SON MÜHÜR-HABER MERKEZİ/Babalarının göç ederken İzmir’i tercih etmelerinden çok memnun olduğunu dile getiren Erzurumlular Derneği Başkanı Sabri Çoruh, İzmir ve Erzurum’un sıkı sıkıya bağlı olduğundan söz etti. Başkan Çoruh, bunu “Doğunun sınır taşı, Erzurum’un Dadaşı, Efesi var İzmir’in, Eğilmez Türk’ün başı” dizeleriyle dile getirdi. Dadaşlığın, İzmir’de “efe“ruhuyla yaşadığına değindi.

“Erzurum, Mevla’ya emanet bir şehirdir”

Cumhuriyetin kuruluşunda, Erzurum’un bir mihenk taşı olduğunu ifade eden Kemalpaşa Erzurumlular Derneği Başkanı Yavuz Ceylan, Erzurum’da Türkiye’nin kaderini belirlemiş olan Nene Hatun’a, Kazım Karabekir’e de değindi. Başkan Ceylan, “Erzurum Mevla’ya emanet bir şehirdir. Dışarından gelen üniversite öğrencilerine, polise ve askere annelerimiz sahiplik yaparlar. Anaçlık bizde büyüğüyle küçüğüyle dışarıdan geleni sahiplenmedir. Polis, beylik silahını bırakıp her yerde gezebilir. Uyursan ölürsün erzurumda yok. Erzurumda uyursan evliyalar, halk seninle birlikteyiz derler. Sen uyu, senin yerine biz cepheye gideriz diyebiliriz. Memleketimizden 1600 km uzağa geldik. Cumhuriyeti kuran bir yerdir. Erzurum bu millet tarafından daha çok önemsenmelidir. Erzurum, Doğu’nun sınır kapısına Rus Çeteleri geldiyse, koşullanıp bu geçişi kesmiştir. Bugün de dış mihrakların oyunuyla bu bölgeye yasadışı intikal edenlerin önüne ket vurur. Palandöken var, palandökenin de eteğinde palandöken gibi bir halk var” dedi.

“Y ve Z Kuşakları arasında kültürel çatışma var”

Başkan Ceylan, yeni nesil gençlerle de ilgili faaliyetlerde bulunduğunu bildirdi. Yeni neslin, eski nesille uyumsuz olduğunu, fakat zaman geçtikçe yeni neslin, eski nesle göre kültüre daha çok sahip çıktığının altını çizdi. Başkan Ceylan, “Düğünlerimiz, cenazelerimiz oluyor. Yemekli organizasyonlar, piknikler düzenliyoruz. Çanakkale Gezisi, doğa gezileri düzenlemekteyiz. Erzurum’un Kurtuluşu 12 Mart ruhunu, yeni neslimize aktarıyoruz. Yeni kuşaklar, ilk başlarda kültüre karşı baksa da, zamanla anne babasından daha çok sahip çıkıyor. Bu gerçekten çok iyi bir şey. Çünkü, Mustafa Kemal Atatürk, Erzurum halkı beni desteklerse cumhuriyeti kurarız demiştir. Atatürk, ilk Erzurum milletvekilidir. Sıla-i rahim maksatlı ata dede topraklarımıza geziler düzenleyerek, yeni neslin kültürel anlamda ayaklarının sağlam basmasına destek oluyoruz” ifadelerini kullandı. Başkan Çoruh ise, oğlunun kendinden daha çok Erzurum’daki kültürel çalışmaları araştırdığını belirtti.

“Erzurum çok çekti”

Erzurumda kış şartlarının çok ağır olduğunu dile getiren Başkan Çoruh, bu nedenle komşuluk ilişkilerinin çok kuvvetli olduğunu dile getirdi. Başkan Çoruh, “Komşulardan şeker, çay, odun istenir. Hatta kibrit bile istenir. Komşuluk ilişkileri bu yüzden çok iyidir. Erzurum Ermeni mezaliminden çok çekmiştir, ‘Bir sandığım vardı sırmadan telden, bir çift yavrum vardı tomurcuk gülden, nasıl ayrılayım gül yüzlü yardan işte böyle böyle böyle hal deli gönül’ sözleriyle bunu açık şekilde anlatmıştır. Ermeniler’in, Erzurum’u işgal edip, eşini öldürüp, iki çocuğunu sandıkta saklayıp Batı’ya doğru kaçışını anlatmakta. Fakat halen diyor ki, sağolasın anam beni doğurdu, bu ülkede doğmaktan, bu ülke mensubu olmaktan mutlu olan gurur duyan bir anne” şeklinde konuştu.

“Bizler bir ağacın dallarıyız”

Birlik ve beraberlik ruhunun, özellikle felaket zamanlarında çok daha iyi görüldüğünü beliren Başkan Ceylan, “Rabbim deprem afetinden korusun bizi, şu an depremin noktasındayız Bayraklı Bornova olarak. Bu coğrafya böyle bir yer. Misakı milli sınırları, hatta dışı Doğu Türkistan olarak, merhametli milletiz. Depremin göçük altından kardeşlerimizi çıkartırken,bir cana daha ulaşmak istemeyi dert edinmişiz. Kim vardı, tüm siyasiler vardı. Laz’ı, Kürt’ü Çerkes’i Alevi’si vardı. Biz ağacın dallarıyız.Biz ülkenin bekası için, huzuru için, milli manevi her zaman elimizi taşın altına koyarız” dedi. Aynı zamanda, sosyal faaliyetlerini yalnızca Erzurumlular’a yönelik değil, ihtiyaç sahibi herkese yönelik olduğunu da dile getirdi. Başkan Ceylan, “ Ramazanda erzak dağıtımlarını Erzurumlular’a değil, ihtiyaç sahiplerine veririz. Irk din görüş ayrımı yapmaksızın ihtiyaç sahibi olan herkese ulaşmanın gayretindeyiz” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim