DEVA Partisi kurucu üyesi Metin Gürcan, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ‘devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya casusluk amacıyla temin etme’ suçundan yürüttüğü soruşturma kapsamında 26 Kasım’da İstanbul’daki evinde gözaltına alınmıştı. Gürcan, tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilmişti. Gürcan, çıkarıldığı nöbetçi sulh ceza mahkemesince tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Gürcan; Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturma kapsamında; terörle mücadele ekiplerince teknik ve fiziki takibe alınmış, geçen hafta İstanbul’da gözaltına alınarak, Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne getirilmişti.

GÜRCAN’IN İFADESİNE ULAŞILDI

Habertürk’ten Fevzi Çakır’ın haberine göre Metin Gürcan’ın verdiği ifade ortaya çıktı.

Eski bir özel kuvvetler personeli olan Gürcan’a emniyetteki sorgusunda teknik ve fiziki takip sonucu elde edilen görüntüler gösterildi. Gürcan, yabancı misyon görevlileriyle zaman zaman bir araya geldiğini belirtti. Bu görüşmelerde, Türkiye ve Ortadoğu üzerine hazırladığı ülkelerdeki haftalık gelişmeleri içeren çizelge ve analizleri paylaştığını anlatan Gürcan, casusluk iddialarını kabul etmedi. “Hiçbir diplomatla gizlilik derecelerinde resmi bilgi ve belgeyi paylaşmadım” dedi.

2019 yılından itibaren kişi ve kurumlara, tamamen açık şekilde danışmanlık hizmeti verdiğini, karşılığında ödeme yapıldığını da belirten Gürcan, Türkiye, Suriye, Irak, İran, Ukrayna, Afganistan, Libya gibi ülkelerdeki gelişmeleri herkesin erişimine açık kaynaklardan derlediğini aktardı. Emniyetteki sorguda, Gürcan’a yabancı bir misyon görevlisi ile Karabağ’daki Türk droneları üzerine yaptığı görüşme de soruldu.

“Ülkemizin dış politikası ve askeri konularla ilgili olarak bilgileri ne amaçla veriyorsunuz?” sorusuna Gürcan, “açık kaynaklarda mevcut, katıldığım görüşleri ifade ediyorum. Bu görüşler herhangi bir resmi belgeye, dokümana dayanmıyor” yanıtını verdi.

Gürcan’a, “araştırmalarda ‘headquarter’ ifadesinin istihbarat teşkilatları ve askeri kuruluşlar için kullanıldığı, istihbaratçı olduğunu bildiğiniz bir şahısla görüşmelerinizi neden sürdürdünüz?” sorusu da yöneltildi. “Ben burada kendi parti genel merkezine gitme vakti geldiğini vurgulamak istedim. Burada bir karışıklık var. İş dünyasında bile sivil hayatta bile sıklıkla kullanılan İngilizce başlangıç seviyesinde bile bilinen bir ifadedir” dedi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Metin Gürcan, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ‘devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya casusluk amacıyla temin etme’ suçundan yürüttüğü soruşturma kapsamında 26 Kasım’da İstanbul’daki evinde gözaltına alınmıştı. Gürcan polis ekipleri tarafından gözaltına alındığını, Twitter hesabından duyurmuştu.

Editör: TE Bilişim