Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR) kasım ayında geniş tanımlı işsiz (atıl işgücü) sayısının 8 milyon 45 bin olarak açıkladı. DİSK-AR. DİSK-AR'ın konu ile ilgili raporuna göre, kasımda dar tanımlı işsizlik ise yüzde 11,2 iken geniş tanımlı işsizlik yüzde 22,1 olarak gerçekleşti. Dar ve geniş işsizlik arasındaki fark bu dönemde 10,9 puan oldu.

Raporda, "Dar ve geniş işsizlik arasındaki makasın bu denli açılmasının en önemli nedeni salgın dönemindeki işten çıkarma yasağının dar tanımlı işsizliği sınırlı düzeyde tutmuş olması ve işbaşında olunan sürenin azalmasıdır. Böylece dar tanımlı işsizlik sınırlı kalırken geniş tanımlı işsizlik fırlamıştır. " denildi.

DİSK-AR raporunda cinsiyete göre işsizlik oranlarında, kadınların tüm işsizlik türlerinde erkeklerden önde olduğu görülmektedir dendi.

Rapora göre mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsizlik oranı erkeklerde yüzde 9,6 iken kadınlarda yüzde 14,5 olarak gerçekleşti.

Geniş tanımlı işsizlikte, işsiz erkeklerin oranı yüzde 14,1 seviyesinde gerçekleşirken, kadınlar da bu oranın yüzde 26 olduğu belirtildi. Kadın ve erkeklerin geniş tanımlı işsizlik oranındaki farkı böylece yüzde 11,9 olarak kaydedildi.

TÜİK işsizlik oranını yüzde 11,2 olarak açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ise işsizlik kasımda yüzde 11,2 olarak gerçekleşirken, işsiz sayısı bu dönemde 39 bin kişi artarak 3 milyon 777 bine yükseldi.

Geniş tanımlı işsiz sayısı ise TÜİK'e göre kasımda 0,7 puan azalarak yüzde 22,1'e geriledi.

Editör: TE Bilişim