2002 yılında 5 olan temsilcilik sayısını 17'ye çıkartan Türkiye, Latin Amerika ilişkilerinde yeni bir adım daha atıyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Brezilya, Ekvador, Kolombiya, Panama ve Venezuela'yı kapsayan Latin Amerika turuna çıktı. 

BAKAN ÇAVUŞOĞLU'NDAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Uçakta gazetecilerin sorularını cevaplayan Çavuşoğlu Ukrayna Rusya savaşından Türkiye'nin ABD'den F-16 alımı ve s-400 krizine kadar çeşitli konularda önemli açıklamalarda bulundu. 

UÇUŞ YAPILMAYACAK

Ukrayna tarafı şirketlere yönelik bazen sitem ediyor ama Türkiye’ye öyle “Niye (yaptırımlara) katılmıyorsunuz” diye bir sitem olmadı. Ayrıca Rusya’nın askeri uçaklarını hatta sivil Suriye’ye giden uçaklarına hava sahasını kapattık. Üç ay üç ay izin veriyorduk. Nisan’a kadar izinleri vardı. Mart'ta rica ettik. Moskova’ya gidince Lavrov’a söyledim o Putin’e söyleyeceğini söyledi. Benim ziyaretimden bir gün sonraydı sanırım Cumhurbaşkanı Erdoğan da Putin’e söyledi. 1-2 gün sonra döndüler. “Putin’in talimatı var, artık uçmayacağız” dediler. Daha sonra uçuşlar durdu. Yani aslına biz hem Montrö hem diğer konularda sureci diyalog yoluyla yürütüyoruz.

RUSYA'NIN 4 GEMİSİNİN BOĞAZLARDAN GEÇMESİNE İZİN VERİLMEDİ

Mesele Boğazdan gemilerin geçmemesi. 4 gemi vardı Rusya’nın daha savaştan önce belki planlamanın parçasıydı, bu gemileri Boğazdan geçirmek için izin talebinde bulunmuşlardı. 15 gün önce filan zamanlıca. Biz de kendilerine rica ettik. Bu savaş dedik Montrö’yü anlattık. Sonra vazgeçtiler.

Editör: TE Bilişim