Son Müdür Televizyonu’nda Deneyimli Gazeteci Ayşegül Koç’un hazırlayıp sunduğu “Gün Başlıyor” programına konuk olan Uğur Toprak, piyasaları denetleyecek kadroların yeterli olmadığını vurguladı. Toprak, “Tarım ve Orman Bakanlığı bütçe görüşmeleri devam ediyor. Gıda Mühendisleri olarak halktan yana bir bütçe oluşturulmasını istiyoruz. Çünkü enflasyon sürekli artıyor. Gıda mühendisi olarak baktığımızda da taklit ürünler ve sahte gıdalar devam ediyor” dedi.

Denetimler yetersiz kalıyor

Uğur toprak, piyasalarda denetim yapıldığını ancak yeterli olmadığına dikkat çekti, şöyle konuştu:

“Denetimler devam ediyor fakat denetim alanında sayı yeterli kalmıyor. Bu yüzden yeni bütçede istihdam için gerekli olan bütçenin de göz ardı edilmemesi gerekiyor. Enflasyondan kaynaklı halkta da ucuz ürüne talep oluşuyor Ancak; gıda enflasyonu da sürekli olarak devam ediyor ve bunun için yapılması gereken çok şey var. Fakat alınan herhangi bir önlem yok.”

Mevsimindeki ürün bile zamlanıyor

Dünyanın iklim krizi ve artan nüfus ile gıda konusunda giderek zorlanacağını vurgulayan Toprak, “2050 yılında dünya 9.6 milyar olacak. Doğal olarak bizim ülke nüfusumuz da 95 milyona varması bekleniyor. Bu kadar insanın doyurulması da tarım arazinin koruması ve kurulması yolundan geçiyor. Mevsiminde olan gıdalara bile zam geliyor. Herkes uygun ücretli ürünlere bakıyor. Pazara son saatlerde gidiliyor, halk ekmekte kuyruk oluşuyor, hangi markette hangi ürün daha ucuz diye kıyas yapılıyor” diye konuştu.

Gıda alımında 65. Sıradayız

Gıda Mühendisleri Odası Şube Başkanı Uğur Toprak, İktidar mensuplarının ülke gidişatı ve ekonomik parametreleri hakkında yaptıkları yoruma katılmadıklarını da söyledi. Toprak şu bilgiyi verdi:

“Ne kadar bakanlarımız en iyi ülkeler ve ekonomiler arasındayız dese de öyle olmadığını biliyoruz. Gıda alma gücünde 65. Sıraya düşmüşüz ve bunların konuşulması gerekiyor. Halkın alım gücü kısaldığında da sahte gıdaya talep artıyor ve talebin artmasıyla da merdiven altı üretim de artıyor. Denetimde çalışan arkadaşlar gerçekten canla başla çalışıyor. Bakanlık bünyesinde bin 917 gıda mühendisi var fakat hepsi de denetimde aktif rol oynayamıyor. Bakanlığın bu konuda sayısını artırması gerekiyor.”

Gıda denetiminde cezaların caydırıcı olması gerektiğini vurgu yapan Toprak, şöyle konuştu:

“En çok zeytinyağı, bal, yoğurt gibi ürünlerde görüyoruz. Bunları da gözle anlayamayız ancak laboratuvarda yapılan deneyler sonucunda görebiliyoruz. Halkın bütçesinde alışverişine ayırdığı en büyük dilim beslenme dolayısıyla buraya daha fazla önem vermeliyiz. “

Editör: TE Bilişim