlarca çalışanın emekleri, hayelleri gasp edildi" şeklinde konuştu.

Gelinen noktada 22 yıldır siyasi iktidarlar her seçim döneminde sözler verdiklerini dile getiren Başkan Türker, "haklılığımızı beyan ettiler ancak seçimlerden sonra unutulanlar olduk. Bizleri seçim yatırımı olarak görmeyin, haklarımızı iade edin. Bilinsin ki; unutulanlar unutanları asla unutmazlar! Günü geldiğinde hesap sormasını da bilirler. Devletin görevi mağduriyetin maaliyetini sorgulamak değil, mağduriyetin giderilmesi için çalışma yapmaktır" dedi.

Editör: TE Bilişim