SON MÜHÜR-KAZİM BOZKURT/Elmalı davasının sosyal medyada en çok konuşulan konulardan biri olduğunu belirten Av. Yücel, bunun gibi nice davaların olduğunu belirtti. Bunun bir emsal olduğunu dile getirirken, sosyal medya paylaşımlarının, unutulma hakkının ihlali olduğunun da altını çizdi. Av. Yücel, “İki kardeş, cinsel istismara uğradıklarını resimlerle çizdiler. O resimler sosyal medyadan tüm gazetelerin sayfalarında yer aldı. Olayın aslında farklı bir boyutu daha var. O çocuklar topluma kazandırıldıklarında bu fotoğraflar önüne çıktığında, çocukların psikolojileri ne olacak?” sözleriyle bu durumdan yakındı.

Bazen iyilik yaparken kötülük yapıyoruz”

Çocuklarla ilgili soruşturmalarda gizliliğin kesin kural olduğunu vurgulayan Av. Yücel, duruşmalarda salonlara kimsenin alınmadığını, isimlerin duruşma listelerinde kapalı şekilde yazılması gerektiğini belirtti. Sözlerine, “Böyle durumlarda gizlilik esastır. Bunun bir amacı var, evrensel hukuk ilkelerinde bundan bahsediyoruz, mesela çocuğun kimliğinin deşifre edilmemesi. Travmayı yinelememek ve örselenmesini engellemek, çocuğun üstün yararı kavramına dahildir. Bu kavram, diğer tüm değerlerin önünde yer almaktadır. Çünkü bir çocuk bir suçla karşılaşmışsa onu koruyamayan toplumun da sorumluluğu vardır. Bu sorumluluk, o çocuğun maddi manevi bütün etkilerden arındırılarak yeniden topluma kazandırılması için seferber edilmesi lazım. Dün ne oldu? Sosyal medyada görüntüler, sesler gibi paylaşımlar gerçekleşti. Hangi amaçla yaparsanız yapın, çocuğu deşifre etmeye yol açacak çocuğun travmasını körükleyecek unutulma hakkını ortadan kaldıracak bütün girişimler yanlıştır” diye devam etti. Bu resimleri paylaşanların, çocukların deşifre edilmemesine ilişkin kuralı da ihlal ettiklerini açıkladı.

Sosyal medya üzerinden adalet dağılmaya kalkıyoruz”

İktidarın da, halkın da sosyal medya üzerinden adaleti sağlamaya çalışmasından yakınan Av. Yücel, bunun yanlış olduğunun altını çizdi. Çocuklara pek tabii sahip çıkılacağını, fakat bunu gerçekleştirirken çocuk haklarına kesinlikle dikkat edilmesini belirtti Av.Yücel, “Bu çocuklar, 18-19 yaşına geldiğinde ve bunlar yeniden karşısına çıktığında o travma tekrarlandığında, o paylaşımları yapanlar bunun sorumluluğunu taşıyabilecekler mi? Paylaşanlar unutacak, fakat bu çocuklar bunu unutamayacak. Herkesin iyi niyetle hareket ettiklerini düşünüyorum, fakat cehenneme giden yollar iyi niyet taşlarıyla döşelidir ” dedi.

Maalesef tek istismar vakası o dava değil, tek istismarla yargılanıp tahliye edilmiş insanlar da onlar değil”

Bu davanın kamuoyuna taşınmasının diğer davalara örnek olacağını dile getiren Av. Yücel, diğer davalar içinse yargıya seslenerek, “ Bu işi hızlı ve adil bir yargılama ile failin hak ettiği cezayı alması ve sonuçta cezanın infazına yönelik girişimlerde bulunulması gerekiyor. O yüzden, bu işin vaktinde yapılması gerekiyor” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim