Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, partisinin İzmir İl Başkanlığında basın toplantısı düzenledi. Dervişoğlu’na İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınıar ve ilçe başkanları eşlik etti. Dervişoğlu, ülke gündemine ilişkin açıklamalarda bulunurken partisinin İzmir İl Kongresi süreci ile ilgili yaşanan tartışmalar ve iddialar hakkında da çarpıcı mesajlar verdi.

‘KURTULUŞ YILI OLACAK’

2022 yılının toplumun tüm kesimlerinde ciddi problemeler yaşandığını ve Türkiye’de neredeyse kimsenin halinden memnun olmadığını gözlemlediklerini söyleyen TBMM İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, “Tüm bu yaşananlar, adalet duygusunun zedelenmiş olmasından kaynaklanıyor. Ama tüm olumsuzluklara rağmen mücadelemize devam edeceğiz. Kahrolsun istibdat, yaşasın hürriyet demeye devam edeceğiz. Yeni yıldan umutluyuz. Bu ucube sistemden ve iktidardan kurtulacağız. Cumhuriyetimizin yüzüncü yılını Atatürk’e layık bir biçimde kutlayacağız. 2023 yılı, büyük Türk milletinin kurtuluş yılı olarak tarihe kazınacak” dedi.

‘EN BÜYÜK TEŞEKKÜR…’

Dervişoğlu, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Ama güzel haberler de oluyor. Görünen ve anlaşılan odur ki bizim olağanüstü çabalarımızla gündemde tuttuğumuz, iktidarın 20 yıldır görmezden geldiği EYT sorunu artık çözülme aşamasına geldi. EYT’li kardeşlerimi mücadelelerinden ötürü tebrik ediyorum. İnşallah onlara güzel müjdeler vermeye devam edeceğiz.  Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. En çok teşekkürü hak edenlerden biri Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener’dir. Çünkü bu konuda 20 yıldır parmağını oynatmayan AK Parti, İYİ Parti’nin çabalarıyla bu adımı atmak zorunda kaldı. Emekli maaşları konusunda dengesizlik var. EYT’de mağdurların nasıl nefes almasını sağladıysak bunda da gereken çabayı göstereceğiz ve asgari ücretin altında emekli maaşı olmaması için TBMM’de iktidarı uyarmaya devam edeceğiz.”

‘SEÇİM ERKEN OLABİLİR’

Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimlerinin beklenenden daha erken bir tarihte yapılma ihtimali olduğuna dikkat çeken Dervişoğlu, “Türkiye artık seçim sathı mahalline girmiştir. İktidarın yapmam dediklerini yapmaya başlamasından anlıyoruz ki seçim beklenenden daha erken bir tarihte gerçekleşebilir. Ancak 6 Nisan tarihinden sonraya bırakılacak bir takvimi kabul etmemiz mümkün değil. İktidarın, Anayasa’dan dolayı seçime erken almak istemesini anlayışla karşılıyoruz ama bunun ötesinde bir keyfilik olursa izin vermeyeceğiz. Kendi keyfi ve şahsi menfaatlerini öne alarak siyaset yapılmasına son vereceğiz. ‘Hangi tarih işimize yarar, hangi şartlar kazanmamızı mümkün kılar’ gibi hesaplar için kanun ve kuralların yerle bir edilmesine izin vermeyeceğiz. Seçim istiyorlarsa seçim! Ancak 6 Nisan’dan sonrasına karşıyız” diye konuştu.

‘TOKADA HAZIR OLSUN’

Türkiye gündemini uzun süredir meşgul eden ‘Altılı masanın Cumhurbaşkanı adayı kim olacak?’ sorusuna değinen Dervişoğlu, “Türkiye, muhalefetin adayının kim olacağını tartışıyor. Yani Cumhurbaşkanın kim olacağını konuşuyor. Kimlerince gerginlik kimlerince kararsızlık olarak takdim edilen bu sürecin demokrasi hayatımızın en demokratik süreci olduğuna inanıyoruz. Milletimizin, Millet İttifakı’nın adayının kim olacağını merak ettiğini biliyoruz. Bu süreç bir doğum sancısı ve yüksek bir demokrasi faaliyeti… Takdir edilmesi gereken bir süreç… Ancak demokrasiden hoşlanmayan iktidar ve medyası meseleyi başka bir boyuta taşıyıp polemik avcılığı yapmaktadır. Millet iradesinin kararın kumpas kurmaya çalışan iktidar ve yancıları, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu hedef almıştır. Ama yaptıkları bir işe yaramayacak. Çünkü tüm bu oyunların karşısındaki güç millet iradesidir. İktidar, millet iradesinin atacağı sert tokada hazır olsun” açıklamalarında bulundu.

‘KUTUPLAŞMA DOĞRU DEĞİL’

Partisinin İzmir İl Teşkilatı’nda kongre sürecine yönelik yaşanan tartışmalara açıklık getiren İYİ Partili Dervişoğlu, şunları söyledi: “Bu süreci, maalesef ilçe kongreleriyle il kongresi arasındaki zamanın genişliği münasebetiyle tarafımızdan çok doğru yönetilememiştir. Bu süreçler kutuplaşma, manipülasyon, bilgi kirliliği olur. Bunlar İzmir’de yaşanmış ve yaşanmaya devam etmektedir. Bizler, TBMM’de sizleri temsil ettiğimiz bir pozisyondayız. Yaşımız da kemale ermiş olması münasebetiyle bize ‘parti büyüğü’ sıfatı yakıştırırlar ama benim tercihim ‘ağabey, kardeş’ olma sıfatlarıdır. Ağabey parti büyüğü diye anılanlar doğru tercihlerde bulunmalıdır. Sizlerin alın teri ve emeklileriyle birtakım mevzilere taşınan insanların görevi birleştirmektir, kutuplaştırmak değildir. Bunun dışında kim hangi adımı atıyorsa bilin ki onun niyeti bozuktur. Bu zamana kadar bu konuda konuşmadım.  Ben sürecin doğru yürütülmesinden yanayım. Bazı art niyetli çevreler tarafından arzu etmediğim tartışmaların içine çekilmek istendim. Ben yıllarca il başkanlığı yapmış biri olarak kongre süreçlerinin nasıl olduğunu, sonucunda nelerin yaşanmasının muhtemel olduğunu en iyi bilenlerden biriyim. Ayrışmak, kutuplaşmak doğru değil. Ama tüm bu olup bitenler de yadırganmamalıdır. İktidara yürüyen partiler de bunlar olur. Düzeltilmeyecek bir şey yok. Çünkü yaşananlar İYİ Parti iktidarının doğum sancısıdır.”

‘TABİ Kİ TARAF OLACAĞIZ…’

İl Kongresi ile ilgili taraf olduğu yönündeki iddialara da yanıt veren Dervişoğlu, “İzmir İl Başkanlığı için şu ana kadar 4 arkadaşımız adaylığını açıkladı, kendilerine başarılar diliyorum. Aday diye lanse edilen ve benim adayım olduğu iddia edilen Emre Eryıldıran, adaylığını henüz açıklamamıştır. İlçe başkanlarıyla temaslarını sürdürüyor ve buna göre aday olup olmamaya kara verecektir. ‘Müsavat Dervişoğlu’nun adayı’ diye birtakım dedikodular çıktı. Diğer adaylar da benim kardeşim, Emre de dünya ahiret kardeşimdir. İYİ Parti, benim aklımla hareket etmemi icap eden bir alandır. Dostluk ilişkilerimi siyaset mertebelerine göre inşa etmem. İYİ Parti’nin bu süreci doğru atlatabilmesi için tabi ki taraf olacağız. Neyden yana taraf olacağız? İYİ Parti’den yana taraf olacağız, Türkiye’den, İzmir’den yana taraf olacağız. ‘O onun adayı, şu şunun adayı’ türünden tartışmalar gündeme geliyor. Bunlar İYİ Parti’yi tanımayan insanların çıkardığı tartışmalar. İYİ Parti  iyi ve cesur insanların kurduğu bir siyasi partidir.  Fitne çıkarmak, kışkırtmak isteyenlere söyleyeyim; bu, ham bir hayaldir. İYİ Parti’nin birliğine, beraberliğine, hedeflerine kimse zarar veremeyecektir. Herkes bunu hafızasına kazımak mecburiyetindedir. Böyle durumlarda fırsatlar olabilir fırsatçılar olabilir ancak bunlar geçmişte yaşadığımız, şimdi ve gelecekte de yaşamamız muhtemel olaylardır. Üç beş kişi ancak çete kurabilir. Biz, 667 delegenin vicdanına hitap etmeyi başaracak bir yapıyız” diye konuştu.

İLÇE BAŞKANLARINDAN YANIT

Toplantı esnasında salondaki ilçe başkanlarına seslenen Dervişoğlu, “Kongre süreçlerinde birçok ilçe başkanı arkadaşım beni aradı, bir ilçe başkanını arayıp şunu delege yazın dedim mi? Şunu yönetime yazın dedim mi?” ifadelerini kullanırken ilçe başkanlarından da ‘Hayır’ cevabı geldi. Dervişoğlu, açıklamasına şöyle devam etti: “Çünkü ben ilçe başkanlarımızın ehliyetinden eminim. Bir bakarsınız kongreye 1 hafta kala ya da kongre salonunda aday çıkabilir. İYİ Parti mensuplarının böyle bir hakkı kullanma yetkisi vardır. Kimse kimseye ‘aday olarak çıkamazsın’ diyemez.”

‘GENEL MERKEZİN ADAYI YOK’

İl Başkan Adayı Sinan Bezircilioğlu için ‘genel merkezin adayı’ şeklindeki iddialara isim vermeksizin değinen Dervişoğlu, “Bu dedikoduyu burada noktalandırmak için konuşuyorum. İYİ Parti Genel Merkezi’nin İzmir’de bir il başkan adayı yoktur. Şayet ‘vardır’ diyen varsa bana gelsin, bana getirin. Adaylarımız genel merkezimizde parti büyükleriyle görüşebilir ama genel merkezin bu noktada kurumsal bir iradesi yoktur.  Genel başkanımız gelmeden önce, ‘İzmir’e güveniyorum, selam söyle’ dedi, ben de İzmir’e güveniyorum, sizlere güveniyorum. Arkadaşlarımız adaylara destekleyebilir buna saygı duymayacaksınız da neye saygı duyacaksınız! İzmir’in nasıl yönetileceğine karar verecek irade İzmir İl Kongresi’dir” ifadelerini kullandı.

‘OYUM KİME OLACAK?’

İl Kongresi’nde nasıl tavır alacağına ilişkin konuşan Dervişoğlu, “Kongreden kimden yanasınız?’ diye sorabilirsiniz. Kongrede bir oyum var, o oyun nasıl kullanılacağını belirlemek için ilçe başkanlarımdan görüş alacağım. Toplu ve özel görüşme yapacağım. İzmir’in kaderinin ne olacağını belirlemek değil. Ben kimim ki… Sizin oylarınızla gelmiş seçilmiş bir kardeşinizim. Ben sizin kaderinizi belirleyecek hakka sahip değilim, sizin belirlediğiniz kadere uymak benim mecburiyetimdir. O kongre salonuna yansıyan iradeye saygı duymak gerekir. Bugün 4 aday var, 5 olur 6 olur. O görüşmelerden yeni bir aday da çıkabilir. O adaya da saygı göstermek gerekir. Adaylarımızı bağrımıza basmak, ayırmamak bizim sorumluluğumuzdur. Bu enfekte olmuş süreci yerli yerine oturtmaya çalışmak zamanı… Bu enfeksiyonu ortadan kaldırma, birlik beraberlik zamanı...  Seçimlerde yaşananların hepsi unutulur ama kongrelerde yaşadığınızı kafanızdan silemezsiniz. Ben bütün ilçe başkanlarımdan istirham ediyorum; hem geri de bıraktığımız hem de bu kongreyle ilgili zihninde iyi olmayan bir şey belirmişse lütfen hafızalarını silsinler. Bundan sonra ne yapacağız nasıl yapacağız, bunun belirlenmesi lazım.  ‘Dervişoğlu’nun kongrede de oyu kime olacak?’ sorunsun cevabını ilçe başkanlarım verecek” açıklamalarında bulundu.

‘AYRI KONGRE YAKIŞMAZ’

Hükümetin ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İzmir İktisat Kongresi ile ilgili ayrı programlar yapmasına yönelik görüşlerinin sorulması üzerine Dervişoğlu, “Ben her zaman birlik ve beraberlikten yanayım. Parti içinde böyle bir tavır sergileyen biri olarak ve İzmir sevdalısı olarak ayrışmayı doğru bulmuyorum. Atatürk'ün iktisat kongresini topladığı yerde farklı kurumların kongre düzenlemesini yadırgıyorum. Buna benzer şeyleri çok yaşadık. Kutlayamadığımız 9 Eylül'ler bile var. Ben İzmir'in kendi vicdanından çıkan sesi bu ayrılıklara vesile olan kişilerle duyurmak isterim. Ayrı iktisat kongresi hem İzmir’e hem Cumhuriyete hem de Mustafa kemal Atatürk’ün hatırasına yakışmaz” dedi.

Editör: TE Bilişim