Kamuoyunda bir çok kere yer alan ve aylar itibarıyla vatandaşın ödemek zorunda olduğu elektrik faturalarının yüksek meblağlara ulaşmasını meclis gündemine taşıyan İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, "Bu durum; konutları, esnafı, taciri, sanayiciyi oldukça zor durumda bırakmış, neredeyse ödenen elektrik bedelleri kira bedelinin dörtte biri seviyesine ulaşmıştır. Resmi makamlarca  yüzde 14 seviyesinde açıklanan ancak reelde  yüzde 30 larda hissedilen enflasyon baskısının yanı sıra elektrik ve doğalgaz kullanımında son üç yılda yüzde 100'ün üzerinde gerçekleştirilen fahiş artış vatandaşa ağır bir yük getirmiş durumdadır" dedi 

KESİNTİLER, TRT PAYI VATANDAŞI MAĞDUR EDİYOR

Sayıştay raporlarına göre TRT Kurumunun yıllık toplam gelirinin yarısının elektrik tüketim bedeli üzerinden aldığını, elektrik satış şirketlerinin abonelerden tahsil ettikleri payları TRT ye yatırmakla mükellef kılındığını anımsatan Dervişoğlu, pahalı elektrik kullanımına ek olarak faturalara yansıyan kayıp kaçak, enerji fonu bedeli elektrik tüketim vergisi, KDV kesintisi ve TRT payının, vatandaşı daha da mağdur ettiğini kaydetti.

MİLLETİN İZLEMEDİĞİ TRT

Milletin büyük çoğunluğunun izlemediği TRT kurumunun tarafsız kamu yayıncı vasfını kaybettiğini vurgulayan Dervişoğlu, "Bunlar düşünüldüğünde bu uygulama hakkaniyete de uygun düşmemektedir. Ayrıca EPDK 2019 yılında kamu ve özel sektör hizmet şirketlerinin biriken maliyetlerinin tüketiciye yansıtılmasına karar vererek elektrik fiyatlarının artışının yolunu açmıştır" ifadelerini kullandı. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'e, "Yüksek enflasyon baskısı altında ezilen vatandaştan, sadece tükettiği elektriğin bedelini tahsil etmek, ilave yüklerden kurtarmak için tedbir almayı düşünüyor musunuz?" sorusunu yönelten Dervişoğlu, şu sorularına da yanıt istedi:

TRT PAYINI KALDIRACAK MISINIZ?

Elektrik faturalarındaki en büyük meblağı oluşturan TRT payının kaldırılmasına ve adil bir ödeme yönetiminin geliştirilmesine yönelik bir çalışmanız bulunmakta mıdır?

Kamu ve özel sektör hizmet şirketlerinin biriken maliyetlerinin tüketiciye yansıtılması uygulamasına son verilmesini düşünüyor musunuz?

Üç yıl içinde elektriğe yüzde 122 zam yapıldığı tüm kamu oyunun malumuyken elektrik fiyatlarını düşürmek adına yüksek hizmet bedelleri alınıyor olmasının önüne geçebilmek için bir çalışmanız bulunmakta mıdır?

Editör: TE Bilişim